Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Θλίψη μου αγαπημένη

Θλίψη μου αγαπημένη

Γυρνώντας στο σπίτι μετά το τελευταίο μου ταξίδι, βλέπω το φθινόπωρο να ξετυλίγει ένα υπέροχο πίνακα μπροστά μου. Συννεφιασμένος ουρανός με όλες τις αποχρώσες λευκού και γκρίζου κι έπειτα ασταμάτητη βροχή να παρασύρει τα πεσμένα, πολύχρωμα φύλλα.

Το τέλειο σκηνικό για μια δόση θλίψης στη διάθεσή μας. Κάθε μέρα μιλάμε για τη χαρά, ψάχνουμε την ευτυχία και υμνούμε τη θετική ενέργεια και την τύχη. Εξορκίζουμε τη θλίψη, τη στεναχώρια, την κατήφεια, την ατυχία και τον αρνητισμό.

Από την αρχαία Ελλάδα, η τραγωδία είχε κυρίαρχη θέση στη ζωή των ανθρώπων. Είχε σαν στόχο να εκθέσει το κοινό σε δυσάρεστες καταστάσεις και να το εκπαιδεύσει να αποδεχθεί την ατυχία και τη δυστυχία ως αναπόφευκτο μέρος της ζωής.

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι μια σοβαρή διαταραχή, η ήπια όμως και βραχυπρόθεσμη αρνητική διάθεση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, βοηθώντας μας να επαναπροσδιοριστούμε και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες στιγμές και προκλήσεις πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά.

Τα αρνητικά συναισθήματα πραγματικά μπορούν να δώσουν ώθηση στην ενέργειά μας. Το θέμα είναι να τα αγκαλιάσει κανείς, να τα αποδεχτεί, για να μπορέσει να τα παλέψει κι όχι να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο που τυλίγεται γύρω του και τον πνίγει.

Η αποδοχή συνδέεται, σύμφωνα με μελέτες, με μεγαλύτερα επίπεδα ψυχολογικής υγείας. «Τα συναισθήματα είναι από τη φύση τους εσωτερικές εμπειρίες με σύντομη διάρκεια», και αν τα αφήσουμε να υπάρξουν και να ξεδιπλωθούν, αντί να προσπαθούμε να τα καταπιέσουμε, “αυτές οι συναισθηματικές εμπειρίες θα περάσουν σχετικά γρήγορα».

Βλέπουμε ότι είναι προτιμότερο να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει ότι επιτρέπεται να αισθανθεί άσχημα. Διότι με την συνεχή αναζήτηση της ευτυχίας και την άρνηση της θλίψης, θέτουμε στον εαυτό μας στόχους που δεν μπορεί να εκπληρώσει και αυτό μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Μπορεί κάλλιστα να μας οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

Μονολογώ λοιπόν: Θλίψη μου αγαπημένη! Ξέρετε δεν είμαι τρελή. Το ορκίζομαι. Απλά τα οφέλη της θλίψης είναι αρκετά και θα τα δούμε αμέσως παρακάτω. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε, αλλά δείτε τα λίγο. και τότε θα με δικαιολογήσετε.

1. Βελτιώνει τη μνήμη αφού επικεντρώνει την προσοχή μας.
2. Μας βοηθάει να είμαστε λιγότερο ευκολόπιστοι και αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό και καχυποψία άτομα και καταστάσεις. Όταν είμαστε υποψιασμένοι, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ευκολότερα τις παγίδες, απάτες κλπ.
3. Όταν έχουμε άσχημη διάθεση, προσπαθούμε για όλα με περισσότερη επιμονή και υπομονή.
4. Με την προσοχή τεταμένη και τη σκέψη να λειτουργεί εστιασμένα, μπορεί να επιχειρηματολογούμε, να στοχεύουμε και να επικοινωνούμε με τους γύρω μας αποτελεσματικότερα.
5. Η θλίψη μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους λιγότερο εγωιστικά και πιο δίκαια.
6. Η δημιουργικότητά μας ενισχύεται στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Θα χρησιμοποιήσω λίγο μεταλλαγμένη τη φράση μιας καλής φίλης για να ανακεφαλαιώσω. «Αγαπώ και αποδέχομαι τα συναισθήματά μου». Τα φροντίζω και τα εκτονώνω. Έτσι δεν τους επιτρέπω να γιγαντώνονται και να με πνίγουν. Η θλίψη είναι αγαπημένο συναίσθημα. Όπως και πολλά άλλα. Αντλήστε τη δύναμη και τα εφόδια που μπορεί να σας δώσει.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.