Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Είστε “πρωινοί τύποι”ή λειτουργείτε καλύτερα τις “μεγάλες ώρες”; Βρείτε το χρονότυπό σας!

Είστε “πρωινοί τύποι”ή λειτουργείτε καλύτερα τις “μεγάλες ώρες”; Βρείτε το χρονότυπό σας!

Είστε “πρωινοί τύποι” ή λειτουργείτε καλύτερα τις “μεγάλες ώρες”; Ξέρετε προφανώς ότι ο καθένας μας έχει το δικό του, μοναδικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό του και λειτουργεί διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αρκούνται σε λιγότερες ώρες ύπνου, να ξυπνουν νωρίτερα και είναι πιο παραγωγικοί το πρωί παρά τη νύχτα, και άλλοι πάλι το αντρίστροφο το αντίστροφο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι – το σώμα μας έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί πολύ καλύτερα  συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Με βάση τις  προτιμήσεις μας που αφορούν στο πρωινό ξύπνημα, την καθημερινή μας ρουτίνα και άλλα, ανήκουμε σε διαφορετικές κατηγορίες, που ονομάζονται «Χρονοτύποι». Κάθε χρονότηπος αποκαλύπτει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να συνεργαστούμε με το σώμα μας και όχι να στρεφόμαστε εναντίον του. Δηλαδή μας δείχνει ποιες ώρες της ημέρας είναι κατάλληλες για κάθε δραστηριότητα.

Υπάρχουν τέσσερις χρονοτόμοι (δελφίνι, λιοντάρι, αρκούδα και λύκος), και οι περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στην κατηγορία «αρκούδα». Για τους χρονότυπους των ανθρώπων, μιλάει ένας ειδικός ύπνου, ο Μίχαελ Μπρέους, στο βιβλίο του «The Power of When».  όπου υπόσχεται να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του δικού μας οργανισμού .

Αρκούδα (50-55%)

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν στην κατηγορία του χρονότυπου της αρκούδας. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος ύπνου και αφύπνισης ακολουθεί τον ήλιο. Τα άτομα αυτά ξυπνούν εύκολα και συνήθως κοιμούνται χωρίς πρόβλημα. Η παραγωγικότητά τους φαίνεται καλύτερη πριν από το μεσημέρι και είναι επιρρεπείς σε μια πτώση της ενέργειάς τους μετά το μεσημεριανό γεύμα, μεταξύ 2 μ.μ. και 4 μ.μ, οπότε συνιστάται να κάνουν ένα διάλειμμα, ίσως μια σύντομη βόλτα για το ξεπεράσουν.

Λύκος (15-20%)

Αυτός ο χρονοτύπος δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται πιο ενεργητικοί όταν ξυπνούν το μεσημέρι, ειδικά επειδή η μέγιστη παραγωγικότητά τους ξεκινά το μεσημέρι και τελειώνει περίπου 4 ώρες αργότερα. Οι χρονότυποι αυτοί παίρνουν μια ακόμη ώθηση περίπου στις 6 μ.μ. και μπορούν να κάνουν πολλά, ενώ όλοι οι άλλοι είναι έτοιμοι να κλείσουν την ημέρα τους.

Λιοντάρι (15%)

Τα λιοντάρια θέλουν να σηκώνονται νωρίς το πρωί. Μπορούν εύκολα να ξυπνήσουν χαράματα και είναι στα καλύτερά τους μέχρι το μεσημέρι. Συνήθως, πέφτουν πολύ το βράδυ και καταλήγουν να κοιμούνται γύρω στις 9 μ.μ. ή 10 μ.μ. εκτός αν έχουν κάποιο κίνητρο για να μείνουν ξύπνιοι. Και πάλι όμως ξυπνάνε κανονικά το επόμενο πρωί.

Δελφίνι (10%)

Εάν έχετε πρόβλημα να ακολουθήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ύπνου, τότε μπορεί να είστε δελφίνι. ¨οσοι ανήκουν στο χρονότυπο αυτό, συχνά δεν κοιμούνται αρκετά λόγω της ευαισθησίας τους σε διάφορους ενοχλητικούς παράγοντες όπως ο θόρυβος και το φως. Τα καλά νέα είναι ότι έχουν ένα μεγάλο παράθυρο παραγωγικότητας από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., που είναι κατάλληλο για να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον βιολογικό μας προγραμματισμό και να ανακαλύψουμε το χρονότυπό μας, μπορούμε όλοι να κάνουμε το τεστ που θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο. Απαντήστε σε κάθε ερώτηση όσο καλύτερα μπορείτε. Κάθε ερώτηση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να σας τοποθετήσει στη σωστή κατηγορία χρονοτύπου, οπότε, για τα πιο ακριβή αποτελέσματα, απαντήστε σε κάθε ερώτηση όσο πιο ειλικρινά μπορείτε.

 

 

Επίσης μπορείτε να διασταυρώσετε αν όντως ανήκετε στο χρονότυπο που προέκυψε από το βίντεο κάνοντας ξανά τα παρακατω τεστ. Να σημειώσω ότι το δικό μου αποτέλεσμα ήταν πιο σωστό όταν έκανα το τεστ στο βίντεο ( είμαι λιοντάρι ), ίσως γιατί ήταν πιο συγκεκριμένες οι ερψτήσεις και οι απαντήσεις.

 

 

Με πληροφορίες από το Healthline.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.