Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πώς θα κάνετε τη μαστογραφία πιο άνετη

Πώς θα κάνετε τη μαστογραφία πιο άνετη

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που έχει αφιερωθεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όμως αυτό είναι ένα θέμα που καλό είναι να μη μας απασχολεί μόνο τότε. Πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο που αφορά στη μαστογραφία, επιτρέψτε μου να γκρινιάξω λίγο. Για ποιο λόγο; Θα καταλάβετε αμέσως.

Αν και η ιατρική προοδεύει διαρκώς, δυστυχώς, δεν ανακαλύφθηκε κάποια μέθοδος εκτός της μαστογραφίας για τον έλεγχο του μαστού (υπάρχει βέβαια η μαγνητική μαστογραφία, η οποία όμως έχει σχετικά υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων και υψηλό κόστος). Έτσι, έως ότου η ιατρική κοινότητα καταφέρει να βρει κάτι καλύτερο, αναγκαστικά θα υπομένουμε την ενόχληση που προκαλεί μια μαστογραφία. Εκείνο το κρύο μηχάνημα που σφίγγει και πατάει το στήθος σαν να θέλει να το κάνει επίπεδο δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να σου συμβεί.

Αυτή η εξέταση όμως, μαζί με τον υπέρηχο μαστού, είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι μέρος της ζωής μας ως γυναίκες. Δε χρειάζεται όμως να νιώθουμε άβολα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Δείτε πώς θα κάνετε τη μαστογραφία πιο άνετη.

1. Προγραμματίστε τη μακριά από την περίοδό σας 

Εάν βρίσκεστε σε ηλικία πριν την εμμηνόπαυση και πρόκειτε να υποβληθείτε σε μαστογραφία, να ξέρετε ότι το στήθος σας θα είναι πιο ευαίσθητο την εβδομάδα που προηγείται της περιόδου σας και την εβδομάδα κατά την οποία έχετε έμμηνο ρύση. Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε τη μαστογραφία σας μια εβδομάδα μετά την περίοδό σας όταν η ευαισθησία έχει μειωθεί.

 2. Ίσως χρειαστείτε ένα παυσίπονο

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα για τον πόνο, όπως η παρακεταμόλη, δεν αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα τα οποία ενδεχομένως παίρνετε. Εάν επιτρέπεται, θα μπορούσατε να πάρετε ένα παυσίπονο μία ώρα πριν από τη μαστογραφία σας, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει μέρος της ενόχλησης της εξέτασης.

3. Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Ως επί το πλείστον, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε και να πίνετε όπως θα κάνατε συνήθως πριν από τη μαστογραφία σας. Ωστόσο, εάν είστε λάτρεις του καφέ, σκεφτείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη για μερικές ημέρες πριν από την εξέτασή σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The National Library of Medicine διαπίστωσε ότι η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του μαστού. Επίσης, να περιορίσετε το αλάτι τις ημέρες πριν από τη μαστογραφία, καθώς το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα και στον μαστό, γεγονός που μπορεί να κάνει τη μαστογραφία επώδυνη.

4. Αναφέρετε πρόσφατους εμβολιασμούς

Είναι απολύτως ασφαλές να κάνετε μαστογραφία μετά από κάποιο εμβόλιο. Απλώς ενημερώστε τον τεχνικό διότι όταν λαμβάνετε ένα εμβόλιο, μπορεί σπάνια να προκληθεί διόγκωση λεμφαδένων (αναφέρεται από το Yale Medicine).

5. Βρείτε ένα καλό κέντρο

Επιλέξτε ένα αναγνωρισμένο κέντρο μαστογραφίας. Ρωτήστε φίλες, γνωστές και σίγουρα τον γυναικολόγο σας. Ζητήστε επίσης από τον τεχνικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά εάν είχατε παλαιότερη, όχι και τόσο καλή εμπειρία ή εάν πονέσατε πολύ.

6. Τι να φορέσετε

Αποφύγεται τις ολόσωμες φόρμες και τα φορέματα. Αντ ‘αυτού επιλέξετε μια μπλούζα κι ένα παντελόνι ή μια φούστα. Αυτό σας επιτρέπει να αφαιρέσετε μόνο το πάνω μέρος, ώστε να αισθάνεστε λιγότερο εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια της εξέτασης (αν και ίσως σας δώσουν μια ειδική ρόμπα). Επιπλέον, φορέστε ένα άνετο σουτιέν, κατά προτίμηση χωρίς μπανέλα, γιατί το στήθος σας μπορεί να είναι ευαίσθητο μετά την εξέταση.

7. Μετά τη μαστογραφία

Αν έχετε χρόνο, κάντε κάτι ευχάριστο μετά τη μαστογραφία σας. Προγραμματίσετε ένα μεσημεριανό γεύμα ή μια βόλτα με μια φίλη αμέσως μετά την εξέταση. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε διαλογισμό για να ανακουφίσετε την αγωνία σας ή να διώξετε τυχόν σκέψεις που μπορεί να προκύψουν μετά την εξέταση.

Μετά από τα απαραίτητα tips προετοιμασίας, ας δούμε μερικούς μύθους και πραγματικότητες που αφορούν στη μαστογραφία.

ΜΥΘΟΣ Νο 1: Δε χρειάζομαι μαστογραφία αν δεν ψηλαφήσω κάτι στο μαστό μου

Πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται να έχετε συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηλαφητού όγκου, για να κάνετε μαστογραφία. Kάθε γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται ετήσια ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών (ενδεχομένως και πολύ νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό). Οι γυναίκες των οποίων ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο έχουν ποσοστό επιβίωσης 98% ή μεγαλύτερο τα πρώτα πέντε χρόνια. Στόχος είναι να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο πριν γινει εμφανής.

ΜΥΘΟΣ #2: Δε χρειάζεται να ανησυχώ αν δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά μου

Πραγματικότητα: Το 85% όλων των νέων καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Μόνο το 5-10% των καρκίνων έχουν γενετική ή κληρονομική συνιστώσα. Οι τακτικές μαστογραφίες βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, όταν υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

ΜΥΘΟΣ Νο 3: Έκανα μιαμαστογραφί και είναι φυσιολογική, άρα δε χρειάζομαι άλλη

Πραγματικότητα: Το παρελθόν δεν καθορίζει το παρόν ή το μέλλον – ειδικά όταν μιλάμε για τον καρκίνο. Οι ετήσιες μαστογραφίες βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, όταν οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας είναι υψηλότερες.

ΜΥΘΟΣ Νο 4: Όταν η μαστογραφία ανιχνεύει κάτι, είναι ήδη πολύ αργά

Πραγματικότητα: Καταλαβαίνουμε ότι το άγχος για το άγνωστο – συμπεριλαμβανομένου ενός μη φυσιολογικού ευρήματος σε μια μαστογραφία – μπορεί να είναι αγχωτικό. Απλώς να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα μη φυσιολογικά ευρήματα καρκίνος και, το πιο σημαντικό, ότι η ανίχνευση του καρκίνου στα αρχικά του στάδια προσφέρει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 98% ή υψηλότερο.

ΜΥΘΟΣ Νο 5: Η ακτινοβολία από τη μαστογραφία προκαλεί καρκίνο

Πραγματικότητα: Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας είναι μόνο ένα κλάσμα του ετήσιου επιπέδου ακτινοβολίας που λαμβάνει ο καθένας στη γη από τη φυσική ακτινοβολία υποβάθρου. Η έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη μαστογραφία είναι εξαιρετικά χαμηλή και πολύ κάτω από τα αποδεκτά όρια που ορίζει ο FDA.

ΜΥΘΟΣ Νο 6: Η μαστογραφία πονάει αφόρητα

Πραγματικότητα: Επειδή απαιτείται συμπίεση του στήθους για την ανίχνευση ανεπαίσθητων ανωμαλιών, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται μικρή ή και μεγαλύτερη ενόχληση κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας, ειδικά εάν οι μαστοί τους είναι ευαίσθητοι. Άλλες πάλι δεν αισθάνονται καθόλου ενόχληση. Σε καμιά περίπτωση δεν προκαλέιται αφόρητος πόνος.

ΜΥΘΟΣ Νο 7: Δεν έχω χρόνο

Πραγματικότητα: Είστε σαφώς πολυάσχολες και πάντα απασχολημένες. Το ημερολόγιό σας είναι γεμάτο. Μια μαστογραφία διαρκεί κατά μέσο όρο μόνο 30 λεπτά. Αξίζει τον κόπο και τον χρονο σας γιατί είναι κάτι που θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.

ΜΥΘΟΣ #8: Μόνο οι μεγαλύτερες γυναίκες χρειάζονται μαστογραφία

Πραγματικότητα: Συνιστάται οι ετήσιοι προληπτικοί έλεγχοι να ξεκινούν από την ηλικία των 40. Ωστόσο, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλους παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα. Οι γυναίκες με μέλη της οικογένειας που έχουν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών διατρέχουν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο. Εάν θεωρείτε ότι είστε υψηλού κινδύνου, μπορείτε να κάνετε γενετικό έλεγχο για να προσδιορίσετε τους πραγματικούς κινδύνους για καρκίνο του μαστού. Απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό για να σας κατευθύνει (γυναικολόγο, χειρουργό μαστού ή ογκολόγο)

ΜΥΘΟΣ #9: Η μαστογραφία δεν είναι αποτελεσματική

Η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματικό εξέταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Από τότε που έγινε διαθέσιμη η ετήσια προληπτική μαστογραφία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί κατά 39%. Πρόκειται για τη μόνη προληπτική εξέταση που έχει αποδεδειγμένα τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΜΥΘΟΣ Νο 10: Δεν μπορώ να κάνω μαστογραφία γιατί έχω εμφυτεύματα στο στήθος

Πραγματικότητα: Η μαστογραφία είναι ασφαλής για τις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους. Τα περισσότερα εμφυτεύματα στήθους έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν εκατοντάδες κιλά πίεσης, ενώ μια μαστογραφία προκαλεί κατά μέσο όρο 20 κιλά πίεσης. Όταν προγραμματίζετε το ραντεβού σας, ενημερώστε το κέντρο ότι έχετε εμφυτεύματα στήθους, καθώς μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την εξέτασή σας.

 

Λοιπόν, εσείς πότε θα προγραμματίσετε τη μαστογραφία σας;

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.