Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

No, no, no!

No, no, no!

Το γνωστό πρόβλημα επανέρχεται. Πως να πούμε όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Τρία γράμματα είναι βέβαια αλλά πως τα ξεστομίζει κανείς; Για παράδειγμα όταν θέλεις να αρνηθείς στον διευθυντή σου να δουλέψεις υπερωρίες ή στον αγαπημένο σου φίλο να τον βοηθήσεις στη μετακόμιση εκείνο το μοναδικό Σάββατο που έχεις ρεπό και σκεφτόσουν να πας μια εκδρομή.
Δεν είναι απλό αλλά θέλει τρόπο και εξάσκηση. Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως γνωρίζουμε καλά, δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους, να τους εξυπηρετούμε όλους, να τους ευχαριστούμε όλους, να γινόμαστε χαλί. Το μόνο που θα καταφέρουμε έτσι είναι να χαθούμε μέσα στα θέλω και τους στόχους των γύρω μας και ίσως να αποκτήσουμε ορισμένους «fans» για τους οποίους θα είμαστε πολύ χρήσιμοι μεν αλλά με αρκετό προσωπικό κόστος.
Ένα άλλο ζήτημα που είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να συνοδεύουμε αυτή τη μικρή λεξούλα με χίλια δυο σενάρια, ευφάνταστες και πολλές φορές τόσο δύσκολα πιστευτές ιστορίες. Λέμε ένα απλό «όχι» και εννοούμε όχι, χωρίς επεξηγήσεις και χωρίς «σάλτσες». Τα ψέματα, οι δικαιολογίες και οι θεωρίες δεν ωφελούν ούτε εμάς ούτε τον απέναντί μας. Είναι καλό να είμαστε ξεκάθαροι. Ναι μεν χρειάζεται διπλωματία και ευγένεια αλλά συνήθως αρκεί μόνο το όχι, χωρίς σπατάλη ενέργειας και χρόνου.
Το βραβείο του «παιδιού για όλες τις δουλειές» ή του μεγαλύτερου «yes master» δεν είναι μέσα στους στόχους μας. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα δε με βοήθησε ποτέ. Το μόνο που κατάφερα είναι να καταλήγω να έχω μηδενική ενέργεια για τις δικές μου δραστηριότητες και ανύπαρκτο χρόνο για τον εαυτό μου, τις δικές μου υποχρεώσεις, τα χόμπι μου και την πολύ σημαντική ξεκούρασή μου.
Ξεκίνησα να αλλάζω τακτική αρχικά σε απλές περιστάσεις όπως πχ σε εκείνους που μοιράζουν φυλλάδια στο δρόμο. Έτσι σιγά σιγά κατάφερα να πω όχι όταν χρειάστηκε να αλλάξω το πρόγραμμά μου για να εξυπηρετήσω κάποιον και ούτω καθεξής. Νιώθω ανακούφιση που μπορώ πλέον να βάζω και να απαιτώ να γίνονται σεβαστά τα όριά μου. Νιώθω επίσης και μια δόση υπερηφάνειας γιατί μπορεί να μην το καταφέρνω πάντα αλλά είμαι σε πολύ καλό δρόμο και το ίδιο εύχομαι και σε εσάς! Θα δείτε τι καλά θα νιώθετε κι εσείς!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.