30 Μαρ Πως να δουλέψετε από το σπίτι αν δεν το έχετε ξανακάνει.
Τώρα που μείναμε όλοι ή τέλος πάντων οι περισσότεροι στο σπίτι, πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε από εδώ, βρίσκοντας ο καθένας τον τρόπο που τον βολεύει αλλά με κάποιες βασικές αρχές που είναι καλό να τηρούμε. Το τελευταίο εξάμηνο αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική πορεία, να αποσυρθώ σιγά σιγά από την ιατρική, και ξεκίνησα να δουλεύω κυρίως από το σπίτι στο χώρο της επικοινωνίας και των social media. Ούτως ή άλλως είχα την εμπειρία από τη διαχείριση της ιστοσελίδας μου, του www.angelsworld.com.cy, που πάλι απαιτεί δουλειά από το σπίτι. Έτσι μπορώ να σας δώσω ορισμένες συμβουλές που με βοήθησαν να βρω τους ρυθμούς μου και να αποδίδω το μέγιστο.
Όπως όλοι όσοι ξεκινούν να εργάζονται με αυτόν τον τρόπο, αρχικά δεν διέθετα ιδιαίτερο χώρο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ το καθιστικό, την κουζίνα ή το δωμάτιό μου. Στην πορεία δημιούργησα ένα δικό μου χώρο, κάνοντας μια τροποποίηση στο σπίτι, όσο πιο ανώδυνα ήταν δυνατόν, ώστε να μπορώ να απομονωθώ και να μην αποσπάται η προσοχή μου από οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κλείσεις την πόρτα και να είσαι εσύ, ο υπολογιστής και τα χαρτιά σου, τετ-α-τετ.
Δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο είναι το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι μένουμε σπίτι, δε σημαίνει ότι θα ξεφύγουμε από το ωράριο εργασίας. Ξυπνάμε την ίδια ώρα και προετοιμαζόμαστε σαν να πρόκειται να πάμε στη δουλειά μας. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχουμε μια ρουτίνα την οποία θα ακολουθούμε όσο το δυνατόν πιο πιστά γίνεται. Καλό είναι επίσης να έχουμε έτοιμη λίστα εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, όπως για παράδειγμα ότι μπορούμε να ντυθούμε πιο άνετα, θα χρειαστεί να φτιάξουμε τον καφέ μας μόνοι μας , πρέπει να διακόψουμε για να μαγειρέψουμε ενδεχομένως.
Εκτός της δικής μας οργάνωσης, χρειάζεται να διευκρινίσουμε στην υπόλοιπη οικογένεια ή στο συγκάτοικό μας ποιες είναι οι ώρες που δουλεύουμε και να ζητήσουμε να τις σεβαστούν. Κάποιες φορές σίγουρα θα είναι δύσκολο , ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά, να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας και την αφοσίωση που απαιτεί ένα project. Ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε με τον εργοδότη μας και να ζητήσουμε κατανόηση και αλλαγή του αρχικού χρονοδιαγράμματος.
Θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί κάποιος να νιώσει απομονωμένος και να μην αντέχει τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, ειδικά αν έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε χώρο με άλλα άτομα, με σχετική φασαρία και αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους. Υπάρχουν λύσεις για να μη νιώθουμε μοναξιά και απομόνωση. Μπορούμε να βάλουμε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση να παίζει χαμηλόφωνα. Να έχουμε δίπλα μας το κατοικίδιό μας για να νιώθουμε μια συντροφιά. Να μιλάμε μέσω των social media (πχ. messenger) ή μέσω skype με ένα συνεργάτη, όποτε θελήσουμε μια άποψη, μια βοήθεια ή απλά να επικοινωνήσουμε με κάποιον.
Παρόλο που δεν μπορούμε να φύγουμε εντελώς από το χώρο της δουλειάς, ιδιαίτερα αν δουλεύουμε από έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό όριο. Όπως φεύγουμε από τον εργασιακό μας χώρο μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου μας, έτσι και στο σπίτι θα πρέπει κάποια ορισμένη στιγμή να τα κλείνουμε όλα και να ασχολούμαστε με ό,τι άλλο θέλουμε.
Και βέβαια, όπως προανέφερα, επιτρέπονται τα διαλείμματα. Όπως και στο γραφείο. Θα υπάρχει η ώρα που θα πιούμε καφέ, που θα φάμε, η ώρα που θα κάνουμε μια παύση για να καθαρίσει το μυαλό μας ή για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Μπορούμε να διακόψουμε για να δούμε τις ειδήσεις ή για να γυμναστούμε. Αρκεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα και για τα διαλείμματα, ώστε να μην είναι ο λόγος που ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα και να μην οδηγούν σε πλήρη αποδιοργάνωση.
Δεν είναι δύσκολο να βρει ο καθένας το δικό του μοτίβο κατ΄ οίκον εργασίας. Ούτε εύκολο αν οι συνθήκες δουλειάς ήταν το άκρως αντίθετο από τον εγκλεισμό σε ένα γραφείο. Θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής, μερικές υποχωρήσεις, λίγοι συμβιβασμοί και προσπάθεια. Όλα γίνονται αν υπάρχει θέληση και διάθεση. Υπομονή και επιμονή.
Πρώτη δημοσίευση: alltogethercy.com
Sorry, the comment form is closed at this time.