Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τα παιδιά και τα κορίτσια

Τα παιδιά και τα κορίτσια

Τα παιδιά και τα κορίτσια…Θυμάστε; Οι παλαιότεροι σίγουρα! Όταν η απάντηση που έπαιρνες στην ερώτηση «Πόσα παιδιά έχεις;» ήταν κάπως έτσι: «Έχω 2 παιδιά και 1 κορίτσι». Δηλαδή; Τα κορίτσια δεν ήταν παιδιά; Σοκ!!! Εάν αυτό συνέβαινε  στις μέρες μας, φανταστείτε τις αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ισότητας των δυο φύλων. Σκεφτείτε πώς μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία ενός παιδιού. Μπορεί να το κάνει να νιώσει έως και ανεπιθύμητο!

Σε μια εποχή όπου πλέον η γονιμότητα και η τεκνοποίηση δεν είναι δεδομένη, όπου παρά τις εξελιγμένες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να γίνουν γονείς, νομίζω ότι ένα παιδί είναι ευλογία και δεν έχει απολύτως καμιά σημασία αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Αρκεί να είναι υγιές και να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με πολλή αγάπη.

Όλα τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους. Στην εμφάνιση, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Είναι μύθος άραγε ότι τα αγόρια είναι πιο ζωηρά; Ότι τα κορίτσια είναι πιο μελετηρά; Ποιο φύλο είναι περισσότερο προσκολλημένο στη μαμά και ποιο στον μπαμπά τελικά;

Καταρχήν είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να διαφέρουν τα δύο φύλα, λόγω βιολογικών παραγόντων, ορμονών αλλά και λόγω του τρόπου που μεγαλώνουν, βάσει των προτύπων που έχουμε όλοι από τις οικογένειές μας. Οπότε γενικά οι διαφορές στη συμπεριφορά τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εκτός αυτού είναι πολύ φυσιολογικές και απαραίτητες ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει αρχικά το φύλο του και εν συνεχεία τις ικανότητες, τις δυνάμεις και τα όριά του.

Έτσι λοιπόν τα αγόρια φαίνεται να προτιμούν την κίνηση από την ομιλία και την έκφραση, επιλέγουν περισσότερο δυναμικά και ομαδικά παιχνίδια που απαιτούν δύναμη και ενέργεια. Τα κορίτσια από την άλλη πλευρά προτιμούν πιο ήρεμα και δημιουργικά παιχνίδια. Βεβαίως το οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλει στις επιλογές αυτές καθώς από μικρή ηλικία τείνουμε να προσανατολίζουμε το παιδί να ασχοληθεί με δραστηριότητες και παιχνίδια ανάλογα με το φύλο του.

Εξάλλου τα αγόρια είναι από τη φύση τους περισσότερο ριψοκίνδυνα, συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και είναι πιο παρορμητικά, ενώ τα κορίτσια  είναι πιο συντηρητικά, μετρούν τις δυνατότητές τους και ενεργούν με περισσότερη σύνεση. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο των αγοριών.

Τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη κλίση στα θεωρητικά μαθήματα και στις τέχνες ενώ τα αγόρια προτιμούν τις θετικές επιστήμες. Επίσης τα κορίτσια έχουν σπανιότερα προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης και συνήθως έχουν καλύτερη μνήμη. Φυσικά οι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα ή ακόμη και τις εξωσχολικές δραστηριότητες δεν εξαρτώνται από το φύλο αλλά από πολλούς παράγοντες όπως η ικανότητα, οι προτιμήσεις και η προσπάθεια.

Τα παιδιά από νωρίς, περίπου στην ηλικία των τριών ετών, αρχίζουν να συνειδητοποιούν σε ποιο φύλο ανήκουν και να καταλαβαίνουν ότι τα κορίτσια είναι σαν τη μαμά ενώ τα αγόρια μοιάζουν στον μπαμπά. Η μαμά είναι μια πολύ σημαντική παρουσία για όλα τα παιδιά. Γενικά η γυναικεία παρουσία όπως της μαμάς, της γιαγιάς, της νταντάς και της δασκάλας είναι κυρίαρχη. Όμως και η πατρική παρουσία είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη. Η ιδιαίτερη σύνδεση των παιδιών με τη μητέρα ή με τον πατέρα δεν καθορίζεται από το φύλο αλλά από τα πρότυπα που λαμβάνουν, το ποιοτικό χρόνο που περνούν μαζί και τη σχέση που έχει το παιδί με τον κάθε γονιό.

Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά μας είναι εύπλαστα και η συμπεριφορά καθώς και ο χαρακτήρας τους διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από όσα βλέπουν, ακούν, διδάσκονται και μιμούνται μέσα στο χώρο της οικογένειας. Τα δυο φύλα διαφέρουν φυσικά μεταξύ τους αλλά αυτό ακριβώς είναι που προσθέτει τη μαγεία στις σχέσεις τους στην πορεία. Χαρείτε κάθε ηλικία και κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών σας και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό όσο τα έχετε πλάι σας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.