27 Ιούλ Καύσωνας: τι διατροφή να ακολουθήσεις
Ο καύσωνας έφτασε και ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά. Τι ονομάζουμε κάυσωνα; Πρόκειται για μια παρατεταμένη περίοδο πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, ιδίως αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Πως τις αντιμετωπίζουμε; Με το κλιματιστικό να δουλεύει συνεχώς, τα συχνά χλιαρά εώς δροσερά ντους, τα ελαφριά ρούχα και την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.
Τι γίνεται όμως με τη διατροφή μας;
Κατά τις ημέρες του καύσωνα, όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και τι πίνουμε. Χρειάζονται οι σωστές επιλογές τόσο για να δροσιστούμε όσο και για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι θα αποφύγουμε τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν σημεία και συμπτώματα θερμοπληξίας: αφυδάτωση, κόπωση, πονοκέφαλους, ίλιγγο, ναυτία, ταχυκαρδία, γρήγορη ή βαθιά αναπνοή, δύσπνοια, υπερθερμία.
Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε όταν κάνει πολύ ζέστη
Για να προστατευθούμε από τον καυτό ήλιο, όταν κυκλοφορούμε έξω, φοράμε καπέλο και αντηλιακό, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και τη διατροφή μας.
1. Φρούτα, λαχανικά και νερό
Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού το πιο απαραίτητο είναι το νερό. Τα σώματά μας αποτελούνται από περίπου 60% νερό, έτσι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε περίπου τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού καθημερινά για να μας κρατάνε ενυδατωμένους.
Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες. Μας χορταίνουν χωρίς να μας φουσκώνουν και μας δροσίζουν ταυτόχρονα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, διατηρούν την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα, είναι ευκολόπεπτα και έχουν λίγες θερμίδες.
2. Αλάτι
Το αλάτι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, πάντα βέβαια με μέτρο. Βοηθά στην αναπλήρωση του νατρίου που αποβάλλεται με τον ιδρώτα. Τα πολύ αλμυρά φαγητά ενδέχεται να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
3. Μικρά και συχνά γεύματα
Τα μικρά και συχνά γεύματα, είναι η καλύτερη λύση για να μη φουσκώνουμε και να μη νιώθουμε δυσφορία. Έτσι μπορούμε να διατηρούμε την ενέργεια του οργανισμού σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
4. Παγωτά – Γρανίτες
Τα παγωτά και οι γρανίτες αποτελούν μια πολύ καλή λύση δροσιάς για τις ζεστές μέρες. Δεν επιβαρύνουν το στομάχι και προσφέρουν ακριβώς αυτό που ζητάμε. Προσοχή όμως στις θερμίδες που μας αποδίδουν.
5. Αναψυκτικά
Τα συνήθη αναψυκτικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, προσθέτουν αρκετές θερμίδες και μας ξεδιψούν μόνο παροδικά σε αντίθεση με το νερό και τους φυσικούς χυμούς. Οπότε είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε.
6. Αλκοολούχα ποτά
Τα αλκοολούχα ποτά είναι καλό να αποφεύγονται τις πολύ ζεστές μέρες. Προκαλούν αυξημένη διούρηση και απώλεια υγρών, ενώ αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
7. Καφές
Ο καφές έχει παρόμοια δράση με το αλκοόλ. Παρόλο που μας αρέσει ο παγωμένος καφές και μας δροσίζει παροδικά, καλό είναι να αποφεύγεται τις ημέρες του καύσωνα, αφού προκαλεί εφίδρωση και διούρηση.
8. Λιπαρά & γλυκά
Καλό είναι να μην καταναλώνουμε πολλά λιπαρά και γλυκά τις ημέρες του καύσωνα, διότι βαραίνουν το στομάχι και μας δημιουργούν δυσφορία. Εξάλλου, μας προσθέτουν και πάρα πολλές θερμίδες.
Να θυμάστε ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει γρηγορότερα τα τρόφιμα που αφήνουμε εκτός ψυγείου.Έτσι πρέπει να φροντίζουμε να μη μένουν εκτεθειμένα πολύ ώρα στις περιβαλλοντικές συνθήκες, αφού σε περιόδους καύσωνα αυξάνεται ο κίνδυνος της αλλοίωσης και πιθανότατα της τροφικής δηλητηρίασης.
Είτε λοιπόν σας βρει ο καύσωνας στις παραλίες, είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο, φροντίστε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την ζέστη. Συνδυάστε τη δροσιά, την απόλαυση και την τόνωση με την προστασία που μπορεί να προσφέρει η διατροφή σας.
Γιατί όπως είπε ο Ιπποκράτης: ‘Είμαστε ότι τρώμε’…
Sorry, the comment form is closed at this time.