Εάν θυμάστε, είχαμε μιλήσει για ήδη για “Τα καλύτερα φρούτα με ελάχιστους υδατάνθρακες”. Είχαμε πει λοιπόν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσουμε από το πιάτο μας όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα ή ειδική διατροφή. Επιλέγοντάς τα σωστά λαχανικά, στις σωστές ποσότητες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους για την υγεία μας καθημερινά.

Να υπενθυμίσουμε ξανά ότι οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες, αλλά δεν μπορεί να τους απορροφήσει ο οργανισμός μας, οπότε δεν επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας, όπως άλλοι υδατάνθρακες. Για να βρούμε την περιεκτικότητα ενός φρούτου ή λαχανικού σε καθαρούς υδατάνθρακες, απλώς αφαιρούμε τα γραμμάρια φυτικών ινών που περιέχει από τους συνολικούς υδατάνθρακες.

Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι μια αναζωογονητική και θρεπτική επιλογή και καταναλώνονται ευχάριστα είτε μόνα τους ή σε οποιαδήποτε σαλάτα. Αποφλοιωμένα, περιέχουν μόνο 2,16 gr υδατάνθρακες για κάθε 100 gr. Εάν τα προτιμάτε με φλούδα, έχουν 3,63 γραμμάρια, το οποίο πάλι είναι ένα αρκετά χαμηλό ποσό.

Iceberg

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή – αλλά και από τα λιγότερο θρεπτικά – λαχανικά, το  iceberg έχει μόνο 2,97 gr υδατάνθρακα ανά 100 gr. Συνδέστε το με διάφορα άλλα λαχανικά στη σαλάτα σας, που θα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και άφθονα θρεπτικά συστατικά.

 

Σέλινο

Το σέλινο έχει τον ίδιο αριθμό υδατανθράκων με το μαρούλι iceberg (2,97 gr ανά 100 gr). Απολαύστε το σκέτο, σε σαλάτες ή μαγειρεμένο.

Λευκά μανιτάρια

Η κετονική δίαιτα απαγορεύει τα μανιτάρια. Όμως τα λευκά μανιτάρια περιέχουν μόνο 3,26 gr υδατανθράκων ανά 100 gr. Προσθέστε τα σε μια ομελέτα για να έχετε ένα υγιεινό πρωινό με λίγους υδατάνθρακες.

 

Σπανάκι

Για κάθε 100 γραμμάρια σπανάκι, θα λάβετε 3,63 γραμμάρια υδατάνθρακα, δηλαδή μόνο περίπου 1 γραμμάριο ανά φλιτζάνι. Υπάρχουν άπειρες συνταγές με σπανάκι, αλλά καταναλώνεται και ως σαλατικό.

Μπρόκολο

Ένα φυτό με πολλά θρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο περιέχει 6.64 gr υδατανθράκων και 2.6 gr φυτικών ινών, αποδίδοντας μόνο 4.04 gr υδατάνθρακες ανά 100 gr. Δοκιμάστε το ωμό σε μια σαλάτα, στον ατμό, ή σοταρισμένο με σκόρδο, πιπερόριζα, και ελαιόλαδο.

 Πιπεριές

Πρόκειται για ένα ελαφρύ, τραγανό λαχανικό που καταναλώνεται είτε ωμό είτε μέσα σε διάφορα υπέροχα διάφορα πιάτα. Οι πιπεριές έχουν μόλις 4.71 gr υδατάνθρακες ανά 100 gr.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει μόλις 4,97 gr υδατάνθρακες και 2,0 gr φυτικές ίνες, αποδίδοντας έτσι μόνο 2,97 gr υδατάνθρακες ανά 100 gr! Μπορείτε να το καταναλώσετε ως έχει, βραστό ή σαν ρύζι κουνουπιδιού.

 

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν 3,88 gr υδατανθράκων ανά 100 gr. Δοκιμάστε το στον ατμό ή βάλτε τους λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο ή στη σχάρα.

Radicchio (Ραντίτσιο)

Το Radicchio έχει μόλις 4,48 gr υδατάνθρακες ανά 100 gr και τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σαλάτα.

Το Radicchio μπορείτε να το απολαύσετε ωμό ή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Ακόμη και στη σχάρα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν μόλις 3,89 gr υδατάνθρακες και 1,2 gr ινών, παρέχοντας μόνο 2,69 gr υδατάνθρακες ανά 100 gr!

Απολαύστε τις ωμές ως ένα νόστιμο, υγιεινό σνακ με αλάτι και ρίγανη, ως γαρνιτούρες σε σαλάτες ή σε σάντουιτς, ή μαγειρεμένες σε σούπες ή σάλτσες.