Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τσιζκέικ με μελομακάρονα – έτσι για αλλαγή!

Τσιζκέικ με μελομακάρονα – έτσι για αλλαγή!

Στην οικογένειά μας λατρεύουμε τα μελομακάρονα. Βασικά αν κάναμε “εκλογές”, τα  μελομακάρονα θα κέρδιζαν έναντι των κουραμπιέδων είτε παμψηφεί είτε με 2 ψήφους έναντι μιάς! Ε τρεις είμαστε. Τρεις και ο κούκος ( ο σκυλάκος μας, ο γνωστός Donut ).

Φέτος, ως γνήσιες Λιβαδιώτοκρητικοπούλες, νοικοκυρές, χρυσοχέρες, κάναμε δύο δόσεις μελαμακάρονα, κάποια από τα οποία εν συνεχεία κολύμπησαν σε λαχταριστή, βελούδινη, γευστικότατη κουβερτούρα με στέβια. Θυμάστε την ελληνική ταινία που έλεγε: “Φάγανε, φάγανε, φάγανε…”;

Κάπως έτσι λοιπόν, χορτάσαμε μελομακάρονα και ήρθε η ώρα να αλλάξουν μορφή και να γίνουν…cheesecake! Συνταγούλες πολλές στο διαδίκτυο, επέλεξα όμως μια της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου, για να κλείσω μερικά στοματάκια που με λένε φανατική του… Άντε δε θα πω.

Τσιζκέικ εύκολο με μελομακάρονα (cheesecake χωρίς ψήσιμο)

Υλικά Συνταγής

  • Για τη βάση

25 μελομακάρονα περιπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)

4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

  • Για την κρέμα cheesecake

250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)

4 κ.σ ζάχαρη άχνη

300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)

1 κ.γλ. υγρή βανίλια

  • Για τη σάλτσα βύσσινο

1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.

1½ κ.σ. κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη βάση, από το cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.

Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.  Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για την σάλτσα βύσσινο
Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.

Extra Tips

-Παγώνουμε το cheesecake στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.

-Αν περισσέψει cheesecake, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμ. δωμ. να μαλακώσει λίγο η κρέμα.

( Διαβάστε περισσότερα εδώ )

 

Πριν σας αφήσω να δημιουργήσετε, να σας πω ότι προσωπικά βάζω κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστική με ελάχιστα λιπαρά ή φυτική και το ίδιο κάνω και με το τυρί κρέμα! Καλή απόλαυση!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.