08 Απρ Πως επηρεάζει τον ύπνο μας η πανδημία ;
Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στη λήψη αυστηρών μέτρων, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Με τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, επηρεάζεται ακόμη και ο ύπνος μας. Το άγχος, τα μειωμένα επίπεδα σωματικής άσκησης και πολύ πιθανόν η έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως της ημέρας αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αλλαγή των συνηθειών μας, προκαλώντας αϋπνία ή άλλες διαταραχές στον ύπνο μας.
Οι ειδικοί του ύπνου μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές.
1. Να βγαίνουμε στο φυσικό φως της ημέρας.
Οι πολλές ώρες που μένουμε μέσα στο σπίτι λόγω καραντίνας μειώνει την έκθεσή μας στο φως της ημέρας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Αυτό εν συνεχεία επηρεάζει αρνητικά τη ρουτίνα του ύπνου μας.
Είναι καλό να κάνουμε λίγη άσκηση ή περπάτημα όταν είναι μέρα ακόμη και έχει ήλιο. Επίσης συνιστάται να έχουμε τα στόρια και τις κουρτίνες ανοικτές ενώ δουλεύουμε στο σπίτι, ώστε να μπαίνει το φως να μπορεί να λάμψει.
2. Να διαχωρίζουμε το χρόνο εργασίας από το χρόνο ανάπαυσης
Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σαφές όριο μεταξύ του χρόνου εργασίας και του χρόνου ανάπαυσης. Έτσι και αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και διασφαλίζουμε έναν καλύτερο ύπνο τη νύχτα.
Έχουμε ξαναπεί ότι καλό θα είναι να έχουμε έναν καθορισμένο χώρο εργασίας, να βγάζουμε τις πιτζάμες τις ώρες που δουλεύουμε παρόλο που είμαστε στο σπίτι και να επιμένουμε σε σαφείς ώρες εργασίας.
3. Να περιορίσουμε τη χρήση κινητού, τάμπλετ ή υπολογιστή πριν τον ύπνο
Όταν δουλεύουμε ως αργά το βράδυ στο υπολογιστή μας, συνεχίζουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας στο μπλε φως και τροφοδοτούμε το μυαλό μας με περισσότερες πληροφορίες που δε μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε.
Για να κοιμηθούμε καλά και να νιώσουμε αναζωογονημένοι μετά τον ύπνο, θα πρέπει να βάλουμε όρια στη χρήση του τηλεφώνου και του φορητού μας υπολογιστή ώστε να δώσουμε στο μυαλό μας την ευκαιρία να ηρεμήσει πριν πάμε για ύπνο.
4. Να προσέχουμε τα γεύματά μας
Όταν εργαζόμαστε στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε από τις κανονικές ώρες φαγητού, τρώμε διάφορα σνακ που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος, καταναλώνουμε περισσότερη καφεΐνη. Όλα αυτά καθιστούν την έλευση του ύπνου δυσκολότερη αλλά επηρεάζουν και την ποιότητά του.
5. Να μειώσουμε το άγχος
Το άγχος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ύπνο μας και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι φυσιολογικό το ότι οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ανήσυχοι και αβέβαιοι για την κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Η κοινωνική απομόνωση και ο αυτοπεριορισμός μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα μοναξιάς και λύπης. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου.
Είναι καλό να επικοινωνούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας. Μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές ημέρες.
Όλα τα παραπάνω δε μας είναι άγνωστα. Μιλάμε για απλά πράγματα που οι ειδικοί ονομάζουν υγιεινή του ύπνου και είναι καλό να τα φροντίζουμε πάντα. Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία. Θα περάσει και αυτό.
Sorry, the comment form is closed at this time.