Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πόσο αλκοόλ αντέχουμε και τι να προσέξουμε στη διατροφή των γιορτών

Πόσο αλκοόλ αντέχουμε και τι να προσέξουμε στη διατροφή των γιορτών

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες για τη διατροφή μας, με συμβουλές και στοιχεία για το ποια είναι η τέλεια δίαιτα. Το μυστικό όμως είναι ουσιαστικά να κάνουμε μικρές διατροφικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλάγές που θα γίνουν τρόπος ζωής ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

Υπάρχουν πολλά “τρικ” που δε μας είναι άγνωστα μεν, αλλά πρέπει να επαναφέρουμε στη μνήμη μας και να πρεράσουμε στην εφαρμογή τους. Έτσι λοιπόν, ειδικά τις ημέρες αυτές:

  • Μην μένετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε στο βραδινό γεύμα, διότι αυτό θα σας οδηγήσει σε ασυναίσθητη υπερκατανάλωση φαγητού. Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ (πχ: μια σαλάτα, μια σούπα, λίγο γιαούρτι με φρούτα), πριν το εορταστικό δείπνο.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ: 1 ποτήρι σαμπάνια = 170 θερμίδες , 1 ποτήρι τζιν και τόνικ = 165 θερμίδες , 1 ποτήρι κρασί = 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες
  • Στο γιορτινό τραπέζι γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύεστε το με σαλάτα που θα καταλαμβάνει τα 2/3 του πιάτου και απολαύστε ό,τι έχετε επιθυμήσει περισότερο, χωρίς βιασύνη.
  • Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και αποφύγετε τα περιττά λιπαρά, όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα ή άλλες σάλτσες.
  • Προσέξτε πολύ τα πιάτα που θεωρούνται «light». Τα «light» πιάτα τις μέρες των γιορτών ίσως να είναι λίγο πιο ελαφριά. Δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε απεριόριστα.
  • Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (3-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πιείτε αρκετό νερό.
  • Όταν φτάσει η ώρα για το επιδόρπιο, αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε και  δείτε τί σας έχει λείψει. Φάτε ένα γλυκό που δεν έχετε καθημερινά. Καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή 1 δίπλα ή λίγη φρουτοσαλάτα ή κάποιο άλλο γλυκό που δεν έχετε επιθυμίσει.
  • Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής. Καταγράφετε εκεί τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
  • Μετά το φαγητό περπατήστε, χορέψτε, βγάλτε βόλτα το σκυλάκι σας!
  • Μπορεί τα γυμναστήρια να είναι κλειστά αλλά μπορείτε να κάνετε γυμναστική στο σπίτι.

Πώς να αποφύγουμε το hangover αυτές τις γιορτές;

Ίσως σας έχει τύχει να πιείτε λίγο παραπάνω στο γιορτινό τραπέζι και την επόμενη μέρα το πρωί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστοι.

Γνωρίζετε τι είναι το hangover και είναι μια “αντίδραση” του συκωτιού από το αλκοόλ.

Το συκώτι είναι το όργανο το οποίο μεταβολίζει, «καθαρίζει», το αλκοόλ και ανάλογα με το ύψος σας, το βάρος σας, το φύλο σας, την ηλικία σας και το σωματότυπό σας, αυτό που πίνετε, την ποσότητα που πίνετε και σε συνδυασμό με αυτά που τρώτε μπορεί να αυξήθει η πιθανότητα να πάθετε hangover.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του λειτουργεί διαφορετικά, αλλά οι περισσότεροι συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν παραπάνω από μια μερίδα ποτό – 1 ποτήρι (120ml) κρασί (κόκκινο ή άσπρο) ή 1 ποτήρι (240ml) μπύρα ή 1 ποτηράκι (60ml) οινοπνευματώδες ποτό – την ώρα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε στο σώμα σας τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ στον οργανισμό.

Δείτε 4 συμβουλές για να αποφύγετε το hangover:

1. Φάτε όταν πίνετε. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο μειώνονται τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Όμως προσέξτε γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

2. Πίνετε νερό ενώ πίνετε! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.

3. Πίνετε νερό αφού πιείτε! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν κοινηθείτε.

4. Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα light, γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ, και το κρασί με σόδα. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά (κοκτέιλ) γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).

 

Δείτε το επεισόδιο του Soulfoodstories με την Κλινική Διαιτολόγο Έλενα Τρουλλίδου και την υποφαινόμενη (Γιώτα Ροζάνα), το οποίο είναι αφιερωμένο στη διατροφή των εορτών.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.