Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Γιόγκα: «μεταμόρφωση» ψυχής και σώματος

Γιόγκα: «μεταμόρφωση» ψυχής και σώματος

Η γιόγκα θεωρείται πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές εξάσκησης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτή. Για πολλούς όμως η yoga θεωρείται απλά μια ακόμη μορφή γυμναστικής και τίποτα περισσότερο. Είναι έτσι τελικά;

Η Yoga instructor Δήμητρα Παπαδάτου μας δίνει την απάντηση.

«Η γιόγκα είναι μια φιλοσοφική μέθοδος που ξεκίνησε από την Ινδία περίπου 2000 χρόνια πριν. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τα αρχαία σανσκριτικά , βάση της ο όρος “yui” που σημαίνει “ένωση του νου και του πνεύματος”, μεταφορικά δηλώνει την σύζευξη αντίθετων δυνάμεων, την ένωση του ανώτερου με το κατώτερο, του εσωτερικού με το εξωτερικό, τη σύνδεση και αρμονία των επιπέδων της ύπαρξης.

Πρόκειται για μια φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική. Σαν κύριο στόχο έχει να βοηθήσει τον ασκούμενο να  βρει την αρμονία με τον εαυτό του και να τον οδηγήσει σε μια κατάσταση διανοητικής καθαρότητας και σωματικής ενδυνάμωσης. Μέσω της yoga ουσιαστικά ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει μια ενδοσκόπηση στον βαθύτερο εαυτό του. Επιχειρεί να αποκτήσει σωματική, διανοητική, συναισθηματική και την πνευματική αρμονία.

Η γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα κοσμοθεώρησης και γυμναστικής. Για αυτό δεν επικεντρώνεται στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τους, αλλά αναζητά τα βαθύτερα αίτια. Στην προσπάθεια της να τα φέρει στο φως και να τα αποβάλει “σκάβει βαθειά”στον εσωτερικό μας κόσμο και ψυχισμό.

Η γιόγκα δρα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συντονισμού της κίνησης με την αναπνοή. Η αναπνοή είναι μια φυσική τεχνική που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα αυτόματα και στη γιόγκα χρησιμοποιείται σκόπιμα για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού.

Μέσα από τις θέσεις “asana” το σώμα μαθαίνει να αναπνέει και να εμβαθύνει, οι μύες δυναμώνουν και χαλαρώνουν, απελευθερώνοντας την ένταση και το στρες. Ταυτόχρονα oι ασκήσεις κίνησης και αναπνοής βοηθούν στην ισορροπία του σώματος. Η εξισορρόπηση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος μας βοηθά στη χαλάρωση και την αποβολή των περιττών ανησυχιών.

Η γιόγκα βοηθά τον ασκούμενο να καταπραύνει τις ανησυχητικές σκέψεις και να αποβάλλει την ένταση από το σώμα του.  Κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει το εσωτερικό του ταξίδι, το οποίο θα τον οδηγήσει στη «μεταμόρφωση» ψυχής και σώματος αλλά και να ανακαλύψει την εσωτερική του ειρήνη και ηρεμία. Το πόσο επιτυχημένα θα γίνει αυτό, εξαρτάται κυρίως από την επανάληψη, τη διάρκεια της άσκησης, την πειθαρχία που θα επιδείξουμε, αλλά και την θέληση μας να το πετύχουμε.»

 

 

Δήμητρα Παπαδάτου

Η Δήμητρα Παπαδάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ζάκυνθο. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Νίκης Κονταξάκη (2005). Το 2006 ξεκίνησε μαθήματα yoga δίπλα στον Σάββα Γιάντση όπου και ολοκλήρωσε την πρώτη της πιστοποίηση στην Effect academy ως yoga instructor και το 2009 φοίτησε δίπλα στον Jhon Tamayo και στο Atmananda yoga studio στην Νέα Υόρκη όπου και πήρε το δίπλωμα της Υοga Alliance. Το 2015 συνέχιζε τις σπουδές της στην Unnata Yoga και είναι κάτοχος της Aerial Yoga.

Από το 2002 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί σεμινάρια χορού και γιόγκα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2017 παρακολούθησε και  ολοκλήρωσε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης το πρόγραμμα ”Σκηνογραφία-Ενδυματολογία”.

Το 2020 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης το πρόγραμμα ‘’Μουσείο και Παιδί’.

Είναι κάτοχος του Α’ και Β’ βαθμού Ρέικι.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή , την επαγγελματική ομάδα χορού της RAD ,στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπήρξε για πολλά χρόνια στην θεατρική ομάδα  ”Δρυς” του Εθνικού  &Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και σε άλλες μικρές ομάδες σύγχρονου χορού καθώς και θέατρο του δρόμου (παντομίμα). Από το 2014 μέχρι το 2019 δραστηριοποιόταν ως χορογράφος και χορεύτρια στην ομάδα a.dd dance company.

Ως χορεύτρια έχει λάβει το Α’ βραβείο στους πανελλήνιους αγώνες το 1998 και ως δασκάλα χορού το Γ’ βραβείο παιδαγωγού στο New Prague Festival το 2011.

Διδάσκει κλασικό – σύγχρονο χορό, είναι καθηγήτρια χορού στον απογευματινό όμιλο των Αρσακείων σχολείων και ως yoga instructor διδάσκει  σε ατομικά και ομάδικα τμήματα vinyasaflow yoga καθώς και τμήματα ενδυνάμωσης και ευλυγισίας στηριζόμενη στις αρχές της γιόγκα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.