Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Είναι τα αμύγδαλα ωφέλιμα για τα άτομα με διαβήτη;

Είναι τα αμύγδαλα ωφέλιμα για τα άτομα με διαβήτη;

Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός που αποδεικνύεται ότι είναι πολύ ωφέλιμος γενικά, αλλά και εάν πάσχετε από διαβήτη. Κι αυτό επειδή μειώνουν την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Τα αμύγδαλα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και του μαγγανίου. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή:

  • πρωτεΐνης
  • φυτικών ινών
  • χαλκού
  • ριβοφλαβίνης
  • ασβεστίου
  • μαγνησίου

Είναι τα αμύγδαλα ωφέλιμα για τα άτομα με διαβήτη;

Τα αμύγδαλα, αν και είναι διατροφικά ωφέλιμα για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και για τα άτομα με διαβήτη.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να μειώσουν την αύξηση της γλυκόζης (του σακχάρου στο αίμα) και τα επίπεδα ινσουλίνης μετά τα γεύματα.

Σε μια από αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περίπου 45 αμυγδάλων την ημέρα σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και γλυκόζης νηστείας. Επίσης, οι συμμετέχοντες μείωσαν σημαντικά τη συνολική θερμιδική τους πρόσληψη.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα με προδιαβήτη.

Αμύγδαλα, μαγνήσιο και διαβήτης

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα μελέτες, τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαγνησίου μέσω των ούρων. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια μαγνησίου.

Τα αμύγδαλα και η καρδιά μας

Τα αμύγδαλα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι περισσότερο συχνές σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Πώς μας προστατεύουν τα αμύγδαλα; Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχονται και στο ελαιόλαδο.

Οι ξηροί καρποί γενικά, αλλά και τα αμύγδαλα, είναι ένα σνακ με πολλές θερμίδες, αλλά δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους όταν καταναλώνονται με μέτρο. Όχι μόνο περιέχουν υγιή λίπαρα, αλλά αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Επίσης, το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα, προφυλάσσει από την υπέρταση και μειώνει τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι άλλο μας προσφέρουν τα αμύγδαλα;

  1. Βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, όπως ήδη αναφέραμε. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, λίπος και φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Μας δίνουν ενέργεια.
  3. Ενισχύουν τον μεταβολισμό με τον χαλκό, το μαγγάνιο και τη ριβοφλαβίνη που περιέχουν.
  4. Βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, που βοηθούν τις τροφές να μετακινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σωλήνα και να μην συσσωρεύονται στο παχύ έντερο.

Πόσα αμύγδαλα δικαιούμαστε να φάμε;

Λίγα αμύγδαλα είναι ικανά να μας χορτάσουν. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε μια μερίδα περίπου 20 εώς 23 αμυγδάλων μεσαίου μεγέθους. Η διατροφική τους αξία είναι:

  • 164 θερμίδες
  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών

Ένα καλό τρικ για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση, είναι να μοιράζετε τα αμύγδαλά σας σε μικρά δοχεία ή σακουλάκια. Δοκιμάστε το από σήμερα κιόλας!