18 Μαρ Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με 8 θρεπτικά συστατικά
Σίγουρα ακούτε καθημερινά πόση σημασία έχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην καλή υγεία αλλά και στην προφύλαξη έναντι των λοιμώξεων. Είτε πρόκειται για βακτηριακές είτε για ιογενείς λοιμώξεις, τα σωστά θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τη διατροφή μπορεί να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν και δεν έχουμε ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη διατροφική υποστήριξη που χρειάζεται για τον COVID-19, γνωρίζουμε ότι ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος.
Τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι:
Ψευδάργυρος
Μπορούμε να τον βρούμε είτε σε ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή και σε φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
Βιταμίνη C
Περιέχεται στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), στις φράουλες, στα μούρα, στο πεπόνι, στις ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές και στο μπρόκολο.
Βιταμίνη Ε
Τη βρίσκουμε σε έλαια, ξηρούς καρπούς (πχ αμύγδαλα) και σπόρους(λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
Βήτα-καροτίνη
Βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
Προβιοτικά
Υπάρχουν σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
Βιταμίνη D
Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (όπως η σαρδέλα, ο σολωμός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
Πρωτεΐνες
Μπορεί να προέρχονται από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες
Τις βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα ή μπαχαρικά όπως: κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.
Καλό θα είναι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία να φροντίζουμε την επαρκή πρόσληψη όλων των παραπάνω. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (άρα την απάντηση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή αντισωμάτων). Έτσι μπορούν δυνητικά να δράσουν ως προστατευτικά έναντι του νέου κορωνοϊού.
Κυρίως λοιπόν θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη: Βιταμίνης Ε σε 200 mg – 2 g / ημέρα, Ψευδαργύρου σε 30 mg – 220 mg / ημέρα, βιταμίνης C σε 200 mg – 2 g / ημέρα) και βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σε 10 μg – 100 μg / ημέρα. Αν η διατροφή σας δεν είναι πλούσια στις πηγές όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν πολύ καλά συμπληρώματα διατροφής. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!
Sorry, the comment form is closed at this time.