Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πως να διαλέξουμε γυαλιά ηλίου

Πως να διαλέξουμε γυαλιά ηλίου

Η επιλογή γυαλιών ηλίου για κάποιους είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού τα θεωρούν ένα αξεσουάρ που συμπληρώνει την εμφάνισή τους, για άλλους όμως μπορεί να είναι ολόκληρη…επιστήμη!

Πέρα από τους αισθητικούς λόγους υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται πλέον η χρήση γυαλιών ηλίου, κυρίως για την προστασία μας από την ακτινοβολία και βεβαίως όχι μόνο το καλοκαίρι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η εφαρμογή τους, η ποιότητα του φακού, καθώς και το είδος σκελετού που ταιριάζει στο πρόσωπό μας.

 Ο ήλιος είναι ένα τεράστιο αγαθό αλλά ενέχει πολλούς κινδύνους, Αν προστατευθούμε σωστά επιλέγοντας έναν απορροφητικό φακό, είναι προτιμότερο να μη φοράμε γυαλιά ηλίου. Οι ειδικοί συνιστούν να μην αγοράζουμε γυαλιά από πλανώδιους και από καταστήματα με ρούχα και άλλα είδη, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να καταλήξουν να είναι επικίνδυνα για τα μάτια μας, αφού οι φακοί τους, στην πλειοψηφία τους, δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές για την προστασία μας από τον ήλιο. Όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ένα νόμιμο κατάστημα οπτικών, που έχει οπτικό-οπτομέτρη, ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος που θα βοηθήσει με γνώση και εμπειρία ανάλογα με την περίπτωσή μας. Υπάρχουν φυσικά και άλλες σημαντικές παράμετροι που παίζουν ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου γυαλιού για το πρόσωπό μας.

Ο ρόλος του φακού

Ενας απορροφητικός φακός έχει τις κατάλληλες απορροφητικές ύλες, ομοιογένεια σε όλη τη διάμετρο και την περιφέρειά του. Ολα τα κρύσταλλα που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών απορροφούν τη UVA ακτινοβολία 100%.

Το κόστος

Ενα επώνυμο γυαλί, είτε από κάποιον γνωστό σχεδιαστή είτε από γνωστή μάρκα, σίγουρα θα είναι ακριβότερο. Υπάρχουν όμως και μεγάλες εταιρείες που  δεν ανήκουν στα μεγάλα brands και παρ’ όλα αυτά διαθέτουν γυαλιά που πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν φακούς με 100% απορροφητικό γυαλί. Οπότε δεν χρειάζεται να δώσουμε μια περιουσία για να έχουμε την ανάλογη προστασία, απλώς πρέπει να τσεκάρουμε την ποιότητα του φακού.

Η μόδα

Τα τελευταία χρόνια όλοι σχεδόν οι μεγάλοι οίκοι μόδας λανσάρουν και γυαλιά ηλίου με την υπογραφή τους. Η μόδα της φετινής χρονιάς επιτάσσει ανοιχτόχρωμους φακούς που μπορούν να φορεθούν ακόμη και για εκκεντρικές βραδινές εξόδους. Η απορροφητικότητα των φακών δεν έχει να κάνει με το χρώμα. Ακόμη και ένας τελείως διάφανος φακός μπορεί να 100% απορροφητικός στη UVA ακτινοβολία.

Σωστή εφαρμογή

Επιλέγουμε συνήθως τα γυαλιά που κάθονται καλύτερα στο πρόσωπό μας. Ένας οπτικός μπορεί να τα προσαρμόσει στο πρόσωπο του πελάτη, να διορθώσει την καμπυλώτητα πίσω από τα αυτιά  για να ακουμπάνε σωστά, να ρυθμίσει τα επιρρίνια, τα οποία ο οπτομέτρης θα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει δίνοντας σωστή κλίση.

Σχήμα προσώπου 

Σίγουρα το προσωπικό γούστο του καθενός μας κυριαρχεί στις επιλογές μας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια γυναίκα με οβάλ πρόσωπο καλό θα είναι να προτιμά σχέδια που θα επιτύχουν την αντίθεση με το πρόσωπό της. Οπότε η λύση ενός γυαλιού με γωνίες, πεταλούδα ή τετράγωνο σχήμα θεωρείται ιδανική. Όσες έχουν μακρόστενο πρόσωπο η επιλογή είναι πιο εύκολη, αφού ταιριάζουν όλες σχεδόν οι γραμμές. Οι άνδρες συνήθως επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τη λύση των τετράγωνων γραμμών, γιατί αυτό το σχήμα πηγαίνει καλύτερα στο πρόσωπό τους.

Η μύτη 

Όσοι έχουν μεγάλη μύτη καλό θα είναι να κινηθούν στην επιλογή ενός ζευγαριού με μεταλλικό σκελετό και ρυθμιζόμενα επιρρίνια. Αντιθέτως ο κοκάλινος σκελετός δεν θα επιτρέψει στον οπτικό να παρέμβει, απλά γιατί δεν είναι αρκετά εύκαμπτος.

Σωστός καθαρισμός

Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου συνοδεύεται από ένα πανάκι από μικροίνες, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται από τον πελάτη για να απορροφάει τη βρωμιά. Το πλένουμε με νερό και σαπούνι και το ξαναχρησιμοποιούμε. Δεν ενδείκνυται ο καθαρισμός των γυαλιών σας με χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα. Πιθανόν  να προκαλέσουν φθορά στο φακό. Ούτε και ένα ρούχο, όπως για παράδειγμα η μπλούζα μας, είναι κατάλληλο γιατί αν υπάρχει σκόνη θα μεταφερθεί στο φακό.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει, αλλά θέλει λίγη προσοχή τελικά η επιλογή γυαλιών ηλίου. Για την ασφάλεια και την υγεία των ματιών μας, που έιναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικά από τη μόδα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.