Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Κουρκουμάς: το πιο ωφέλιμο μπαχαρικό

Κουρκουμάς: το πιο ωφέλιμο μπαχαρικό

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Δυτικός κόσμος ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητές του σχετικά πρόσφατα.
Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι η κουρκούμη, με τη ζεστή και πικρή γεύση της, είναι το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ.  Χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Η ουσία που περιέχει, μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

Ο κουρκουμάς πλέον θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο αφού έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου. Πολλές έγκυρες επιστημονικές μελέτες τα επιβεβαιώνουν!

Οι ισχυρές ουσίες του κουρκουμά

Η ρίζα του κουρκουμά έχει πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η σημαντικότερη των ουσιών αυτών είναι η κουρκουμίνη, η οποία αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Ο κουρκουμάς όμως δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη, αφού κυμαίνεται γύρω στο 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες μελέτες για τον κουρκουμά χρησιμοποιούν εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμίνη σε δόσεις που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ανά ημέρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα πρόσληψης κουρκουμίνης απλά προσθέτοντας το εν λόγω μπαχαρικό στη διατροφή του.

Έτσι, αν θέλετε να έχετε τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά, μάλλον θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης (προσοχή στο σκευασμα που θα επιλέξετε).

Μερικά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς στην υγεία μας είναι:

Φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου (low grade) παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Δηλαδή στις καρδιακές παθήσεις, στον καρκίνο, στο μεταβολικό σύνδρομο, στο Αλτσχάιμερ και σε άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, οπότε βοηθά στην πρόληψη και ακόμη και στην θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ίσως φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Φαίνεται ότι η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο αναστέλοντας διάφορα ένζυμα.

 

 Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Σίγουρα έχετε ακούσει για την επίπτωση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες στη γήρανση και στην εκδήλωση πολλών ασθενειών. Οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες.

 Επίσης ενισχύει τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού. Έτσι φαίνεται ότι η κουρκουμίνη έχει διπλό όφελος. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς μας.

Βελτίωση εγκεφαλικών λειτουργειών

Η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF). Πρόκειται για ένα τύπο αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης, όπως η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Έτσι, η κουρκουμίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα της BDNF, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, περιορίζει την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.