Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πως να αντιμετωπίσεις την ξηροδερμία του χειμώνα

Πως να αντιμετωπίσεις την ξηροδερμία του χειμώνα

O καιρός αλλάζει ξανά και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Πώς επηρεάζεται το δέρμα σου;  Έχεις παρατηρήσει ότι μπορεί να αλλάζει η «συμπεριφορά» του αλλά και οι ανάγκες του με τις εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών; Σίγουρα θα σου έχει συμβεί.

Η ξηροδερμία είναι ένα συχνό πρόβλημα και εμφανίζεται συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες, ακόμη κι αν το δέρμα μας δεν είναι ξηρό. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους: λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και λόγω του ψυχρού αέρα στους εξωτερικούς χώρους σε αντίθεση με τον ξηρό και θερμό αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Για τα σωστά βήματα καθημερινής περιποίησης του δέρματος (Τα 6 βήματα της σωστής περιποίησης προσώπου)γνωρίζεις ήδη. Ένα από τα πιο βασικά, μετά τον επιμελή καθαρισμό, είναι και η σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ξηρή επιδερμίδα ή μια πρόσκαιρη ξηροδερμία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου τον χειμώνα. Έτσι θα διατηρήσεις την ελαστικότητά της και θα προλάβεις τη δημιουργία λεπτών γραμμών ή και ρυτίδων.

 

Για την προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία του χειμώνα μπορείς, λοιπόν, να ακολουθήσεις τις συμβουλές που δίνουν διακεκριμένοι δερματολόγοι. Κι αυτές συνοψίζονται παρακάτω.

Σωστό ντύσιμο

Όταν βγαίνεις έξω από το σπίτι μία ψυχρή μέρα, έρχεσαι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αφυδάτωση της επιδερμίδας και τον ερεθισμό που προκαλεί ο κρύος αέρας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις επιπτώσεις, είναι να καλύψεις το σώμα σου όσο καλύτερα μπορείς. Μην ξεχνάς να καλύπτεις τον λαιμό σου και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου με κασκόλ, φουλάρια κλπ, είδικά όταν φυσάει.

 

Όχι στην απολέπιση

Τον χειμώνα καλό θα είναι να αποφεύγεις την απολέπιση της επιδερμίδας, ειδικά του προσώπου, με scrub και άλλα σκληρά καθαριστικά, γιατί όλα αυτά προκαλούν υπερβολική ξηρότητα και ερεθισμό του ήδη ξηρού δέρματος. Η απολέπιση απομακρύνει, εκτός από τα νεκρά κύτταρα, τα απαραίτητα για την επιδερμίδα έλαια και δημιουργεί μικρά ανοίγματα, επιτρέποντας έτσι να εισχωρήσουν διάφοροι ερεθιστικοί παράγοντες. Γενικά, για τον χειμώνα επίλεξε ένα απαλό, κρεμώδες, μη αφρώδες καθαριστικό χωρίς στυπτικούς παράγοντες.

 

Καλή ενυδάτωση

Μια πλούσια ενυδατική κρέμα ημέρας, ίσως περισσότερο από αυτή που χρησιμοποιείς τον υπόλοιπο χρόνο, είναι η ιδανική επιλογή. Διάλεξε κάποια που θα περιέχει ενυδατικά λιπίδια, ceramides ή υαλουρονικό οξύ. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς και μια πιο πλούσια κρέμα τη νύχτα.

 

Άμεση αντιμετώπιση ερεθισμών

Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα σου. Στην περίπτωση αυτή καλείσαι να τους αντιμετωπίσεις άμεσα προκειμένου να αποφύγεις οποιαδήποτε επιδέινωση. Αν είσαι έξω στο κρύο και νιώθεις το δέρμα σου να «καεί» από τον παγωμένο αέρα ( παρατηρώντας κοκκινήλες, ξηρότητα και ερεθισμούς από την παρατεταμένη έκθεση στον αέρα και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), χρειάζεσαι ένα καταπραϋντικό βάλσαμο που θα απλώνεις στο δέρμα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει μέχρι το επόμενο πρωί.

Εάν το πρόβλημα επιμένει και τείνει να εξελιχθεί σε έκζεμα, πράγμα που θα διαγνώσει ο δερματολόγος σου, τότε πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσεις ένα προϊόν με μικρή ποσότητα υδροκορτιζόνης. Θα σε συμβουλεύσει ανάλογα ο γιατρός σου.

 

Αντηλιακή προστασία

Ποιος είπε ότι ηαντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι; Λάθος! Πλέον, χρειάζεται για όλους τους μήνες του χρόνου. Το ξηρό δέρμα, όμως, θέλει προσοχή διότι μπορεί να αντιδράσει στο αντηλιακό που χρησιμοποιείς το καλοκαίρι. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο προϊόν με φυσικά αντηλιακά συστατικά, όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα. ‘Οσο λιγότερα χημικά περιέχει τόσο το καλύτερο.

 

Γιώτα Ροζάνα

Πνευμονολόγος – Blogger – Συγγραφέας

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.