Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πρέπει να χρησιμοποιούμε υφασμάτινα καλύμματα προσώπου για την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19;

Πρέπει να χρησιμοποιούμε υφασμάτινα καλύμματα προσώπου για την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19;

Αρχικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, γνωρίζαμε ότι δε χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες προσώπου, παρά μόνο οι νοσούντες από κορωνοϊό, όσοι φροντίζουν ασθενείς καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.

Το CDC ( Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) συνεχίζει να μελετά την εξάπλωση και τα αποτελέσματα του νέου κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο) και να εκδίδει επικαιροποιημένες οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της εξάπλωσης του ιού .
Πλέον γνωρίζουμε από πρόσφατες μελέτες ότι σημαντικό ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν συμπτώματα (χαρακτηρίζονται ως «ασυμπτωματικά») και ότι αυτοί που τελικά αναπτύσσουν συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους πριν ακόμη παρουσιάσουν συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ ατόμων που αλληλεπιδρούν σε κοντινή απόσταση – μιλώντας, με το βήχα ή το φτάρνισμα – ακόμη και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Υπό το πρίσμα αυτών των νέων στοιχείων, το CDC συνιστά να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν άλλα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία), ειδικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Είναι σημαντικό να τηρείται επίσης η απόσταση των 2 μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Το CDC συμβουλεύει πλέον τη χρήση απλών καλυμμάτων προσώπου από ύφασμα (μαντήλια, φουλάρια ή μάσκες που κατασκευάζονται στο σπίτι) για να επιβραδύνουμε τη μετάδοση του ιού και να εμποδίσουμε τη διασπορά του από τους φορείς που δεν γνωρίζουν ότι είναι θετικοί για τον κορωνοϊό.

Η προστασία με καλύμματα από ύφασμα, που έχουν ούτως ή άλλως χαμηλό κόστος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο, προαιρετικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Χρειάζεται όμως προσοχή κατά την αφαίρεση των καλυμμάτων αυτών, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάνω στο ύφασμά αυτό. Θα πρέπει να αφαιρούμε τις αυτοσχέδιες μάσκες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα με προσοχή, χωρίς να αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας και εν συνεχεία να πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας.

Τα καλύμματα προσώπου από ύφασμα που συνιστώνται σίγουρα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες ή τις μάσκες N-95, οι οποίες πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και από τους νοσούντες, όπως συνιστά η τρέχουσα οδηγία του CDC.

Εξάλλου τονίζεται ότι αυτή η σύσταση συμπληρώνει, αλλά δεν αντικαθιστά τις διεθνείς οδηγίες προφύλαξης και προστασίας. Επίσης δε σημαίνει ότι η χρήση υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου ακυρώνει ή αντικαθιστά τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, τα οποία παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας προσπάθειας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τον έλεγχο της πανδημίας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.