Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Νόστιμα σπιτικά πρέτσελ (pretzel) για όλη την οικογένεια

Νόστιμα σπιτικά πρέτσελ (pretzel) για όλη την οικογένεια

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα παιχνιδιάρικο, νόστιμο ψωμάκι που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα pretzel. Το έχετε δοκιμάσει; Γίνεται αλμυρό αλλά και γλυκό και μπορεί να είναι ένα ωραίο κολατσιό για το σχολείο ή τη δουλειά.

Παρόλο που τα συναντάμε κυρίως στη Γερμανία και στην Αυστρία, ο μύθος λέει ότι είναι μια σύλλυψη Ιταλών καλόγηρων περί το 610 προ Χριστού. Θέλησαν να ανταμοίβουν τα μικρά παιδιά που κατάφερναν να μάθουν την προσευχή τους με ενα είδος ζυμαριού το σχήμα του οποίου θύμιζε τα σταυρωμένα χέρια κατά την προσευχή.

Πάμε να δούμε τη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Να τονίσω εδώ, όπως αναφέρει και η ίδια, ότι αν προσπαθήσετε να συντομεύσετε την παρασκευή τους παραλείποντας κάποιο στάδιο, το αποτέλεσμα δε θα είναι το ζητούμενο. Θα γίνου σκληρά!

Υλικά

1½ φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά (ή 1 κύβος νωπής μαγιάς)
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κοφτή κ.σ μαύρη ζάχαρη (ή κοινή κρυσταλλική ζάχαρη)
2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
ανθός αλατιού ή κανελοζάχαρη
λίγο λιωμένο βούτυρο για το σερβίρισμα

Για το σοδόνερο
1 λίτρο νερό
2½ κ.σ σόδα μαγειρική

 

Εκτέλεση

  • Για να γίνουν αφράτα και μαλακά τα σπιτικά pretzel (πρέτσελ), πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά για τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά ξερή σε σκόνη ή νωπή σε τρίμματα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1/2 φλ. χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι και σκεπάζουμε για 5-6′ μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό στο διάλυμα με τη μαγιά ανακατεύουμε και σταδιακά, φλιτζάνι φλιτζάνι, ρίχνουμε τα 3 από 4 φλ. αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν ζύμη.
  • Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και με αλευρωμένα χέρια πιάνουμε την κολλώδη ζύμη και την ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο επιπλέον αλεύρι από το περίσσευμα που έχουμε.
  • Βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά να μην παίρνει αέρα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να ωριμάσει για 45′ με 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
  • Στρώνουμε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Την ξεφουσκώνουμε και την πλάθουμε σε ρολό.
  • Την κόβουμε στη μέση και κάθε μισό ζύμης το χωρίζουμε σε 6 μικρά κομμάτια. Δηλαδή θα φτιάξουμε συνολικά 12 pretzel. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με πετσέτα για 10′.
  • Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε κορδόνι-φιτίλι με μήκος περίπου 40 εκ. και δίνουνε το κλασικό σχήμα πρέτσελ ή ότι σχήμα θέλουμε.
  • Αφού τα πλάσουμε όλα αφήνουμε τα στον πάγκο για 10′ σκεπασμένα.
  • Ωστόσο ετοιμάζουμε το νερό με τη σόδα. Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα βαθιά να πάρει βράση. Ρίχνουμε τη σόδα.
  • Όσο βράζει βουτάμε τα pretzel 1-1 στο καυτό σοδόνερο για 20 με 30 δευτερόλεπτα.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας τα περιττά νερά.
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζουμε τα πρέτσελ με ανθό αλατιού ή κανελοζάχαρη αν τα θέλουμε γλυκά.
  • Ψήνουμε τα μπρέτσελ στον προθερμασμένο φούρνο, γύρω στα 13-15′ μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Μυστικά για μαλακά κι αφράτα pretzel (πρέτσελ)

-Όπως όλες οι ζύμες με μαγιά έτσι και η ζύμη για πρέτσελ πρέπει να πάρει τον χρόνο της για να ωριμάσει και να φουσκώσει.

-Εναλλακτικά, μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να φυλάξετε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ καλά σκεπασμένη για 1 νύχτα στο ψυγείο. Όλες οι ζύμες για να έχουν αφράτο αποτέλεσμα τα ζυμωτά πρέπει να ωριμάσουν και να ξεκουραστούν για να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνουν αφράτα στην συγκεκριμένη περίπτωση τα pretzel.

-Κάθε φορά που κόβετε κομμάτι ζύμης και πλάθετε πρέτσελ, κουλούρι ή οτιδήποτε άλλο, αφού του δώσετε το επιθυμητό σχήμα αφήστε το για 10′ να ξαναφουσκώσει και να ξεκουραστεί μετά το ζύμωμα και το πλάσιμο του.

-Όσο πιο πολύ υπομονή έχεις με τα ζυμωτά τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα αφού ψηθούν.

-Όσο πιο πολύ βιάζεσαι και παραλείπεις στάδια, τόσο πιο σφιχτά και σκληρά θα βγουν μετά το ψήσιμο.

-Μπορείτε αντί για αλάτι, να πασπαλίσετε τα pretzel με κανέλα και κρυσταλική ζάχαρη.

-Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε τα με λιωμένο βούτυρο

-Αφήστε τα μπρέτσελ να κρυώσουν σε σχάρα και μετά φυλάξτε τα σε αεροστεγές μπολ ώστε να διατηρηθούν μαλακά για 2-3 ημέρες

-Εναλλακτικά φυλάξτε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη τα φρεσκοψημένα pretzel και κάθε φορά που χρειάζεστε ψήστε τα όπως είναι παγωμένα για 15′ στους 160 °C να ζεσταθούν. Έτσι θα μοιάζουν ολόφρεσκα και θα είναι αφράτα και μαλακά.

-Το νερό με τη σόδα δίνει αυτό το υπέροχο ρόδινο χρώμα στα πρέτσελ και τα κάνει αφράτα.

-Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε 2 κρόκους αυγού στη ζύμη στο ζύμωμα και να αλείψετε με ασπράδι τα pretzel πριν τα ψήσετε για να γυαλίσουν.

 

Παίξτε με τα pretzel και πασπαλίστε τα με ότι σας αρέσει, όπως σουσάμι, μαυροσίσαμο, μπούκοβο, τυρί τριμμένο, βότανα ή μπαχαρικά.

Καλή επιτυχία!

 

Πηγή

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.