Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Selfie, ολόσωμη, χαμογελαστή ή σοβαρή; Τι σημαίνουν οι φωτογραφίες που ποστάρουμε στα social media;

Selfie, ολόσωμη, χαμογελαστή ή σοβαρή; Τι σημαίνουν οι φωτογραφίες που ποστάρουμε στα social media;

Η εποχή των social media είναι εδώ. Όσο και να θέλουμε να αντισταθούμε, αργά ή γρήγορα μπαίνουμε όλοι στο «χορό». Αν και πολλοί διστάζουν αρχικά να κοινοποιούν φωτογραφίες τους, στην πορεία εξοικειώνονται. Η φωτογραφία είναι γεγονός ότι κατέχει κεντρικό ρόλο, γιατί στην σύγχρονη εποχή διαβάζουμε πολύ περισσότερο ένα άρθρο με φωτογραφία και τείνουμε να αλληλοεπιδρούμε πιο πολύ σε αναρτήσεις φωτογραφιών. Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί η πληροφορία που προσπαθεί να δώσει κάθε ανάρτηση με εικόνα είναι πιο άμεσα αντιληπτή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη (δηλαδή κατανάλωση ενέργειας). Τι σημαίνουν όμως οι φωτογραφίες που βάζουμε;

Οι εικόνες λοιπόν και οι φωτογραφίες κρύβουν κάποια σημειολογία. Ανάλογα με αυτό που θέλουμε να δείξουμε. Μέσα από το στήσιμό μας, δείχνουμε ποιοι είμαστε, τι σκεφτόμαστε, τι θέλουμε να πούμε. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία ενός δικηγόρου με κοστούμι στο γραφείο του, δίνει έμφαση στην επαγγελματική του ταυτότητα. Η εμφάνιση μιας μητέρας με το παιδί της, αν και ενέχει τους γνωστούς κινδύνους, δηλώνει τη μητρική αγάπη.

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν να ανεβάζουν φωτογραφίες του προσώπου τους και όχι ολόσωμες, φοβούμενοι την έκθεση των ατελειών μας. Αν είμαστε λίγο παρατηρητικοί, μπορούμε να καταλάβουμε και να διακρίνουμε το ψεύτικο χαμόγελο και τον άνθρωπο που προσποιείται. Η χαρούμενη διάθεση προσελκύει περισσότερο αλλά αν η φωτογραφία δεν είναι αυθεντική, δεν επιτυγχάνει τον επικοινωνιακό της στόχο.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε επίσης πως έχει τραβηχτεί η φωτογραφία. Οι λήψεις από πάνω προς τα κάτω, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ίσως να σχετίζονται με αισθήματα μειονεξίας του ατόμου, ενώ αντίθετα οι εικόνες που είναι τραβηγμένες από κάτω προς τα πάνω δηλώνουν πιθανότατα πρόθεση επιβολής.

Οι επικοινωνιολόγοι θεωρούν ότι εάν το κεφάλι ή το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς τα αριστερά στην εικόνα, όπως την βλέπουμε εμείς, παραπέμπει σε προσήλωση στο παρελθόν. Εάν κοιτάζουμε στο κέντρο ζούμε το παρόν, ενώ αν είμαστε στραμμένοι προς τα δεξιά, ατενίζουμε το μέλλον. Οπότε το πού είμαστε στραμμένοι πιθανόν να υποδηλώνει μια τέτοια στάση ως προς τον χρόνο. Επίσης φαίνεται ότι όσοι κοιτούν κάτω μάλλον σκέφτονται, ενώ αυτοί που κοιτούν ψηλά ονειροπολούν.

Οι περισσότεροι επιλέγουν φωτογραφίες από ευχάριστες στιγμές. Υπάρχουν όμως και μελαγχολικές ή στενάχωρες φωτογραφίες που μπορεί να δείχνουν την επιθυμία προσέλκυσης ενδιαφέροντος από το φιλικό περιβάλλον. Όταν κάποιος αλλάζει συνεχώς φωτογραφίες, πιθανόν να αναζητά την επιβεβαίωση μέσω των άλλων. Μπορεί όμως απλά να πρόκειται για κάποιον που είναι πολύ επικοινωνιακός. Οι χρήστες που δεν αλλάζουν ποτέ φωτογραφία ίσως δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως επίσης δεν θέλουν να εκτίθενται. Εξάλλου η φωτογραφία προφίλ συνήθως προσδιορίζει τον χρήστη, τα ενδιαφέροντά του και τα μηνύματα που θέλει να επικοινωνήσει ή …να μην επικοινωνήσει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι μπορούν να δουν και σίγουρα οι περισσότεροι ψάχνουν το προφίλ μας για να δουν ποιοι είμαστε. Πολλές φορές σχηματίζουν μια πρώτη άποψη για το άτομό μας από αυτό. Έχει συμβεί άνθρωποι να πάρουν ή να χάσουν μια εργασία λόγω του προφίλ τους στο Facebook/Instagram. Αν μας ενδιαφέρει λοιπόν να προβάλουμε σωστά τον εαυτό μας, την επαγγελματική μας ιδιότητα, την προσωπικότητά μας, τότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις αναρτήσεις μας ώστε να επιτυγχάνουμε αυτό στο οποίο στοχεύουμε να επικοινωνήσουμε στους διαδικτυακούς μας φίλους.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.