Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Δείξε μου τα δόντια σου !

Δείξε μου τα δόντια σου !

Προέρχομαι από μια οικογένεια οδοντιάτρων και αποφάσισα να ασχοληθώ με το σημερινό μας θέμα γιατί νιώθω ότι συχνά παραμελούμε την στοματική μας υγιεινή παρόλο που είναι πολύ σημαντική για την υγεία των δοντιών μας, των ούλων μας και όχι μόνο. Θα δούμε στη συνέχεια ορισμένους μύθους και μερικές αλήθειες που αφορούν στην περιποίηση και υγιεινή των δοντιών μας. Ο σκοπός είναι να απαντήσουμε σε μερικές συχνές απορίες μας και να εμπεδώσουμε την σημασία της καθημερινής, επιμελούς φροντίδας έτσι ώστε να μας γίνει συνήθεια.
1. Κάθε 6 μήνες πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να βασίζονται στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Εάν θέλετε ένα πραγματικά υγιές χαμόγελο (και οργανισμό γενικότερα), 4 επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε χρόνο είναι μια καλή αρχή, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
2. Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας.
Όταν τρώτε, τα οξέα του φαγητού και του σάλιου αποδυναμώνουν το σμάλτο, το σκληρό δηλαδή προστατευτικό κάλυμμα των δοντιών. Άρα το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή τους ή ακόμα και απώλεια της αδαμαντίνης, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει επιπλέον ευαισθησία στη στοματική κοιλότητα. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας (μετά το φαγητό) ή να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, πριν το βούρτσισμα, προκειμένου να περιορίσετε ενδεχόμενη ζημιά.
3. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από την κανονική.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλής ποιότητας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες είναι πιο αποδοτικές στον καθαρισμό των δοντιών από τις απλές, συμβατικές οδοντόβουρτσες.
4. Εάν δεν πονάτε, δε χρειάζεται να πάτε στον οδοντίατρο.
Πολλά οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούν πόνο, μέχρι τη στιγμή που θα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, ως τη ρίζα του δοντιού. Για παράδειγμα η ουλίτιδα δεν προκαλεί σε όλους τους ανθρώπους πόνο. Με απλά λόγια, μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να ανακαλύψει όλα τα φανερά ή «κρυφά» προβλήματα των δοντιών σας, πριν να είναι ήδη αργά.
5. Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να λευκάνουν τα δόντια.
Ο καλύτερος τρόπος για να λευκάνουν τα δόντια σας και να διατηρηθούν λευκά είναι οι ειδικές θεραπείες λεύκανσης των οδοντιάτρων. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες οδοντόκρεμες μπορεί να λευκάνουν τα δόντια, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και το αποτέλεσμα δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, είναι να χρησιμοποιείτε κανονική οδοντόκρεμα με φθόριο για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και καθαρά.
6. Το στοματικό διάλυμα χαρίζει φρέσκια αναπνοή.
Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα στην ουσία, καλύπτουν την κακή αναπνοή, αλλά δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία της κακοσμίας. Η κακή αναπνοή μπορεί να προκληθεί από τα βακτηρίδια, που βρίσκονται στο στόμα ή τις κοιλότητες, από ορισμένες ασθένεια των ούλων ή ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης ιατρικής πάθησης.
Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, προτιμήστε σίγουρα ένα χωρίς οινόπνευμα, καθώς αυτό στεγνώνει το στόμα σας, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
7. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια σας, αν δε μπορείτε να τα βουρτσίζετε.
Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή και τη ροή του σάλιου και αφαιρεί τα σωματίδια των τροφίμων, που μπορεί να έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια.
8. Η χρήση οδοντικού νήματος είναι εξίσου σημαντική με το βούρτσισμα.
Η χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει σχεδόν το ½ των βακτηρίων και σωματιδίων των τροφών, που βρίσκονται στο στόμα σας μετά το φαγητό. Με απλά λόγια, το οδοντικό νήμα επιβάλλεται, γιατί στην ουσία ολοκληρώνει το βούρτσισμα.
9. Για την πρόληψη της τερηδόνας, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον για 2 λεπτά.
Δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα είναι ο ιδανικός χρόνος για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την τερηδόνα. Και στην περίπτωση μάλιστα, που δε χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, διπλασιάζετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε τερηδόνα και ουλίτιδα.
10. Αν δεν τρώτε γλυκά συχνά, δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά.
Η αφαίρεση των βακτηρίων από το στόμα σας είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το τι τρώτε, καθώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα περιέχουν σάκχαρα, χωρίς να είναι απαραίτητα γλυκά. Οι πιο επίφοβες τροφές είναι εκείνες που «κολλούν» στα δόντια, όπως οι σταφίδες, τα μικρά, στρογγυλά φρούτα και όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, για παράδειγμα.
11. Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις μαλακές.
Οι οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις σκληρές ή μεσαίες (τρίχες), καθώς οι δεύτερες ενδεχομένως να βλάψουν τα ούλα σας χωρίς να το αντιληφθείτε. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η παρατεταμένη χρήση μίας σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υποχώρηση των ούλων.
12. Η κατανάλωση καφέ και άλλων σκούρων ροφημάτων με καλαμάκι, μειώνει το χρωματισμό των δοντιών.
Όντως, όταν καταναλώνετε σκουρόχρωμα ροφήματα, όπως ο καφές, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε καλαμάκι, καθώς μπορεί να μειώσει τους χρωματισμούς των δοντιών.
Πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω απάντησαν σε απορίες και πρόσθεσαν χρήσιμη γνώση για την στοματική υγιεινή. Με λίγη προσπάθεια και επιμέλεια μπορούμε να διατηρήσουμε το χαμόγελο των…αστέρων! Smile!!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.