Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Κόψτε τις κακές συνήθειες με τρόπο, όχι κόπο!

Κόψτε τις κακές συνήθειες με τρόπο, όχι κόπο!

Κακές συνήθειες. Εγώ; Ναι. Κι εγώ, κι εσύ και όλοι. Νομίζετε ότι υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι; Σιγά. Η τελειότητα δεν είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Όση χρυσόσκονη κι αν βάλει κανείς, όσα φίλτρα κλπ κλπ οι κακές συνήθειες δεν κρύβονται και δεν κόβονται εύκολα.

Οι κακές συνήθειες μπορεί να λειτουργούν σαν μια αλυσίδα την οποία μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε τη δύνατη να σπάσετε. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο! Θέλει αφοσίωση και προσπάθεια για να σπάσει η συνήθεια!

1. Το καρότο και το μαστίγιο

Το καρότο και το μαστίγιο δεν είναι μόνο μια μέθοδος που εφαρμόστηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις του Βυζαντίου, αλλά ένα αποτελεσματικό εργαλείο τροποποίησης μιας συνήθειας με αποτελέσματα που μιλούν από μόνα τους. Από νεαρή ηλικία, εξάλλου μαθαίνουμε σε ένα σύστημα τιμωρίας και ανταμοιβής ως απάντηση σε καλές και κακές συμπεριφορές. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για μια εβδομάδα κατά την οποία θα καταφέρετε να σπάσετε την κακή συνήθεια και να τιμωρήστε τον εαυτό σας για την οποιαδήποτε υποτροπή στη συνήθεια. Η τιμωρία μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά πρέπει να την τηρείτε. Αυτή η μέθοδος εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας  να αναγνωρίζει τις συνέπειες της παραβίασης της συνήθειας. Έτσι θα επιλέγουμε πάντα το καρότο αντί του …μαστιγίου.

2. Ημερολόγιο 

Η λογοδοσία έστω και στον εαυτό μας είναι απαραίτητη όσον στην αλλαγή των συνηθειών. Παρακολουθώντας τις συμπεριφορές μας μέσω ενός ημερολογίου, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα. Η καταγραφή αυτή μας επιτρέπει να έχουμε μια οπτική της συμπεριφοράς μας ανά πάσα στιγμή, κάτι που κατά κάποιο τρόπο μας κρατά υπόλογους. Όταν για παράδειγμα παρακολουθούμε τους στόχους μας, τη διατροφή μας και την κατανάλωση νερού, είμαστε σε θέση να δούμε τα μοτίβα αλλαγής της συμπεριφοράς μας και τους παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο αυτοβελτίωσης.

3. Αντικατάσταση συνηθειών

Η καλύτερη μέθοδος για να νικήσουμε μια κακή συνήθεια είναι να την αντικαταστήσουμε με μια καλύτερη. Μια συνήθεια που μας ωφελεί σωματικά, διανοητικά και πνευματικά. Εάν πχ τρώτε συχνά πρόχειρο φαγητό, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρεύετε ωραίες συνταγές για νόστιμα και υγιεινά γεύματα που θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας, εξαλείφοντας τις ενοχές που ακολουθούσαν κάθε γεύμα. Εάν πάλι έχετε κολλήσει σε μια σειρά του Netflix, και αφιερώνετε ατέλειωτες ώρες εκεί, δοκιμάστε ανταυτού να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε διαλογισμό.

(Bad habits into the brain)

4. Υπνοθεραπεία

Το 80% της μάθησής μας ολοκληρώνεται από το υποσυνείδητο μέσα στον ένα και μοναδικό μας εγκέφαλο. Όταν υιοθετείτε μια συνήθεια,  το υποσυνείδητο μέρος του μυαλού διατηρεί την επιθυμία να εκπληρώσει αυτήν τη συνήθεια. Τόσο οι συνειδητές όσο και οι υποσυνείδητες επιλογές είναι καθοριστικής σημασίας για το “σπάσιμο” μιας κακής συνήθειας. Μπορείτε να βρείτε podcast ύπνου στο YouTube και στο Spotify με στόχο τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες, όπως η συναισθηματική διατροφή και τα κακά πρότυπα ύπνου. Αξιοποιώντας την υποσυνείδητη δύναμη του εγκεφάλου μας μέσω της ύπνωσης, επαναπρογραμματίζουμε τη νοοτροπία μας για να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

5. Χτυπήστε τη ρίζα του προβλήματος

Οι κακές συνήθειες είναι συχνά οι “κουβέρτες άνεσής” μας κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής αναταραχής. Η κακή διατροφή, το ποτό και οι συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι σημάδια κακής διάθεσης ή άγχους που προκαλούνται από πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. Εξετάζοντας τι κρύβεται πίσω από την κακή συνήθεια, είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε τη ρίζα του προβλήματος και είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Η υπνοθεραπεία πάντως είναι κάτι που ακούγεται καλό και εύκολο κατά κάποιο τρόπο, καθώς τα υπόλοιπα λίγο ως πολύ απαιτούν προσπάθεια, θυσίες και ιδιαίτερη εστίαση στο στόχο. Τι θα λέγατε να αναζητήσουμε εκείνα τα podcasts;

Σε επόμενο άρθρο θα εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτό.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.