Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο και την επίσκεψή μου για δεύτερη φορά στο Βρετανικό μουσείο ( Βρετανικό?? ), θέλω να καταθέσω τη διαμαρτυρία μου! Ήρθε στην επιφάνεια  η επαναστάτρια που κρύβω μέσα μου!

Για ποια Ελγίνεια μάρμαρα μιλάμε τόσα χρόνια? Δε φτάνει που ο Κύριος Έλγιν εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις για να κλέψει τα αριστουργηματικά,  απίστευτης σύλληψης και τέχνης γλυπτά, τον τιμούμε ονομάζοντάς τα Ελγίνεια?? Όχι λοιπόν. Μιλάμε για τα γλυπτά του Παρθενώνα που ανήκουν στην Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά! Ως “το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας” τα είχε χαρακτηρίσει η Μελίνα Μερκούρη το 1982 μιλώντας στη διάσκεψη των Υπουργών πολιτισμού της UNESCO.

Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την επιστροφή των μαρμάρων “πίσω στον γαλάζιο ουρανό της Αττικής”. Πολιτικοί και καλλιτέχνες ( όχι μόνο Έλληνες) έχουν εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους. Όμως η Μεγάλη Βρετανία έχει επανηλλειμένα αρνηθεί βρίσκοντας διάφορα επιχειρήματα, μεταξύ αυτών την ανικανότητα της Ελλάδας να φροντίσει για τη συντήρηση τους! Το 2009 ιδρύθηκε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης  και τότε υπήρξαν ελπίδες που όμως παρέμειναν ελπίδες…

Για εμάς τους Έλληνες είναι ιδιαίτερη η στιγμή που αντίκρυζουμε ολόκληρα τμήματα του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα σε ενα μουσείο άλλης χώρας. Αναγνωρίζουμε το ότι οι Βρετανοί τα φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο επί δύο τουλάχιστον αιώνες. Όμως ανήκουν αλλού! Δεν μπορούν  να αντικατασταθούν από τα γύψινα εκμαγεία τους. Και όταν βλέπει κανείς τα πολλαπλά σημεία εντός του μουσείου όπου καλλείται να κάνει κάποια δωρεά αναρρωτιέται : “ Πόσο μεγαλύτερη δωρεά ?”

Φαντάζομαι οτι δεν είμαι η μόνη που κάνω αυτές τις σκέψεις. Στο συγκέκριμενο μουσείο υπάρχουν εκθέματα και από άλλους πολιτισμούς. Το όνομά του προφανώς αναφέρεται στην τοποθεσία του και όχι στα εκθέματα που περιλαμβανει. Ελπίζω κάποτε να δικαιωθεί ο αγώνας μας λοιπόν.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.