01 Απρ 16 + 1 τρόποι για να διατηρήσουμε την ψυχολογία μας κατά την πανδημία
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την ψυχολογία μας στις ημέρες του κατ΄οίκον περιορισμού μας. «Τα μυαλά στα κάγκελα», είδα να γράφει ένας διαδικτυακός φίλος πίσω από τα κάγκελα της περίφραξης του σπιτιού του. Νευράκια στο κόκκινο που εναλλάσσονται με καταθλιπτική διάθεση, το ξέσπασμα της πεθεράς για τη νύφη σε σειρά βίντεο που κυκλοφορεί επίσης στο διαδίκτυο και κάνει θραύση, και τόσα άλλα. Το χειρότερο είναι βέβαια η θλιβερή διαπίστωση ότι αυξάνονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και τη σωματική αλλά την ψυχική μας υγεία, καθώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μείνουμε σπίτι. Πολλοί ψυχολόγοι έχουν ανακοινώσει ότι προσφέρουν online υποστήριξη σε όποιον την έχει ανάγκη. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι ντροπή. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι για να φροντίσουμε και μόνοι μας την φυχολογία μας και να τη διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα.
1. Δεν ξεχνάμε να αναπνέουμε. – Ναι μεν δουλεύουμε από το σπίτι, αλλά χρειαζόμαστε διαλείμματα. Είναι πολύ καλή ιδέα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο παράθυρο, στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας και να παίρνουμε μερικές αργές και βαθιές ανάσες. Οξυγονώνεται και καθαρίζει το μυαλό μας.
2. Σταματάμε να παρακολουθούμε τα νέα μανιωδώς. – Σίγουρα χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι αλλά η εμμονή να είμαστε όλη μέρα στο ίντερνετ διαβάζοντας ό,τι παρουσιάζεται ως είδηση, δημιουργεί πολλές φορές αχρείαστο άγχος.
3. Διαβάζουμε ένα βιβλίο. – Ακόμη κι ένα παλιό και ξαναδιαβασμένο βιβλίο, έχει πολλά να μας δώσει. Απασχολεί ευχάριστα το μυαλό, μας ταξιδεύει, μας ξεκουράζει.
4. Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική. – Προτιμότερο βέβαια να ακούμε χαλαρωτικά και ευχάριστα τραγούδια ή ανάλογη μουσική και όχι να επιλέγουμε καταθλιπτικά τραγούδια ή μουσικά κομμάτια που θα ενισχύσουν την άσχημη διάθεση της στιγμής.
5. Ασχολούμαστε με την κηπουρική. – Δεν είναι απαραίτητα να έχουμε κήπο. Μπορούμε να μεταφυτέψουμε μια γλάστρα, να περιποιηθούμε ένα φυτό, να φυτέψουμε… φακές σε βαμβάκι όπως κάναμε σα μαθητές. Θυμάστε;
6. Λίγη γυμναστική δε βλάπτει ποτέ. – Ακόμη και μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου, χωρίς βαράκια, διάδρομο και άλλο εξοπλισμό, είναι εύκολο να καθιερώσουμε μια ώρα την ημέρα για να γυμναστούμε. Είτε με το #Pilateshomemade που σας έχουμε ετοιμάσει με την pilates teacher Νικόλ Κορτέση, είτε με άλλα προγράμματα που υπάρχουν στο youtube. Mε προσοχή πάντα.
7. Μαγειρεύουμε ή φτιάχνουμε ένα γλυκό για τις λιγούρες μας. – Κυκλοφορούν άπειρες συνταγές για όλα τα γούστα. Ακόμη και υγιεινές και διαιτητικές, αλλά νόστιμες. Είναι ευκαιρία να εξασκήσουμε τις ικανότητές μας στην κουζίνα, αφού είναι μια δημιουργική απασχόληση.
8. Ευκαιρία για stretching. – Τώρα που έχουμε χρόνο, ακόμη κι αν βαριόμαστε να γυμναστούμε μια μέρα, μπορούμε να κάνουμε stretching, το οποίο βοηθάει να νιώσουμε πιο χαλαροί και ξεκούραστοι. Ας μην ξεχνάμε τις ενδορφίνες που παράγονται με οποιαδήποτε μορφή άσκησης.
9. Μιλάμε με φίλους και συγγενείς. – Το τηλέφωνο μας δίνει τη δυνατότητα να εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις. Μπορούμε να μιλάμε με τους δικούς μας και να συζητάμε μαζί τους ό,τι μας απασχολεί. Βοηθάει πολύ να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας.
10. Αφηνόμαστε στην αγκαλιά του… Μορφέα. – Ο ύπνος ξεκουράζει, ανανεώνει και ηρεμεί. Ας κοιμηθούμε σωστά και επαρκώς. Εκτός από τη σωματική ξεκούραση έχει και θετικά ψυχολογικά οφέλη. Ευκαιρία να τα εκεταλλευτούμε.
11. Τρώμε υγιεινά. – Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην καλή μας ψυχολογική κατάσταση. Οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά, τα δαμάσκηνα, οι γλυκοπατάτες, οι φακές, οι μπανάνες, τα παντζάρια, η μαύρη σοκολάτα, είναι μερικές μόνο από τα τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά-συμμάχους έναντι της κατάθλιψης.
12. Ασχολούμαστε με τα αγαπημένα μας χόμπι. – Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χόμπι που δεν χρειάζονται έξοδο από το σπίτι. Ζωγραφική, χειροτεχνίες, κέντημα, ράψιμο, διάβασμα, γράψιμο, γυμναστική, τραγούδι, κάποιο μουσικό όργανο, χορός. Και πόσα άλλα. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας σε χρόνο ρεκόρ.
13. Κάνουμε μια ομαδική βιντεοκλήση με τους φίλους ή τους συγγενείς μας. – Είναι μια εναλλακτική μέθοδος να πιούμε καφέ, να φάμε, να δουλέψουμε ή γυμναστούμε με παρέα. Η απλά να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που θέλουμε και μας κάνουν να νιώθουμε καλά.
14. Κάνουμε ασκήσεις…γέλιου. – Δοκιμάζουμε να χαμογελάσουμε στον καθρέφτη, διαβάζουμε ανέκδοτα, βλέπουμε μια κωμωδία, παίζουμε με τα παιδιά μας αστεία παιχνίδια. Η διάθεσή μας αλλάζει όταν κάνουμε κάτι διασκεδαστικό.
15. Ώρα για θεραπεία ομορφιάς. – Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες προσώπου, σώματος, χεριών, οι συνταγές για σπιτικές μάσκες θρέψης, λάμψης ή σπιτικά scrub. Έχουμε χρόνο για ένα απολαυστικό και χαλαρωτικό μπάνιο χωρίς βιασύνη και στρες, για ολική περιποίηση από την κορυφή ως τα νύχια. Θα μας κάνει να νιώσουμε όμορφα, βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχολογία μας.
16. Χορεύουμε με την ψυχή μας – Ο χορός είναι έκφραση, μας βοηθάει να ξεδώσουμε και να ανέβουμε ψυχολογικά. Είτε με παρέα είτε μόνοι μας, κανείς δε μας εμποδίζει να του δώσουμε να καταλάβει.
17. Καταγράφουμε μια λίστα των όσων μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες. – Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι, αλλά πολλές φορές τα ξεχνάμε μέσα στην πίεση και την άσχημη διάθεσή μας. Γράφοντάς τα, θα τα θυμηθούμε και θα ανεβάσουμε τα επίπεδα θετικότητας και ικανοποίησής μας.
Μην μένετε απαθείς μπροστά σε κάθε πτώση της ψυχολογίας σας. Χρειάζεται ενεργοποίηση και πείσμα. Ιδέες και λύσεις υπάρχουν πολλές. Αρκεί να σηκωθούμε τώρα από τον καναπέ, να φορέσουμε το καλύτερο μας μας χαμόγελο και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να νιώθουμε καλά ακόμη και μέσα στο σπίτι.
Sorry, the comment form is closed at this time.