Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

“Σωτήρας” ή μύθος;

“Σωτήρας” ή μύθος;

Μεγάλο Σάββατο σήμερα. Αναμένοντας την Ανάσταση, προετοιμαζόμαστε για το οικογενειακό τραπέζι. Ή μάλλον να πω τραπέζια; Σπίτι μας μεν, αλλα πάλι θα φάμε κάτι παραπάνω. Έχουμε άφθονο χρόνο να αφήσουμε τον σεφ που κρύβουμε μέσα μας να μεγαλουργήσει. Και μετά; Μετά ψάχνουμε τον “σωτήρα” μας! Να μας “λυτρώσει”, όχι από τα πάθη, ούτε από τα λάθη, αλλά από τα…λίπη!! Νερό με λεμόνι, λέει η μαμά μου και η θεία μου…Σωτήρας ή μύθος;

Βασικά το νερό με λεμόνι είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουν οι λέξεις: χυμός φρέσκου λεμονιού με νερό. Συνήθως ένα λεμόνι είναι αρκετό και ανακατεύετε με κρύο ή χλιαρό νερό. Μια ιδέα είναι να προσθέσετε φλούδα ή ξύσμα λεμονιού, φύλλα μέντας ή δυόσμου.

Το “μαγικό” αυτό ποτό έχει γίνει πολύ δημοφιλές πρωινό ρόφημα (ή και βραδυνό), αφού πιστεύεται ότι βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, του ανοσοποιητικού συστήματος και της μεταβολικής υγείας του οργανισμού.

Όσο κι αν το θεωρείται θαυματουργό το νερό με λεμόνι, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που όχι μόνο δεν υποστηρίζονται, αλλά έχουν καταρριφθεί κιόλας από την επιστήμη!

Δηλαδή…

Μύθος 1: Περιέχει φυτικές ίνες που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος

Τα λεμόνια περιέχουν ένα είδος ίνας, που ονομάζεται πηκτίνη. Αυτή βοηθάει στην μείωση της όρεξης και της πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, το νερό με λεμόνι είναι βασικά ένας πολύ αραιωμένος χυμός λεμονιού, ο οποίος περιέχει μόνο κάποια ελάχιστη ποσότητα πηκτίνης. Φανταστείτε ότι ένα ολόκληρο λεμόνι περιέχει μόλις 2 γραμμάρια φυτικών ινών στο σύνολό του.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το νερό με λεμόνι έχει ιδιαίτερα οφέλη για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με το απλό νερό. Έχει παρατηρηθεί βέβαια ότι οι άνθρωποι που το πίνουν τακτικά, χάνουν περισσότερα κιλά.

Μύθος 2: Κάνει πιο αλκαλικό το pH του οργανισμού μας

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής, οι τροφές αφήνουν ένα υπόλειμμα στον οργανισμό μας, το οποίο επηρεάζει το pH του. Το νερό με λεμόνι λέγεται ότι είναι αλκαλικό. Όμως λόγω των ομοιοστατικών μηχανισμών που διαθετεί ο οργανισμός μας, ούτε το pH του αίματος, ούτε κυττάρων μας μπορεί να μεταβληθεί από τη διατροφή.

Μύθος 3: Καταπολεμάει τον καρκίνο

Η θεωρία αυτή προέκυψε από τον προηγούμενο μύθο που καταρρίψαμε και βασίζεται στην παραδοχή ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα καρκινικά κύττερα μπορούν να αναπτυχθούν και σε αλκαλικό περιβάλλον. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν το δικό τους όξινο περιβάλλον και το να καταναλώνετε αλκαλικές τροφές δε βοηθάει. Το μόνο συστατικό των λεμονιών που βοηθάει, είναι η βιταμίνη C, αλλά σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που περιέχει ένα λεμόνι.

Μύθος 4: Κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό

Το νερό βοηθάει γενικά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα μας μέσω της ούρησης και της υγιούς, τακτικής κίνησης του εντέρου. Ωστόσο, το νερό με λεμόνι δεν βελτιώνει αυτήν τη διαδικασία.

Απλά έχει παρατηρηθεί, όπως και με τον πρώτο μύθο, ότι τα άτομα που πίνουν νερό με λεμόνι έχουν λιγότερες τοξίνες στο πεπτικό τους σύστημα. Αυτό όμως οφείλεται επί της ουσίας στο νερό και όχι στο λεμόνι.

Μύθος 5: Αυξάνει το IQ

Δεν μπορώ να φανταστώ πως προέκυψε αυτό! Πίνοντας νερό με λεμόνι, μπορεί να αισθανθούμε ότι είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί, αλλά δεν μπορεί να αυξήσει την ευφυΐα μας, το IQ μας. Καλό θα ήταν αλλά…

Μύθος 6: Έχει διουρητική δραση

Αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρη.Ότιδήποτε περιέχει κάλιο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ούρων. Άρα σχεδόν όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο περισσότερη είναι η διούρηση. Είναι ηλίου φαεινότερο!

Οπότε αγαπημένοι..

Είναι αλήθεια ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να μας βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Είναι επίσης αλήθεια και το νερό από μόνο του και το λεμόνι από μόνο του, έχουν πολλές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας.

Ο συνδυασμός τους όμως δεν είναι μαγικός και σωτήριος όσο πιστεύαμε, δεν μας προσφέρει κάτι παραπάνω από ό,τι το καθένα από αυτά τα δύο συστατικά ξεχωριστά. Απλά ταιριάζουν μεταξύ τους, είναι γευστικό σαν ρόφημα και έτσι θεωρήθηκαν ως “θαυματουργός συνδυασμός”.

Καλή Ανάσταση!!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.