19 Φεβ Οι 6 μύθοι και οι αλήθειες για το στρες
Στρες. Μια λέξη που ακούμε συχνά και μια κατάσταση που βιώνουμε ακόμη συχνότερα. Όλοι μας αναπόφευκτα περνάμε περιόδους με περισσότερο ή λιγότερο άγχος και είναι αλήθεια ότι παρερμηνεύουμε κάποιες έννοιες και το ρόλο που παίζει στις ζωές μας.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες για το στρες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αλλά και τη διασύνδεσή του με την εμφάνιση ή την πορεία διαφόρων οργανικών παθήσεων. Για παράδειγμα, το άγχος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι ή τη νόσο Alzheimer.
Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι. Ποιοι είναι οι κυριότεροι μύθοι γύρω από το στρες;
Μύθος 1: Το άγχος είναι το ίδιο για όλους.
Το άγχος δεν είναι το ίδιο για όλους, ούτε όλοι αντιμετωπίζουν το άγχος με τον ίδιο τρόπο. Κάτι που είναι αγχωτικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι το ίδιο αγχωτικό για ένα άλλο άτομο. Ο καθένας μας ανταποκρίνεται στο άγχος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αγχώνονται όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν τους λογαριασμούς κάθε μήνα, ενώ για άλλους αυτή η δουλειά δεν είναι καθόλου αγχωτική. Μερικοί αγχώνονται από την μεγάλη πίεση στην εργασία τους, ενώ άλλοι μπορεί να γίνονται πιο παραγωγικοί υπό πίεση.
Μύθος 2: Το άγχος είναι πάντα κακό.
Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, το μηδενικό άγχος μας κάνει ευτυχισμένους και υγιείς. Αυτό είναι λάθος – το άγχος στην ανθρώπινη ζωή είναι όπως η ένταση με την οποία αγγίζει ένας μουσικός τη χορδή του βιολιού. Αν την ακουμπήσει ίσα ίσα, η μουσική δεν ακούγεται καν και μπορεί να είναι λίγο βαρετή. Αν την ακουμπήσει με μεγάλη ένταση, η μουσική είναι δυνατή και έντονη και μπορεί ακόμη και να σπάσει τη συγκεκριμένη χορδή.
Το άγχος από μόνο του δεν είναι κακό (ειδικά σε μικρές δόσεις). Μπορεί να είναι είτε το φιλί του θανάτου ή είτε το αλάτι της ζωής. Το κλειδί είναι να καταλάβουμε πώς είναι καλύτερο να το διαχειριστούμε. Η καλή διαχείριση του άγχους μας κάνει πιο παραγωγικούς και χαρούμενους, ενώ η κακή διαχείριση μπορεί να μας κάνει να αποτύχουμε ή να στρεσαριστούμε ακόμη περισσότερο.
Μύθος 3: Το άγχος είναι παντού, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό.
Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο να μας συμβεί ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας. Αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να οδηγούμε καθημερινά.
Μπορείτε να σχεδιάσετε τη ζωή σας έτσι ώστε το άγχος να μην σας κατακλύζει και να μη γίνεται τροχοπέδη. Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον καθορισμό προτεραιοτήτων. Κάνουμε μια αρχική απλή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη συνέχεια ακολουθεί η επίλυσή τους. Μετά περνάμε στα πιο περίπλοκα ή πιο δύσκολα και απαιτητικά ζητήματα. Όταν δε διαχειριζόμαστε το στρες σωστά, είναι δύσκολο να βάλουμε προτεραιότητες. Όλα τα προβλήματά μας φαίνονται να είναι ίδια και φυσικά “βουνό”, ενώ το άγχος φαίνεται να κρύβεται παντού.
Μύθος 4: Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές για τη μείωση του στρες είναι οι καλύτερες.
Δεν υπάρχουν καθολικά αποτελεσματικές τεχνικές μείωσης του στρες (αν και πολλά άρθρα περιοδικών και άρθρα ψυχολογίας ισχυρίζονται ότι τα γνωρίζουν!). Είμαστε όλοι διαφορετικοί – οι ζωές μας είναι διαφορετικές, οι καταστάσεις μας είναι διαφορετικές και οι αντιδράσεις μας είναι διαφορετικές. Ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διαχείρισης του στρες, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου λειτουργεί πολύ καλύτερα. Τα βιβλία αυτοβοήθειας που διδάσκουν πολλές από τις επιτυχημένες τεχνικές διαχείρισης άγχους μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αρκεί να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα και να εξασκείτε τις τεχνικές καθημερινά.
Μύθος 5: Αν δεν έχεις συμπτώματα, δεν έχεις στρες.
Η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει απουσία στρες. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα που ίσως καλύπτονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να μας στερήσουν τα σήματα που χρειαζόμαστε. Πολλοί αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα άγχους ως φυσιολογικά. Το αίσθημα άγχους, η δύσπνοια ή απλά το αίσθημα εξάντλησης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι σωματικά συμπτώματαση του στρες. Το αίσθημα συντριβής, η αποδιοργάνωση και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι κοινά διανοητικά σημάδια άγχους.
Μύθος 6: Μόνο τα σοβαρά συμπτώματα του στρες απαιτούν προσοχή.
Αυτός ο μύθος προϋποθέτει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε με ασφάλεια τα «δευτερεύοντα» συμπτώματα του άγχους, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή ο οξύς πόνος στο στομάχι. Αυτά τα μικρά συμπτώματα άγχους είναι οι πρώτες προειδοποιήσεις ότι η ζωή μας ξεφεύγει από το έλεγχο και ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο σοβαρά για τη διαχείριση του άγχους.
Εάν περιμένουμε να αρχίσουμε να εμφανίζουμε τα «μείζονα» συμπτώματα του στρες (όπως καρδιακή προσβολή), μπορεί να είναι πολύ αργά. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια τα αφουγκραζόμαστε καλύτερα πιο νωρίς παρά αργότερα. Μια αλλαγή στον τρόπο ζωής (όπως η άσκηση) για την αντιμετώπιση αυτών των σημείων έγκαιρης προειδοποίησης θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή (και σε χρόνο και οικονομικά) από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
(Με πληροφορίες από psychcentral.com)
Sorry, the comment form is closed at this time.