Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Η θλίψη των εορτών – Αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων

Η θλίψη των εορτών – Αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων

Και ναι είναι η δεύτερη ημέρα των Χριστουγεννων, γύρω σας όλα είναι στολισμένα και χαρούμενα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις είναι γεμάτα στιγμές ευτυχίας αλλά εσείς νιώθετε αρνητική διάθεση; Δεν ειστε οι μόνοι! Αν πιστεύετε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ανύπαρκτο και οι μέρες αυτές είναι ένα μαρτύριο, έχετε κάθε δικαίωμα να το νιώθετε και να το βιώνετε, αλλά μέχρι ενός ασφαλούς σημείου.

Η θλίψη των εορτών (θλίψη των Χριστουγέννων) είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο συναίσθημα. Πραγματικά βέβαια δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να προστάζει ότι επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε καλά, να είμαστε μες την τρελή χαρά.

Τελικά τα Χριστούγεννα, είναι το ίδιο μαγικά για όλους; Πώς εξηγείται αυτή η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πώς θα καταφέρουμε να νιώσουμε όμορφα και να περάσουμε καλά; Κατά το δυνατό πάντα, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που υποφέρουν, που ταλαιπωρούνται και όλο αυτό το εορταστικό κλίμα είναι ακόμη πιο βασανιστικό για εκείνους.

Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα;

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους ανθρώπους συνώνυμη με την ξεκούραση, τη διασκέδαση, την ψυχική ανάταση και τη χαρά. Σημαίνει βόλτες στις στολισμένες πλατείες, εξορμήσεις στα μαγαζιά για τα καθιερωμένα δώρα, όμορφες οικογενειακές στιγμές και ιδιαίτερες μαγειρικές, αλλά και ταξίδια. Κάποιοι μάλλιστα αναβιώνουν το παιδικό τους συναίσθημα κατά την έλευση των εορτών, που έχει να κάνει με την μαγεία που αποδίδει ο παιδικός νους σε πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει διαφορετικά.

Τα δώρα του Άγιου Βασίλη κάτω από το δέντρο και η αγάπη του για τα παιδιά, η ανεξήγητη δύναμή του να τα προλαβαίνει όλα και να ξέρει τι ακριβώς θέλει το καθένα, είναι πράγματι μαγική. Η παραμονή των γονιών στο σπίτι, το παιχνίδι και οι χαλαρές στιγμές όπου τα παιδιά γίνονται το κέντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής, τα βοηθάει να νιώσουν συναισθήματα αποδοχής, αγάπης και ζεστασιάς. Όλα αυτά μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας από τα παιδικά μας χρόνια.

Υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων;

Για όσους έχουν ζήσει ως παιδιά χαρούμενα Χριστούγεννα δεν είναι δύσκολο να μπουν και ως ενήλικες στο εορταστικό κλίμα και να απολαύσουν τις γιορτές, ανάλογα πάντα φυσικά και με τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Αρκεί μία μικρή αφορμή για να αναβιώσει το παιδικό συναίσθημα, ότι είναι αποδεκτοί ως άνθρωποι, πως αγαπιούνται και πως υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων. Και βέβαια αρκεί μια δύσκολη κατάσταση σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής για να ματαιώσει τα συναισθήματα αυτά, ανατρέποντας το κλίμα των ημερών.

Όταν όλοι γύρω είναι χαρούμενοι, εσύ πως νιώθεις;

Για ένα μεγάλο όμως ποσοστό ανθρώπων αυτή είναι μία δύσκολη εποχή. Η θλίψη των Χριστουγέννων έχει να κάνει με την αδυναμία να εναρμονιστεί κανείς συναισθηματικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους και να αφεθεί στο εορταστικό κλίμα. Η αδυναμία αυτή στη συνέχεια και το διαφορετικό συναίσθημα μεγεθύνει την αίσθηση μοναξιάς. Το άτομο νιώθει πραγματικά αβοήθητο, σε ένα πέλαγος αρνητικών συναισθημάτων που μέρα με τη μέρα το κουράζει ψυχικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο γιορτινό μήνα του χρόνου αυξάνονται τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Πολλοί και διάφοροι λόγοι μπορεί να εμποδίσουν έναν άνθρωπο να βιώσει χαρά στις γιορτές. Ένας λόγος μπορεί να είναι η άσχημη παιδική ηλικία και οι τραυματικές αναμνήσεις που έχει κάποιος από τις παιδικές του γιορτές, οι οποίες τείνουν να ξαναέρχονται στο μυαλό και να τον βασανίζουν, ξυπνώντας συναισθήματα εγκατάλειψης, απελπισίας και μοναξιάς.

Το πένθος είναι ένας άλλος λόγος που επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και που γίνεται πιο έντονο στις γιορτές. Η απουσία ενός αγαπημένου από το γιορτινό σπίτι είναι πιο αισθητή από ότι τις καθημερινές και αυτόματα το εορταστικό κλίμα μετατρέπεται σε πένθιμο. Για τα άτομα που πενθούν η συναισθηματική αντιστοίχιση με άλλους ανθρώπους γίνεται πολύ πιο δύσκολη και αυτό μεγεθύνει το συναίσθημα της μοναξιάς και του ψυχικού πόνου.

Με τον ίδιο τρόπο επηρεάζει κάποιον και ο χωρισμός,  η απουσία του ενός γονέα για τα παιδιά ή των παιδιών για τους γονείς. Τα Χριστούγεννα είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, αλλά ένας χωρισμός δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και πολλές αλλαγές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια περίεργη χρονιά, με δύσκολες μέρες και δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από τους παράγοντες που προκαλούν θλπιψη την οικονομική δυσχέρεια με όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Η ανεργία και η αδυναμία των ανθρώπων να προσφέρουν στους δικούς τους αυτά που κάθε χρόνο προσέφεραν στις γιορτές όπως δώρα, ταξίδια και εορταστικές εξόδους δημιουργούν συναισθήματα αναξιότητας, ντροπής και ενοχής. Η άσχημη αυτή ψυχολογία μεταδίδεται και στους οικείους και γενικεύεται με αποτέλεσμα οι γιορτές να προκαλούν τελικά θλίψη και δυσφορία.

Πώς θα καταφέρουμε να νιώσουμε όμορφα την περίοδο των γιορτών;

Κάθε συναίσθημα είναι αποδεκτό και είναι καλό να το αναγνωρίζουμε και να το βιώνουμε όταν έρχεται. Κάποιες φορές όμως θα πρέπει να βάζουμε χρονικό όριο που θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το νιώθει, καταβάλοντας προσπάθεια για να το αναντρέψουμε, είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν είναι πέρα από τις δυνάμεις μας.

Χαμηλές προσδοκίες
Ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες, τη δυσκολία να χαλαρώσουμε στις γιορτές αυξάνει και η “υποχρέωση” να περνάμε πάντα καλά τα Χριστούγεννα , να δείχνουμε χαρούμενοι και να διασκεδάζουμε. Αν αποδεσμεύσουμε τους εαυτούς μας από την απαίτηση αυτή είναι σίγουρο πως ακόμη και αν δεν ζήσουμε ονειρεμένα Χριστούγεννα, θα καταφέρουμε να μοιραστούμε ορισμένες όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέσα στις δικές μας δυνατότητες.

Όχι υπερβολές
Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για να περάσουμε καλά, πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν την διαθέτουμε. Ορίζουμε το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε και χωρίς υπερβολές φτιάχνουμε τη λίστα μας. Λύσεις υπάρχουν. Μπορούμε ακόμη και να δημιουργήσουμε μόνοι μας τα δώρα των Χριστουγέννων, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά και να βρούμε οικονομικές λύσεις για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αυτοφροντίδα
Όσο μπορούμε, αφήνουμε στην άκρη τις σκέψεις για τα τέλεια Χριστούγεννα, όλες αυτές τις εικόνες που ίσως μα δημιουργούν πρόσθετο άγχος, απογοήτευση και θλίψη, και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αν το καθιερωμένο πρότυπο γιορτών μας προκαλεί άγχος, φτιάχνουμε το δικό μας εορταστικό πρόγραμμα. Γνωρίζοντας τις προσωπικές μας ανάγκες συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμα μόνο δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.

Βοήθεια ειδικού
Αν παρόλα αυτά νιώθουμε τις μέρες των γιορτών μοναξιά, άγχος και μας καταλαμβάνει μεγάλη ψυχική φόρτιση που αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι πάντα λυτρωτική και ίσως χρειαζόμαστε μια μικρή καθοδήγηση για να βγούμε από το τέλμα της θλίψης των εορτών.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.