Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ποιο είδος γυμναστικής να επιλέξω;

Ποιο είδος γυμναστικής να επιλέξω;

Η γυμναστική είναι απαραίτητη στη ζωή μας για να διατηρούμε την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Είναι μια καλή συνήθεια και πρακτική,  η οποία ιδανικά θα πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής.

Πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού και μπαίνουμε στη νέα σεζόν! Με νέους στόχους και σίγουρα οι περισσότεροι θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με άσκηση, διατροφή και θετική σκέψη.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί εάν δεν επιλέξουμε το είδος γυμναστικής που μας ταιριάζει. Αν δεν μας εκφράζει, δεν μας ικανοποιεί και δεν μας δίνει την ευχαρίστηση και το αποτέλεσμα που  αναμένουμε, το πιθανότερο είναι να την εγκαταλείψουμε πολύ σύντομα.

Ας δούμε λοιπόν εν συντομία ορισμένες επιλογές και τι μας προσφέρει η καθεμιά από αυτές.

1) Αεροβική γυμναστική: Είναι το είδος της γυμναστικής που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, αυξάνοντας τη ροή του οξυγόνου στους μύες και τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Προκαλεί έντονη εφίδρωση, συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επίσης προάγει την καύση πολλών θερμίδων. Κάποια είδη αεροβικής άσκησης είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και τα διάφορα ομαδικά προγράμματα των γυμναστηρίων που περιλαμβάνουν χορό. Είναι μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να κάψει το περιττό λίπος, να διατηρήσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη και να νιώσει ευεξία, καθώς η συγκεκριμένη γυμναστική προκαλεί τη μέγιστη έκκριση ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που καταπολεμούν τον πόνο και προσφέρουν ένα αίσθημα ευχαρίστησης.

2) Γυμναστική με αντιστάσεις: Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής όπου οι ασκήσεις γίνονται με ειδικά μηχανήματα, βαράκια, λάστιχα ή με την αξιοποίηση του βάρους του σώματος για να προσφέρει μια «πρόκληση» στο μυικό σύστημα και να το δυναμώσει. Τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους άσκησης είναι ότι αυξάνει το μυικό ιστό, με αποτέλεσμα να αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε ακόμα κι όταν δεν κάνουμε τίποτα, και βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη σωματική δύναμη. Είναι μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και να αποκτήσουν γραμμωμένους μύες.

3) Πιλάτες: H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, με στόχο να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. Συνδυάζει βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών ειδών άσκησης από ανατολικές φιλοσοφίες, αλλά και μεταγενέστερες δυτικές μεθόδους. Στη διάρκεια ενός μαθήματος, οι διάφορες ασκήσεις εναλλάσσονται, με λίγες επαναλήψεις, δίνεται έμφαση στην σωστή στάση, τη “φυσική” (neutral), παροτρύνοντας το σώμα να ενεργοποιεί τους βαθύτερους μυς (εν τω βάθη) με αποτέλεσμα να δυναμώνουν πραγματικά και να μας υποστηρίζουν, να αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η δύναμη και το σώμα να αποκτά ισορροπία και αρμονία. Η μέθοδος έχει αποτελέσει μέσο άσκησης για κορυφαίους αθλητές, άντρες και γυναίκες, για πάνω από 50 χρόνια. Επίσης οι ασκήσεις  προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση. Απευθύνεται ακόμα και σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι, σε ηλικιωμένα άτομα, σε εγκύους και σε άτομα που θέλουν να πετύχουν αποκατάσταση τραυματισμών.  

4) Γιόγκα: Μια πανάρχαια μέθοδος που καθιερώθηκε στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η λέξη γιόγκα έχει διάφορες ερμηνείες και προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω. Σημαίνει λοιπόν έλεγχο, συνένωση,  συνύπαρξη. Δεν πρόκειται απλά για ένα είδος γυμναστικής αλλά για μια συνολική στάση ζωής, που χρονολογείται από  το 2ο αιώνα π.Χ. Τα οφέλη της αφορούν τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Σε ότι αφορά το σώμα, χαλαρώνει από την ένταση, χαρίζει ευλυγισία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης και των ψυχοσωματικών προβλημάτων. Η γιόγκα ενδείκνυται για άτομα κάθε φυσικής κατάστασης, ενώ υπάρχουν ειδικά προγράμματα για εγκύους και παιδιά. Βοηθάει ακόμη στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πόνοι από μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. μέση, αυχένας, αρθρώσεις κ.λπ.).

Είτε επιλέξετε αερόβιο πρόγραμμα είτε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, σίγουρα είναι θα υπάρχει όφελος. Ο συνδυασμός ωστόσο των δύο ειδών είναι η βέλτιστη επιλογή, αφού εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Αν είστε στην κατηγορία των αρχάριων, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης και σιγά σιγά να αυξήσετε την ένταση και τη συχνότητα (ιδανικά 3 με 4 φορές την εβδομάδα).

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο μυοσκελετικό ή άλλο πρόβλημα υγείας για να μάθετε εάν υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες αντενδείκνυνται ή επιβαρύνουν το πρόβλημα αυτό. Καλή αρχή!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.