02 Αυγ Τρία λάθη που κάνουμε και δεν βοηθούν τη χώνεψη
Μετά την απόλαυση ενός γεύματος έρχεται η ώρα που το πεπτικό σύστημα πρέπει να… εργαστεί λίγο παραπάνω. Aς δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να προβεί στη διαδικασία της πέψης αποφεύγοντας τρία καίρια λάθη.
Λάθος κίνηση #1 Πίνετε ανθρακούχο αναψυκτικό όπως η σόδα για να χωνέψετε μετά το γεύμα.
Κι όμως πετυχαίνετε ακριβώς το αντίθετο! Αυτό που σας ξεγελά είναι το γεγονός ότι καταπίνετε αέρα, λόγω του ανθρακικού που περιέχεται στη σόδα, τον οποίο εν συνεχεία αποβάλετε με το ρέψιμο (ερυγές).
Στην πραγματικότητα όμως η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μετά το γεύμα ή και κατά τη διάρκειά του οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου με αποτέλεσμα τελικά να επιβραδύνεται η πέψη.
Λάθος κίνηση # 2 Ξαπλώνετε στον καναπέ ή το κρεβάτι.
Είναι προτιμότερο να καθίσετε λίγο ακόμη στο τραπέζι και μετά από μισή ωρίτσα να κάνετε ένα μικρό περίπατο που θα βοηθήσει τον οργανισμό να επιτελέσει τη διαδικασία της χώνεψης.
Από την άλλη μεριά αν πέσετε για ύπνο τότε όλες οι λειτουργίες του οργανισμού επιβραδύνονται και μεταξύ αυτών και η διαδικασία της πέψης.
Επιπλέον η ύπτια θέση μετά το γεύμα αυξάνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου και πρέπει να αποφεύγεται.
Λάθος κίνηση #3 Ανάβετε τσιγάρο
Το κάπνισμα μετά το γεύμα μπορεί να φαίνεται δελεαστικό όμως δεν συνιστάται. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να οδηγεί στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου.
Τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση δυσπεψίας
Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν όλο και συχνότερα το πεπτικό μας σύστημα. Υπάρχουν όμως βότανα που χάρη στα αιθέρια έλαια ή ένζυμα που περιέχουν μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερη πέψη.
Τρία σημαντικά βότανα:
1. Τζίντζερ: Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, αποτελεί αγαπημένο γιατροσόφι στην Ινδία για τη θεραπεία όλων των πεπτικών ενοχλήσεων, από δυσπεψία και ναυτία έως φούσκωμα. Το τζίντζερ θεωρείται ότι προστατεύει το έντερο, βοηθά στην ταχύτερη κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και μειώνει τα αέρια, το φούσκωμα και τις κράμπες. Ενεργοποιεί επίσης τους γευστικούς κάλυκες και τη ροή των γαστρικών υγρών. Σύμφωνα με την αγιουρβέδα («η επιστήμη της ζωής» στα σανσκριτικά), την «Μητέρα Όλων των Θεραπειών» όπως αναφέρεται συχνά καθώς αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, το τζίντζερ είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την «τιθάσευση της πεπτικής φλόγας». Ορισμένοι εναλλακτικοί γιατροί της αγιουρβέδα μάλιστα προτείνουν πριν από κάθε γεύμα τη μάσηση ενός μείγματος λίγου τεμαχισμένου ή τριμμένου φρέσκου τζίντζερ, με μερικές σταγόνες χυμό λάιμ και μια πρέζα αλάτι.
2. Μαύρο πιπέρι: Το πικάντικο πιπέρι περιέχει την ένωση πιπερίνη, η οποία ενισχύει την πέψη φυσικά και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των τροφών. Το μαύρο πιπέρι, επιπλέον, βελτιώνει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος που βοηθά περαιτέρω στη βελτίωση της πέψης.
3. Γαρύφαλλο : Η ευγενόλη που υπάρχει στο γαρύφαλλο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη θεραπεία γαστρικών προβλημάτων όπως η δυσπεψία και ο μετεωρισμός. Αφέψημα ή ζεστό νερό με λίγο γαρύφαλλο αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
πηγή: ygeiamou.gr
Sorry, the comment form is closed at this time.