Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ποδήλατο ή περπάτημα; Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι επιλέγουν το πρώτο

Ποδήλατο ή περπάτημα; Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι επιλέγουν το πρώτο

Εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλή ποιότητα βάδισης όταν τα χρόνια θα έχουν περάσει καλό θα είναι να ανεβάσουμε λίγο την ένταση από τώρα. Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Ποδήλατο σήμερα, καλύτερη ποιότητα βάδισης αύριο… Νέα μελέτη καταδεικνύει πως όσοι επιλέγουν το ποδήλατο ως μορφή άσκησης έναντι εκείνων που αρκούνται στο ήπιο περπάτημα θα έχουν πιθανότατα στο μέλλον καλύτερη ταχύτητα βάδισης.

Τα σχετικά ευρήματα προκύπτουν από τις σημερινές επιδόσεις ηλικιωμένων που είτε έκαναν συχνά ποδήλατο όταν ήταν νέοι, είτε μόνο περπατούσαν, τις οποίες κατέγραψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάμπολντ στην Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ και δημοσιεύονται στο Journal of Aging and Physical Activity.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ήδη καταλήξει σε έρευνα του 2014 ότι το τρέξιμο «νικά» το περπάτημα εξασφαλίζοντας καλύτερη βάδιση σε προχωρημένη ηλικία, και σε ανάλογα συμπεράσματα οδηγήθηκε και για το ποδήλατο, κάτι που συνηγορεί στο ότι καλό θα ήταν κοιτώντας στο μέλλον να ανεβάσουμε τώρα λίγο την ένταση ή να μην αρκεστούμε μόνο στο περπάτημα ως άσκηση.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν ομάδα ατόμων άνω των 65 ετών που είτε έκαναν ποδήλατο είτε περπατούσαν κατά το παρελθόν και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν πόσο έντονα ένιωθαν ότι ασκούνταν σε κλίμακα από το 1 έως το 3 (εύκολο έως κουραστικό). Η απάντηση όσων περπατούσαν κυμάνθηκε κάτω από το επίπεδο 2, ενώ οι πρώην ποδηλάτες προσέγγισαν το 3. Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης υγιείς νέοι ως ομάδα ελέγχου.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν όλοι να περπατήσουν σε διάδρομο γυμναστηρίου σε ακτίνα που έφθανε έως και τα 6,4 χλμ/ώρα, ενόσω οι ερευνητές κατέγραφαν την κατανάλωση οξυγόνου τους. Και, όπως είχε παρατηρηθεί και με τους δρομείς, οι ηλικιωμένοι ποδηλάτες περπατούσαν καλά, με την επίδοσή τους να συμβαδίζει με εκείνη των νέων. Από την άλλη πλευρά όμως, η απόδοση όσων κατά το παρελθόν περπατούσαν μόνο ήταν κατά 17% χαμηλότερη.

Ο Justus Ortega, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάμπολντ, ο οποίος συνέγραψε και τις δύο μελέτες, τονίζει ότι μολονότι κάθε σωματική δραστηριότητα είναι μέγιστης σημασίας, αν πιέσουμε τον εαυτό μας λίγο τώρα μπορεί να έχουμε μόνιμα οφέλη για την υγεία και την κινητικότητά μας.

Αν λοιπόν περπατάτε για άσκηση, λέει, σκεφτείτε ίσως να προσθέσετε την ποδηλασία ή τζόκινγκ μερικές φορές, εάν είναι δυνατόν. Στη συνήθη διαδρομή πεζοπορίας προσθέστε λίγες ανηφόρες ή τουλάχιστον για δύο ή τρία τετράγωνα ανεβάστε το ρυθμό.

πηγή: ygeiamou.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.