Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Η μυϊκή μνήμη στις… υπηρεσίες μας εν καιρώ πανδημίας.

Η μυϊκή μνήμη στις… υπηρεσίες μας εν καιρώ πανδημίας.

Αν δεν διαθέτετε τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσετε τη γυμναστική που κάνατε πριν την έναρξη της πανδημίας και της καραντίνας, μην ανησυχείτε. Eπιστημονικές έρευνες, έδειξαν ότι οι μυϊκές ομάδες που έχουν γυμναστεί στο παρελθόν, αναπτύσσουν μοριακή μνήμη της άσκησης, η οποία διατηρείται ακόμη και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας. Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσουμε ξανά να γυμναζόμαστε, η μυϊκή αυτή μνήμη ενεργοποιείται και έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε ταχύτερα την αρχική μυϊκή μας μάζα.

Γνωρίζουμε καλά ότι ακόμη κι αν έχουμε χρόνια να κάνουμε ποδήλατο ή να κολυμπήσουμε στη θάλασσα, δεν ξεχνάμε ποτέ πως να το κάνουμε. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δραστηριοτήτων αυτών, όπως και για το περπάτημα για παράδειγμα, εντυπώνονται μόνιμα στους νευρώνες μας και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο για μελλοντική χρήση.

Οι μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα είχαν σαν στόχο να διαπιστώσουν εάν οι μύες διατηρούν τη μνήμη της σωματικής άσκησης, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται άμεσα και σε μεγαλύτερο βαθμό με την επανέναρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Έτσι, φάνηκε ότι η μυϊκή μάζα που αποκτά ένας αθλητής, χάνεται εάν για οποιοδήποτε λόγο διακόψει την προπόνησή του ( πχ λόγω τραυματισμού), αλλά επανέρχεται ταχύτερα όταν ξεκινήσει και πάλι. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην ενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων και πρωτεϊνών που διατηρούν τη μυϊκή αυτή μνήμη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όχι μόνο για τους αθλητές λοιπόν, αλλά και για όλους μας που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να παραμένουμε έγκλειστοι στα σπίτια μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν παρέλθει η δύσκολη αυτή περίοδος και ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, η μυϊκή μας μάζα αναμένεται να επανέλθει ταχύτατα. Φυσικά, μπορούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα με τακτική άσκηση ακόμη και μέσα στο σπίτι μας με την διαδικτυακή βοήθεια των γυμναστών μας! (πχ Μην ξεχνάτε το #Pilateshomemade, τα βίντεο του οποίου μπορείτε να δείτε στο youtube channel του Angels world Cy.)

1 Comment