Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

«Θα πάρω το αίμα μου πίσω»

«Θα πάρω το αίμα μου πίσω»

Καλοκαιράκι. Ζέστη. Θάλασσα. Διακοπές. Χαλάρωση. Κουνούπια! Πολλά κουνούπια φέτος. Και πολύ ενοχλητικά! Τα άτιμα. Πως γίνεται αυτά τα τόσο μικρά πραγματάκια να μπορούν να μας σπάσουν κυριολεκτικά τα νεύρα, να διακόψουν τον ύπνο και την ηρεμία μας με τέτοια φοβερή επιτυχία; Νιώθω σαν μαχητής, πολεμιστής, εξολοθρευτής. Πολλές φορές αποτυγχάνω κι άλλες πάλι θριαμβεύω αναφωνώντας «Θα πάρω το αίμα μου πίσω».
Τα κουνούπια λοιπόν είναι ενοχλητικά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το τσίμπημά τους προκαλεί ερεθισμό και κνησμό. Δεύτερον γιατί μπορεί να είναι φορείς διαφόρων ασθενειών. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο τα θηλυκά δημιουργούν τα παραπάνω προβλήματα γιατί μόνο αυτά τσιμπάνε. Κι εδώ προσωπικά ένιωσα απογοήτευση γιατί δε φτάνει που με έχει φάει κυριολεκτικά η αξιότιμη κυρία κουνούπι, επιβεβαιώνεται και η θεωρία των ανδρών πως για όλα τα κακά φταίνε οι γυναίκες.
Όμως αγαπητοί μου αυτό συμβαίνει διότι πολύ απλά τα θηλυκά κουνούπια πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αίμα των θηλαστικών για να πάρουν τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των αυγών τους. Χωρίς το αίμα τα αυγά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, γιατί τα κουνούπια τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών και χυμούς δέντρων και φρούτων, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Ο ερεθισμός από το τσίμπημα του κουνουπιού οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση που προκαλεί η διάτρηση του δέρματος από την προβοσκίδα με την οποία τρυπάει το δέρμα. Εισάγει έτσι δυο σωλήνες, έναν που εγχέει σάλιο και έναν δεύτερο που ρουφά αίμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν πιει το αίμα μας, το κουνούπι εκκρίνει μια ουσία που εμποδίζει το αίμα να πήξει. Η ουσία αυτή είναι ισχυρό αντιπηκτικό και αποτελεί την αιτία της φαγούρας.
Τα κουνούπια υπήρξαν ανέκαθεν φορείς ασθενειών λόγω της συνήθειάς τους να τσιμπούν το ένα θηλαστικό μετά το άλλο. Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν τρία είδη των «αγαπημένων» μας εντόμων:
Ο κώνωψ ο ανωφελής, είναι εκείνος ο οποίος οφείλει τη φήμη του στο γεγονός ότι αποτελεί τον φορέα της ελονοσίας. Με το τσίμπημά του σε άτομο που έχει ελονοσία, το θηλυκό μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο στο οποίο οφείλεται η ασθένεια και με το επόμενο τσίμπημα σε σώμα υγιούς ανθρώπου μεταφέρει μέσω του σάλιου του το μικρόβιο στον οργανισμό του.
Το κοινό κουνούπι (Culex spp.). Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές. Και τέλος το γένος αηδής (Aedes spp.) το οποίο μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό.
Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι πληροφορίες εντομολογίας μας έκανα σοφότερους και ίσως πιο φιλικούς προς τα κουνούπια, τουλάχιστον εμάς τις γυναίκες, λόγω γυναικείας αλληλεγγύης. Μάλλον όχι. Αλλά μπήκα στη διαδικασία να ψάξω και να διαβάσω οπότε ήθελα να μοιραστώ τη γνώση μου μαζί σας. Καλό καλοκαίρι! Α, και υπομονή.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.