Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Η ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΥΣ

Η ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΥΣ

Από μικρή οι γονείς μου με δίδαξαν να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο χαμηλών τόνων. Να προσπαθώ να βελτιώνομαι κάνοντας συχνά αυτοκριτική. Να μην υπερηφανεύομαι για τα επιτεύγματά μου και να επαναπαύομαι, αλλά να επικεντρώνω την προσοχή μου στην εξέλιξή μου και να αφήνω το αποτέλεσμα να αποδεικνύει την αξία μου.

Βεβαίως μου έτυχε αρκετές φορές η στάση μου αυτή να εκληφθεί ως αδυναμία. Υπήρξαν άνθρωποι που θεώρησαν ότι μπορούν να με εκμεταλλευτούν και να με υπονομεύσουν προκειμένου να προβληθούν εκείνοι. Υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να καταρρακώσουν το ηθικό μου και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή μου ώστε να καταφέρουν να με «χειριστούν».

Όλα αυτά παρόλο που ίσως με οδήγησαν να περάσω δυσκολίες και να κλονιστεί η δύναμη της ψυχής μου, δε με ώθησαν να αλλάξω ως χαρακτήρας. Πιστεύω ότι παραμένω μετριόφρων και δουλεύω με υπομονή κοιτάζοντας κατάματα τους στόχους μου.

Η επίδειξη και η έπαρση μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα μονοπάτια και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα γι΄αυτό. Όταν κάποιος γίνει αλαζόνας, σταματάει να καλλιεργεί την ηθική του. Θεωρώ ότι η αυταρέσκεια είναι κακός σύμβουλος. Σε τυφλώνει και σε κάνει να βαδίζεις με παρωπίδες. Να αποκλείεις ανθρώπους, σκέψεις, απόψεις και γνώσεις που πιθανότατα είναι διαφορετικές αλλά πολύτιμες για την καλλιέργεια και την αυτοβελτίωσή σου.

Θέλω να ομολογήσω ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Να παραδεχτώ ότι κι εγώ ίσως να έχω υποκύψει στιγμιαία στον πειρασμό να προβάλλω τον εαυτό μου. Επίσης όμως έχω νιώσει ότι η μετριοφροσύνη μου με έχει κάνει να υπομείνω και να καταπιεστώ.

Όλα θέλουν μέτρο στη ζωή. Δεν είμαι σίγουρη ότι το απόφθεγμα του Ε. Χέμινγουεϊ  «Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους» ισχύει. Διότι άλλο το μέτρο και άλλο το μέτριο. Προσωπικά, περισσότερο εμπνέομαι από τα λόγια του Λέοντα Τολστόι «Αν θέλεις να βρεις παράδειγμα προς μίμηση, θα πρέπει να ψάξεις μεταξύ των απλών, ταπεινών ανθρώπων».

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.