Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Μα γιατί πεινάω συνέχεια;

Μα γιατί πεινάω συνέχεια;

Αν η κοιλίτσα σου γουργουρίζει συνέχεια και δε σκέφτεσαι τίποτα άλλο από το φαγητό, ψάξε να βρεις τι φταίει. Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια, απλά ή πιο περίπλοκα, αλλά όταν τα εντοπίσεις θα ηρεμήσεις και θα το αντιμετωπίσεις πιο σωστά.

  1. Μήπως δεν τρως αρκετές πρωτεϊνες; Οι τροφές που περιέχουν πρωτεϊνη σε κάνουν να νιώθεις το στομάχι σου γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  2. Πιθανόν η διατροφή σου να μην περιλαμβάνει αρκετά “καλά λιπαρά”. Τα λιπαρά αυτά περιέχονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το αβοκάντο και η πέψη τους διαρκεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι για περισότερη ώρα.
  3. Αν τρως πολλούς απλούς υδατάνθρακες, γλυκά, σοκολάτες κλπ, όλα αυτά σε παχαίνουν χωρίς να σε χορταίνουν αφού δεν νιώθεις καμία πληρότητα.
  4. Πίνεις αρκετό νερό; Χρειάζεσαι 1,5-2 λίτρα την ημέρα και αν δεν πίνεις πιθανόν να αισθάνεσαι τη δίψα ως πείνα. hunger or thirst
  5. H έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει να πεινάς! Κατά τον ύπνο, ειδικά της ώρες που δεν υπάρχει φως, αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης, της λεπτίνης, που βοηθά στο έλεγχο του βάρους. Η έλλειψη ύπνου βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης («ορμόνη της πείνας») και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης («ορμόνη του κορεσμού»)τα οποία συνδέονται άμεσα με την αύξηση της όρεξης και της μείωσης του κορεσμού,  οδηγώντας επακόλουθα με αυτόν τον τρόπο και στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  6. Αύξησε τις φυτικές ίνες στα γεύματά σου. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν φυτικές ίνες που αυξάνουν το χρόνο της πέψης και το αίσθημα πληρότητας.
  7. Θυμάσαι μια παροιμία που έλεγε “Όταν τρώνε, δε μιλάνε”; Ουσιαστικά, όταν τρως πρέπει να συγκεντρώνεσαι στο φαγητό σου και όχι στην τηλεόραση ή στο τηλέφωνο. Γιατί έτσι τρως ασυναίσθητα κι όταν αδειάσεις το πιάτο σου νιώθεις ότι πεινάς και θέλεις κι άλλο!eating - watching tv
  8. Αν γυμνάζεσαι πάρα πολύ, είναι λογικό να κάνεις πολλές καύσεις. Οπότε είναι αναμενόμενο να χρειάζεσαι και πιο πολλές θερμίδες. Αν δεν τρως αρκετά, τότε πεινάς συνέχεια.
  9. Όταν νιώθεις πείνα, πίνεις χυμούς ή smoothie αντι να τρως. Αν πίνεις τις θερμίδες σου, πεινάς πιο γρήγορα, αφού τα υγρά φεύγουν γρηγορότερα από το στομάχι.
  10. Το υπερβολικό άγχος πράγματι αυξάνει την πείνα και το σωματικό βάρος. Μέσω της αύξησης των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα, όταν αγχώνεσαι νιώθεις ότι πεινάς και ότι το στομάχι σου είναι συνέχεια άδειο.eating stressed
  11. Τρως γρήγορα; Ο εγκέφαλος χρειάζεται ώρα, περίπου 20 λεπτά, για να λάβει το σήμα ότι ικανοποιήθηκε η πείνα και να πάψει να…ζητάει φαγητό. Αν αμφιβάλεις για την ταχύτητα με την οποία αδειάζεις το πιάτο, κάνε μια πρόχειρη βιντεοσκόπηση. Ένα καλό τρικ είναι να μασάς καλά κάθε μπουκιά και ενδιάμεσα να αγήνεις το πηρούνι και το μαχαίρι σου κάτω. Μην ετοιμάζεις την επόμενη μπουκιά πριν φας αυτή που ήδη έχεις στο στόμα.
  12. Αν περνάς από την κουζίνα και σου θυμίζει βιτρίνα φούρνου, είναι λογικό να θέλεις να φας ό,τι βλέπεις. Μην αφήνεις τα φαγητά σε κοινή θέα!
  13. Μήπως παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή; Τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά και τα στεροειδή φάρμακα αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.
  14. Πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να σου δημιουργούν αυτή τη συνεχή ανάγκη για φαγητό.
  15. Τέλος, ίσως να έχεις συνηθίσει τον εαυτό σου να τσιμπολογάει συνεχώς. Έτσι το μυαλό σου γυρίζει γύρω από το επόμενο σνακ ή το επόμενο γεύμα. Αν προσέχεις και μετρας τη συνολική κατανάλωση φαγητού, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν όμως τρως ό,τι να ναι όποτε σου έρθει, τότε κινδυνεύεις να χάσεις το έλεγχο και να πάρεις κιλά.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.