Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τύπος και υπογραμμός

Τύπος και υπογραμμός

Τύπος και υπογραμμός…Σας λέει κάτι αυτή η φράση; Νομίζω ότι βουίζει ακόμη στα αυτιά μου. Ήταν κάτι που μάλλον ζητούσε η μαμά μου από εμένα και την αδερφή μου. Κάτι που θα ήταν καλό να είμαστε. Φάνταζε ως κάτι πολύ σοβαρό. Δεν καταλάβαινα, ως μικρό παιδάκι, καλά καλά τις λέξεις. Και τη επιβλητικές λέξεις! Από τον τρόπο που το πρόφεραν οι μεγάλοι, ήξερα ότι μάλλον σήμαινε την επιβολή ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου που θα εξασφάλιζε την άψογη συμπεριφορά μας εντός και εκτός σπιτιού. Με την ανάλογη επιβράβευση φυσικά!

Μεγαλώνοντας αναρωτήθηκα πολλές φορές τι ακριβώς σήμαινε και πώς προέκυψε ως φράση. Αν και δεν τη χρησιμοποίησα σχεδόν ποτέ, έφτασε κάποια στιγμή που έπρεπε να λύσω την απορία μου. Που ανατρέχει κανείς για να λύσει τέτοιες απορίες; Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία φυσικά και ζητά τη βοήθεια του πλέον φοβερού, ανεξάντλητου και ακούραστου συνεργάτη…google!! Πληκτρολόγησα λοιπόν και ταραααμ! Εύρηκα!

Ακούστε: στα σχολεία της κατώτερης εκπαίδευσης κατά τα βυζαντινά χρόνια, ο δάσκαλος που μάθαινε τους αρχάριους μαθητές του γραφή, έπαιρνε την πλάκα (την οποία αντικατέστησε το σημερινό τετράδιο, ας πούμε) και έγραφε στην αρχή της χρησιμοποιώντας όλη του την καλλιγραφική ικανότητα, στην αρχή τα γράμματα και στη συνέχεια λέξεις και φράσεις. Μετά, τραβούσε μια γραμμή κάτω από αυτό το υπόδειγμα – υπογράμμιζε δηλαδή ό,τι είχε γράψει, για να συνεχίσει ο μαθητής την αντιγραφή.

Αυτό ακριβώς το υπόδειγμα λοιπόν λεγόταν τύπος και υπογραμμός, επειδή υπήρχε η υπογράμμιση. Ο δάσκαλος έπρεπε να γράφει τέλεια, με όμορφα γράμματα, τακτοποιημένα και υπογραμμισμένα άψογα έτσι ώστε να μπορεί να το μιμηθεί ο μαθητής. Έτσι, η φράση «τύπος και υπογραμμός» κατέληξε να δηλώνει τον άνθρωπο που φέρεται άψογα και χρησιμοποιείται με αυτή την έννοια μέχρι σήμερα.

Είστε «τύπος και υπογραμμός»; Εύγε! Κι αν πάλι δεν είστε, τα έχουμε πει αυτά. Δεν πειράζει. Δε θα σας βαθμολογήσουμε σήμερα. Ούτε κινδυνεύετε από τον χάρακα του αυστηρού δασκάλου. Άμα τα βρίσκετε με τον εαυτό σας και δεν βλάπτετε κανέναν, όλα καλά κι όλα ωραία.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.