17 Απρ Πως θα αντιμετωπίσεις το “πιάσιμο” μετά την άσκηση;
Μετά την άσκηση είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεσαι ένα “πιάσιμο”. Αυτό εμφανίζεται, συνήθως, μετά από μακροχρόνια αποχή από οποιαδήποτε άθληση ή μετά από έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, ακόμα και σε αθλητές. Οφείλεται, εν μέρει στη συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στους μύες, αλλά και σεμικροτραυματισμούς των μυϊκών ινών.
Το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, ή ακόμα και κάθε κίνησης που δεν έχουμε συνηθίσει, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το χαρακτηριστικό “πιάσιμο”. Δε χρειάζεται να κάνουμε εξειδικευμένο ασκησιολόγιο. Ακόμη και η μεταφορά αντικειμένων ή το ανέβασμα μιας σκάλας, μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον πόνο ή τη δυσφορία την επόμενη μέρα.
Γνωρίζες ότι ο επιστημονικός του όρος είναι DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness); Κι αυτό γιατί πράγματι εμφανίζεται, θα έλεγε κανείς, καθυστερημένα, περίπου 12-20 ώρες μετά από την άσκηση. Συνήθως αντιλαμβανεσαι ότι πιάστηκες την επόμενη μέρα το πρωί ή και αργότερα.
Αν γυμναστείς και την επόμενη μέρα, διαπιστώνεις ότι σταματάει ο πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης και επανέρχεται μετά, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μπορείς να μειώσεις το “πιάσιμο” με διάφορους τρόπους, αν και οι μύες για να το ξεπεράσουν χρειάζονται ξεκούραση. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να γυμνάζεσαι.
Τι μπορείς να κάνεις;
Foam roller
Το μασάζ με ένα foam roller μπορεί να ανακουφίσει το «πιάσιμο» στις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς σου. Αρκεί να ξαπλώσεις επάνω του, με το μυ που θέλεις να ξεπιαστεί ακριβώς πάνω από το roller. Κύλησε με κινήσεις πάνω και κάτω στο μυ μέχρι να νιώσεις πως μειώνεται η ένταση .
Να θυμάσαι ότι η σωστή άσκηση αρχίζει με ήπιους ρυθμούς και αυξάνεται προοδευτικά. Δεν πας από την απραξία στον Μαραθώνειο. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε μερικές εβδομάδες. Μη σταματήσεις να γυμνάζεσαι αλλά μην το παρακάνεις για να έχεις γρήγορη αλλαγή στο σώμα σου. Θα έχεις σίγουρα “πιάσιμο” και όχι αποτέλεσμα.
Sorry, the comment form is closed at this time.