Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Διατροφή και αρτηριακή πίεση: Oι καλύτερες επιλογές για να πάρετε τον έλεγχο

Διατροφή και αρτηριακή πίεση: Oι καλύτερες επιλογές για να πάρετε τον έλεγχο

H υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που αφορά πολλές και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Υπολογίζεται πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, η οποία ορίζεται ως επίπεδο συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή περισσότερο, διαστολικής αρτηριακής πίεσης άνω των 80 mm Hg, ή και τα δύο.

Κάθε ασθενής που πάσχει από υπέρταση θα έχει σίγουρα ακούσει πως η αντιμετώπιση και ο έλεγχος της πάθησης περνάει από την αλλαγή της διατροφής και του γενικότερου τρόπου ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται και από λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες προτάσεις για αλλαγές στη διατροφή σας που θα συνδράμουν στην προσπάθειά σας να ελέγξετε την πίεση του αίματος :

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας, μειώνοντας παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρότα

Είναι λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, όπως χλωρογόνα, π-κουμαρίνη και καφεϊκά οξέα που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της φλεγμονής. Έτσι, μειώνεται και η υπέρταση.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν και στην περίπτωση της πίεσης καθώς μειώνουν τη φλεγμονή και τα επίπεδα των συστατικών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία (οξυλιπίνες).

Φασόλια και φακές

Υγιεινές επιλογές με πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία.

Ντομάτα και προϊόντα ντομάτας

Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και το καροτενοειδές λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί σημαντικά με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως τα προϊόντα τομάτας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπρόκολο

Είναι γνωστό πως πρόκειται για τον βασιλιά των πράσινων λαχανικών, το οποίο έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην υγεία μας. Η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: therapies.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.