Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Η λύση στην παχυσαρκία από Έλληνα επιστήμονα;

Η λύση στην παχυσαρκία από Έλληνα επιστήμονα;

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς γίνονται πολλές προσπάθειες για να αλλάξουν τα πρότυπα που ήθελαν γυναίκες και άντρες να κυκλοφορούν σαν ακτινογραφίες προκειμένου να είναι σύμβολα ομορφιάς και να έχουν την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου. Όμως η μάχη για την καταπολέμιση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, συνεχίζεται και φαίνεται να υπάρχει ελπίδα που έρχεται μάλιστα από Έλληνα επιστήμονα.

Το μυστικό καταπολέμησης της παχυσαρκίας θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με τον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Παιδιού (NICHD), στις ΗΠΑ. Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Δρ. Στρατάκη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.

Η ομάδα του Δρ. Στρατάκη ανακάλυψε ότι απενεργοποιώντας ένα γονίδιο στον εγκέφαλο των ποντικών (Prkar2a) παρατηρείται μειωμένη διάθεση για κατανάλωση εύγευστης και λιπαρής τροφής και αυξημένο κίνητρο για εθελοντική άσκηση. Ούτως ή άλλως «η άσκηση και η υγιεινή διατροφή παραμένουν η πρώτη γραμμή θεραπείας για ασθενείς με παχυσαρκία».

«Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται με το “ μονοπάτι” της ανταμοιβής, με τα αντίθετα ερεθίσματα και με την επεξεργασία τόσο θετικών όσο και αρνητικών εμπειριών. Για αυτό το λόγο, έχει μελετηθεί σχετικά με τον εθισμό στη νικοτίνη, την απογοήτευση, την κατάθλιψη, το άγχος, και μια σειρά από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση», λέει η Edra London, PhD, που είναι επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.

Η Δρα. London, παρατήρησε ότι τα ποντίκια που είχαν ανεπάρκεια Prkar2a δεν ήταν παχύσαρκα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ποντίκια που έχουν ανεπάρκεια Prkar2a μπορούν να ρυθμίζουν περισσότερο την πρόσληψη θερμίδων. Εάν είχαν την επιλογή, προτιμούσαν τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά από την ξηρή, χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα, αλλά μπορούσαν να ελέγχουν την ποσότητα της τροφής.

Τα ποντίκια αυτά έμοιαζαν επίσης να απολαμβάνουν να τρέχουν στους ειδικους τροχούς εκγύμνασης, κάτι που απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη που θα μπορούσε να εξηγεί τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Η μόνη αρνητική στάση που έδειξαν τα ποντίκια ήταν όταν τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους τροχούς τους!

Ο Δρ. Στρατάκης και η Δρα. London επισημαίνουν ότι αυτή η έρευνα μπορεί να μην αποτελεί εξήγηση για όλους τους τύπους παχυσαρκίας. Παρόλα όμως αυτά, με δεδομένο ότι το γονίδιο Prkar2a εκφράζεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εθισμό, εκτιμούν ότι στοχεύοντας αυτό το γονίδιο θα μπορέσουν να λάβουν κάποιες απαντήσεις για τις διατροφικές διαταραχές.

«Η ιδέα είναι να μπορέσει να βρεθεί ένας αναστολέας βραχείας δράσης που θα δρούσε κατευθείαν στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα ένα ρινικό σπρέι, αν ξυπνούσατε το πρωί και θέλατε να ασκηθείτε χωρίς όμως να έχετε διάθεση για άσκηση, παίρνοντας το ρινικό σπρέι, η διάθεσή σας να άλλαζε δραματικά και να θέλατε να τρέξετε».

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα αλλά και την πρακτική εφαρμογή της έρευνας αυτής που υπόσχεται τη λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.