Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ημισφαιρίων ταλέντα και άλλα…

Ημισφαιρίων ταλέντα και άλλα…

Aπό πολιτική, πολιτικούς, κόμματα, αριστερούς, δεξιούς δεν έχω ιδέα. Έπαψα να ασχολούμαι εδώ και χρόνια. Με τη μετοίκισή μας στην Κύπρο έγινα ακόμη πιο άσχετη. Μέχρι που έβγαλα αρχηγό κόμματος έξω από το εξεταστήριο των επειγόντων περιστατικών για να εξετάσω την μητέρα του, μη γνωρίζοντας ποιος είναι. Τέλος πάντων το θέμα μας δεν είναι η πολιτική αλλά για άλλη μια φορά το πανέμορφο, πολύπλοκο και αξιοθαύμαστο μυαλό μας. Για άλλη μια φορά λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον εγκέφαλο και τα ημισφαίριά του, αριστερό και δεξιό, εξ ου και ο παραλληλισμός με τα κόμματα, μια που προσφάτως είχαμε εκλογές στην Ελλάδα.
Διαβάζοντας λοιπόν ξανά για το θέμα, επαναφέρω στη μνήμη μου τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες κάθε ημισφαιρίου. Ξέρετε φαντάζομαι ότι υπάρχει το επικρατούν ημισφαίριο το οποίο στους περισσότερους, τους δεξιόχειρες, είναι το αριστερό, ενώ στους αριστερόχειρες είναι το δεξί. Λόγω πλειοψηφίας των δεξιόχειρων, θα μιλήσουμε για εκείνους αλλά βέβαια τα αντίστροφα ισχύουν για τους μειοψηφούντες αριστερόχειρες.
Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για τις «αρμοδιότητες» των ημισφαιρίων και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένα, ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Έτσι, φαίνεται ότι στο αριστερό ημισφαίριο βρίσκονται τα κέντρα της λογικής, της οργάνωσης, της ακριβολογίας, του φόβου, των αναστολών, του όχι, των άσχημων ονείρων, του ψεύδους, της αδράνειας. Άρα πρόκειται για ένα συντηρητικό ημισφαίριο, που φοβάται τις αλλαγές και βασίζεται περισσότερο στη λογική παρά στο συναίσθημα.
Από την άλλη πλευρά, το δεξί ημισφαίριο είναι εκείνο της δημιουργικότητας, των θετικών συναισθημάτων, του ρυθμού, της φαντασίας, της αλλαγής, της δράσης. Λέει πάντα ναι, αγαπάει την αλήθεια, το χιούμορ, το γέλιο, τα όνειρα, την εξέλιξη. Δεν μπορεί όμως να εκφραστεί μέσω του λόγου. Συμπερασματικά το δεξί ημισφαίριο έχει πολλά ταλέντα αλλά έχει ανάγκη την αρμονική συνεργασία με το αριστερό ώστε να μπορέσει να τα εκφράσει.
Σε γενικές γραμμές έτσι διαχωρίζονται οι λειτουργίες του αγαπημένου εγκεφάλου μας, αλλά πιθανότατα κάποιες δεξιότητες βρίσκονται και στα δύο ημισφαίρια. Επίσης όταν παραστεί ανάγκη το ένα ημισφαίριο μπορεί να αναπληρώσει λειτουργίες του άλλου, όπως για παράδειγμα εάν συμβεί κάποια εγκεφαλική βλάβη. Ευαίσθητο αλλά και πολύτιμο λοιπόν κάθε κομμάτι του εγκεφάλου μας, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε και να προοδεύσουμε!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.