Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Πως η …ωριμότητα αυξάνει το σωματικό μας βάρος;

Πως η …ωριμότητα αυξάνει το σωματικό μας βάρος;

Μεγαλώνοντας όλοι ωριμάζουμε αργά ή γρήγορα μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτούμε. Αυτό βεβαίως είναι πολύ θετικό. Όμως για εμάς τις γυναίκες η ωριμότητα εκτός από αύξηση στο …ειδικό μας βάρος, πολύ συχνά οδηγεί και στην αύξηση του σωματικού μας βάρους. Και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί και τυραννά πολλές από εμάς. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 30% των γυναικών ηλικίας 50 έως 59 ετών δεν είναι απλά υπέρβαρες, αλλά παχύσαρκες. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο αισθητικό και δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ψυχολογία μας. Ενέχει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η συσσώρευση λίπους στην περιφέρεια της μέσης είναι η κύρια αιτία όλων αυτών.
Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Έτσι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και να είμαστε λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού, του ρυθμού δηλαδή με τον οποίο το σώμα μετατρέπει την αποθηκευμένη ενέργεια σε ενέργεια κίνησης. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με οιστρογόνα αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας μιας γυναίκας αλλά δεν είναι ακίνδυνη και τείνει να εγκαταλειφθεί από τους γυναικολόγους, εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Η έλλειψη των οιστρογόνων εξάλλου μπορεί να εμποδίζει τον σωστό μεταβολισμό των σακχάρων, αυξάνοντας έτσι την αποθήκευση λίπους και δυσχεραίνοντας την απώλεια βάρους.
Με την πάροδο των ετών, γενικά τείνουμε να περιορίζουμε την άσκηση με αποτέλεσμα να χάνουμε μυική μάζα ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύουμε λίπος. Επίσης, για να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ενέργεια όπως και στο παρελθόν, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τον χρόνο και την ένταση που γυμναζόμαστε. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μείωση του μεταβολικού ρυθμού, όπως είναι εμφανές, οδηγούν σε ευκολότερη αύξηση του σωματικού βάρους. Όσο πιο δραστήριες είμαστε, τόσο λιγότερο βάρος είναι πιθανό να κερδίσουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν αερόβια άσκηση κάθε μέρα για 10 ή περισσότερα λεπτά είχαν 6 λιγότερους πόντους γύρω από τη μέση συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν.
Μια πολύ καλή τακτική είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον διαιτολόγο ή διατροφολόγο, ο οποίος θα δημιουργήσει το κατάλληλο διαιτολόγιο που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις ορμονικές διαταραχές και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την απώλεια βάρους και ενδοκοιλιακού λίπους. Βεβαίως χρειάζεται υπομονή, θέληση, προσπάθεια και πειθαρχία.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.