Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τρως αργά το βράδυ; No problem!

Τρως αργά το βράδυ; No problem!

Μύθοι υπάρχουν πολλοί, ειδικά γύρω από τη διατροφή, και αυτός είναι άλλος ένας!

Έχει περάσει στο υποσεινήδητό μας ότι κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε μετά τις 8 το βράδυ μετατρέπεται αυτόματα σε λίπος και να εγκαθίσταται στα επίμαχα σημεία του σώματός μας. Αυτό αποδίδεται κυρίως στη μείωση των καύσεων που συμβαίνει το βράδυ, η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη τροφής υποτίθεται ότι είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός για τη σιλουέτα μας.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Αρκετές μελέτες έχουν γίνει επί του θέματος αυτού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε το πρωί ή το μεσημέρι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά με τις θερμίδες που ενδεχομένως θα καταναλώσουμε το βράδυ. Το ζήτημα είναι να μην ξεπερνάμε τα όρια της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων που μας χρειάζονται ημερησίως και όχι να τις τρώμε όλες μαζεμένες μέχρι τις 6 ή τις 8 το βράδυ.

Η λανθασμένη αυτή άποψη ότι το βραδινό φαγητό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του σωματικού βάρους πιθανόν να ωφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά το βράδυ, πολύ συχνά έχουν παραλείψει τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητα αλλά και πιο παχυντικές τροφές, όπως το fast food ή junk food. Επίσης συμβαίνει πολύ συχνά να νιώθουμε βραδινές “λιγούρες”, ακόμη και μετά το δείπνο, και μάλιστα για λιπαρά και καθόλου υγιεινά τρόφιμα όπως σοκολάτες, πατατάκια κλπ

Μερικές απλές συμβουλές για ένα σωστό βραδινό γεύμα είναι οι ακόλουθες:

1. Όταν το κύριο γεύμα σας είναι το βραδινό. Φροντίστε να μην πάτε στο τραπέζι πολύ πεινασμένοι γιατί έτσι θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο είναι να έχετε φάει κάτι, 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. 1 φρέσκο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών, 1 φλυντζάνι  σούπα είναι καλές επιλογές  που θα σας δώσουν ενέργεια, θα κρατήσουν ενεργό το μεταβολισμό σας και να σας αποτρέψουν από τη βραδινή «υπερφαγία».

2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό γεύμα. Είναι αποδεδειγμένο ότι όσοι καταναλώνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να ενδώσουν σε λιχουδιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως σοκολατάκια και άλλα γλυκά. Πολλοί υποκύπτουν και «τσιμπολογούν» ασυναίσθητα, φορτώνοντας με θερμίδες τον οργανισμό τους.

3. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας έχετε φάει πολύ, τότε το βράδυ επιλέξτε κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και λίγο τόνο, μια φρουτοσαλάτα, γιαούρτι ή μια ελαφριά σούπα , ώστε να μην υπερβείτε το θερμιδικό σας όριο.

4. Πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ενυδατώνετε τον οργανισμό σας και δημιουργείτε ένα αίσθημα κορεσμού.

5. Αποφύγετε τα λιπαρά  φαγητά το βράδυ. Τα λιπαρά και τα βαριά φαγητά που περιέχουν σάλτσες, τυριά, μπαχαρικά, κρέμα γάλακτος, είναι δύσπεπτα και είναι πιθανόν να σας χαλάσουν το βραδινό ύπνο.

6. Χρησιμοποιείστε μικρό πιάτο. Έτσι οι ποσότητες που θα καταναλώσετε θα είναι μικρότερες, εκτός αν το γεμίσετε δυο και τρεις φορές.

7. Φάτε αργά. Από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε χρειάζεται χρόνος. Σταματήστε να τρώτε όταν πεινάτε λίγο ακόμη. Θα δείτε ότι μετά από περίπου 15 λεπτά θα αισθανθείτε ότι χορτάσατε χωρίς να φάτε άλλο.

8. Αποφύγετε το επιδόρπιο. Μια καλή λύση, αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό μετά το φαγητό σας, είναι να επιλέξετε άπαχο γιαούρτι με φρούτα και μέλι.

9. Αν κάποιο βράδυ φάγατε πολύ, δε χάλασε ο κόσμος. Την επόμενη μέρα προσπαθήστενα φάτε πιο υγιεινά, καταναλώνοντας φρέσκα λαχανικά και φρούτα και ασκηθείτε λίγο περισσότερο. Για να πάρουμε βάρος θα πρέπει συστηματικά να μη προσέχουμε την διατροφή μας, οπότε αν ξεφύγατε μια μέρα δε σημαίνει ότι καταστραφήκατε και δεν υπάρχει τρόπος να επανορθώσετε.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.