Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Είναι σωστό να πίνεις νερό όταν τρως;

Είναι σωστό να πίνεις νερό όταν τρως;

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι όταν τρώμε “δεν κάνει να πίνουμε νερό”. Όπως και τη γνωστή φράση: “όταν τρώμε δε μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε”. Ή ότι δεν είναι σωστό να τρώμε όρθιοι. Ούτε να δοκιμάζουμε το φαγητό από την κατσαρόλα (λέγανε οι παλιοί ότι θα βρέχει στο γάμο σου και ποιος το θέλει τέτοιο κακό;). Αυτό όμως με το νερό το πιστεύει πολύς κόσμος. Πιθανότατα σου το έλεγαν οι γονείς σου για να μη γεμίσει το στομάχι σου με νερό και δεν φας το φαγητό σου. Τελικά να πίνεις ‘ή όχι νερό όταν τρως;

Μύθος ή αλήθεια;

Έχει μια λογική η σκέψη ότι με το νερό αραιώνονται τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη της τροφής που φτάνει στο στομάχι μας. Πράγματι αυτό ισχύει και συμβαίνει ειδικά εάν καταναλώσουμε γρήγορα μεγάλη ποσότητα υγρών. Ο κύριος λόγος όμως να αποφύγεις να πίνεις γρήγορα νερό είναι για να μην καταπίνεις παράλληλα μεγάλη ποσότητα αέρα. Αυτό θα σου προκαλέσει φούσκωμα. Επίσης, σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή ναυτίας κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται περιορισμός στη λήψη νερού με το φαγητό.

Κατά τα άλλα είναι μύθος ότι το νερό θα επηρεάσει την πέψη κι αυτό γιατί:

  • η πέψη ξεκινάει από το στόμα με τα ένζυμα του σάλιου
  • τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό ήδη
  • τα γαστρικά και τα παγκρεατικά ένζυμα βρίσκονται μέσα σε υγρό και η παραγωγή τους εκλύεται με την έναρξη της μάσησης
  • το νερό διευκολύνη τη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα τμήματα, οπότε διευκολύνεται η πέψη

Πράγματι το νερό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία προωθείται  το φαγητό από το στομάχι στο έντερο. Δεν επιβραδύνει όμως τη διαδικασία της πέψης. Εξάλλου, οι μικρές διακοπές που κάνεις κατά το γεύμα για να πιείς νερό, αποτρέπουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Τέλος, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν 1 ποτήρι νερό μισή με μια ώρα πριν το φαγητό, έχουν καλύτερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους και μπορούν να χάσουν κιλά και λίπος ευκολότερα.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.