Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Άγιος Νικόλαος- Mikuláš

Άγιος Νικόλαος- Mikuláš

6η Δεκεμβρίου σήμερα. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν! Έχετε ακούσει για τον Σλοβάκο Άγιο Νικόλαο που ονομάζεται αλλιώς Mikuláš; Αν ζούσα στη Σλοβακία θα ήταν η αγαπημένη μου γιορτή! Διαβάστε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με αυτή την όμορφη μικρή παράδοση και ετοιμαστείτε για την γιορτή της. Θα αρέσει και σε εσάς σίγουρα!
Τα έθιμα που σχετίζονται με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου έχουν εξελιχθεί στη σημερινή τους μορφή εδώ και αιώνες. Ο Mikuláš θεωρήθηκε προστάτης με πολλές έννοιες. Οι έμποροι συνήθιζαν να κλείνουν σημαντικές και συμφέρουσες συμφωνίες την ημέρα αυτήν. Σε ορισμένες περιοχές, θεωρήθηκε επίσης ως ο προστάτης του ευτυχισμένου γάμου. Τα κορίτσια προσεύχονταν σε αυτόν για να συναντήσουν τον καλό τους. Υπήρχε τέλος η λαϊκή πεποίθηση ότι φέρνει γονιμότητα, δηλαδή παιδιά, και βοηθά τις γυναίκες στην γέννα.
Σήμερα, το μόνο έθιμο που εξακολουθεί να ισχύει για τον Mikuláš είναι το φίλεμα των παιδιών με γλυκές απολαύσεις. Στις 5 Δεκεμβρίου, το βράδυ πριν από την Ημέρα του Αγίου Νικολάου, ένας άνδρας ντυμένος στα κόκκινα, όπως θα δούμε παρακάτω, με λευκή γενειάδα, επισκέπτεται παιδιά της Σλοβακίας. Τα παιδιά πρέπει να καθαρίσουν τις μπότες τους και να τις τοποθετήσουν στο παράθυρο. Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου, θα βρουν μια έκπληξη από τον Mikuláš. Αν ήταν καλά και φρόνιμα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, θα πάρουν διάφορα γλυκά. Κυρίως σοκολάτες! Αν όμως ήταν άτακτα, θα βρουν κάρβουνα και κρεμμύδια στις μπότες τους.
Ο Mikuláš φορά ένα παραδοσιακό κοστούμι επισκόπου, που αποτελείται από ένα κόκκινο παλτό με γούνα και κουκούλα, ένα ψηλό καπέλο επισκόπου και ένα μπαστούνι. Στο παρελθόν, ο Mikuláš είχε μια πολυάριθμη ομάδα συντρόφων, η οποία αργότερα μειώθηκε σε έναν άγγελο που φορούσε ένα λευκό πουκάμισο και έναν διάβολο με μακρύ μαύρο παλτό και μια αλυσίδα με καμπάνες γύρω από τη μέση του. Τα παιδιά συνήθιζαν να προσεύχονται στον Mikuláš για να πάρουν τις λιχουδιές τους και υπήρχαν πολλές αγορές όπου πωλούσαν ζαχαρωτά, σοκολάτες, αποξηραμένα φρούτα και μικρά παιχνίδια. Σήμερα, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία συχνά διοργανώνουν τον εορτασμό του Mikuláš με πραγματικούς ανθρώπους μεταμφιεσμένους ως το διάσημο αυτό τρίο ( Mikuláš, άγγελος και διάβολος) που προσφέρουν γλυκά στα παιδιά.
Επειδή λοιπόν πρώτον νιώθω παιδί και δεύτερον αγαπώ τα γλυκά και τις σοκολάτες, αγαπώ και αυτή τη γιορτή! Και ήμουν καλό παιδί όλο το χρόνο!!!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.