Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ «ΕΓΩ»

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ «ΕΓΩ»

Όλοι μας στην παιδική μας ηλικία είμαστε «εγωιστές». Θέλουμε να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας και οι απαιτήσεις μας κατά προτεραιότητα, χωρίς να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των γύρω μας. Είναι κάτι φυσιολογικό και σύνηθες. Αυτό με την πάροδο του χρόνου αλλάζει. Ένα από τα πρώτα μηνύματα που προσπαθούν να μας μεταδώσουν οι δικοί μας είναι να μάθουμε να μοιραζόμαστε, να νοιαζόμαστε, να σεβόμαστε τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων, να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το εγώ.

Είναι όμως τόσο κακός πάντα ο εγωισμός; Διάβασα διάφορα άρθρα τελευταία προσπαθώντας να βρω τα όρια του “καλού” και του “κακού” εγωισμού. Κατά τη μελέτη μου ανακάλυψα και ένα τρίτο είδος εγωισμού! Τον …ουδέτερο. Φοβερό! Αυτό που έχουμε και πρέπει να έχουμε όλοι. Και που δεν επηρεάζει αρνητικά ή θετικά κανέναν από τους γύρω μας. Το παράδειγμα ίσως ακουστεί αστείο. Το πλύσιμο των δοντιών μας καθημερινά, είναι λοιπόν ένας ουδέτερος εγωισμός. Διότι είναι κάτι που κάνουμε για τον εαυτό μας καθώς γλιτώνει τα δόντια μας από τη φθορά. Δεν έχει σχέση όμως άμεση με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Στην εποχή μας, η πρόοδος και η σταδιακή προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη/ανέλιξη δεν είναι μεμπτά για κανέναν. Φτάνει να γίνονται με τον ορθό τρόπο, χωρίς να εκμεταλλευόμαστε πρόσωπα και καταστάσεις. Χωρίς να πατάμε επί πτωμάτων. Οπότε δεν είναι κακό να προσπαθεί ο καθένας μας να βελτιωθεί και να προοδεύσει! Και δε θα έπρεπε να κατακρίνεται ο καλός αυτός εγωισμός. Το ίδιο πιστεύω και για το χρόνο που αφιερώνουμε στους εαυτούς μας. Μάθαμε από τις παλαιότερες γενιές ότι πρέπει να αφιερώνουμε όλο μας το είναι στην οικογένειά μας, στο σύντροφό μας, στα παιδιά μας, στη δουλειά μας, βάζοντας εμάς και τις ανάγκες μας, ακόμη και τις αυτονόητες και βασικές, σε αιώνια αναμονή.

Κακός εγωισμός είναι να γίνεσαι δυνάστης, να απαιτείς όλος ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω σου και να εξυπηρετεί το δικό σου συμφέρον και μόνο αγνοώντας τον πλησίον, όποιος και αν είναι αυτός. Δεν απαγορεύεται όμως να αφιερώνεις λίγη ώρα για την περιποίηση, την ενημέρωση, τη διασκέδαση και την ξεκούρασή σου. Ήρθε η ώρα να αλλάξει η πεπαλαιωμένη άποψη του απαγορευμένου «εγώ». Διότι εάν δεν ξεκινήσεις από το «εγώ» , όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, δεν μπορείς να φτάσεις στο «εμείς».

Εξάλλου κάθε άτομο είναι μέρος και πολλές φορές ακρογωνιαίος λίθος και αναπόσπαστο κομμάτι ενός ή περισσοτέρων συνόλων. Ο καλός εγωισμός λοιπόν είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που πρέπει να αποδεχτούμε και να εκμεταλλευτούμε.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.