12 Μάι Ποιες είναι οι συχνότερες ανασφάλειες των γυναικών;
Σήμερα απευθύνομαι σε εσένα που νομίζεις ότι είσαι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο με ανασφάλειες και φόβους. Λες ε; Σίγουρα όχι. Σε διαβεβαιώ ότι ακόμη και εκείνες, οι σπουδαίες και τέλειες influencers που θαυμάζεις, ή εκείνες που μπαίνουν σε ένα χώρο και «αστράφτουν» από αυτοπεποίθηση και σιγουριά, είναι γεμάτες κρυμμένες ανασφάλειες. Έμαθαν ίσως να τις κρύβουν καλά, αλλά τις έχουν.
Ποιοι νομίζεις ότι είναι οι λόγοι που σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια; Πολλοί μπορεί να είναι. Θα σου πω ορισμένους και μετά θα δούμε τις πιο συχνές μας ανασφάλειες.
Νιώθεις ότι είσαι ανεπαρκής
Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλες μας. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν να μην έχεις όλα τα εφόδια ή την προϋπηρεσία και την εμπειρία για να βρεις την ιδανική δουλειά. Αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, έτσι ώστε να τα αποκτήσεις στην πορεία. Ή μπορεί να χρειάζεσαι λίγη εκπαίδευση, λίγο διάβασμα, ένα έξτρα σεμινάριο. Εμπρός λοιπόν, τι περιμένεις; Πέταξε την ταμπέλα «δεν είμαι αρκετή» και ξεκίνα.
Φοβάσαι την απόρριψη
Όποιον επιτυχημένο άνθρωπο κι αν ρωτήσεις (ή μελετήσεις την πορεία του), θα δεις ότι έχει «φάει πολλά χαστούκια» για να φτάσει εκεί που είναι τώρα. Η αγαπημένη μου Νάνσυ Μαλλέρου, είχε φτιάξει έναν ολόκληρο τοίχο με τις απαντητικές επιστολές απόρριψης από διάφορες δουλειές! Φαντάσου! Ξέρεις ότι η ζωή έχει δυσκολίες, αδικίες και πολλά άλλα. Ρισκάρεις, δοκιμάζεις και προχωράς. Να θυμάσαι τη φράση: «κάθε εμπόδιο για καλό». Μαθαίνεις και πας παρακάτω.
Τρέμεις την κριτική
Από τη στιγμή που, αναπόφευκτα, έχεις να κάνεις με άλλους ανθρώπους, είσαι αναγκασμένη να δεχτείς την κριτική τους. Να δεχτείς είπα. Να ακούσεις. Όχι να αποδεχτείς. Η γνώμη των άλλων μπορεί να είναι πολύ σκληρή και τα σχόλια τους κακοπροαίρετα, πικρόχολα και γεμάτα κακία. Μπορεί να πληγωθείς. Μπορεί όμως μια κριτική να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τις αδυναμίες και τα λάθη σου. Μπορεί ακόμη να σε κάνει να πεισμώσεις και να εκτοξευθείς! Οπότε μη φοβάσαι. Βάλε τα σωστά φίλτρα, ώστε να μην πέφτεις στα πατώματα κάθε φορά, και κράτα μόνο τα θετικά.
Φοράς τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου
Υπάρχουν πεποιθήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής σου και τις ενισχύεις χωρίς να αμφισβητείς την εγκυρότητά τους. Ας πούμε, μαθαίνεις από παιδί ότι «Όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα.» Ποιος όμως ορίζει τα πολλά και τα λίγα; Κι αν μένοντας σε ότι θεωρείς λίγο ή ασφαλές, χάνεις απίστευτες ευκαιρίες και την πιθανότητα να κατακτήσεις πιο ψηλούς στόχους; Βάλε κάτω τις σκέψεις σου και δες τι σε κρατάει πίσω αλλά και κατά πόσο ευσταθεί.
Λοιπόν, ποιες πιστεύεις ότι είναι οι συχνότερες ανασφάλειες μιας γυναίκας; Για να δούμε.
- Εμφάνιση. Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία όπου η εμφάνιση είναι το πιο δυνατό χαρτί για μια γυναίκα, μαθαίνεις να αγωνίζεσαι για να ακολουθήσεις πρότυπα ομορφιάς. Συγκρίνεσαι διαρκώς με κάποια καλύτερη, πιο όμορφη, πιο ψηλή, πιο σικάτη, πιο…, πιο… Προσπαθείς μανιωδώς να διορθώσεις ή να κρύψεις ατέλειες. Κι όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να κάνει ακόμη και μια «θεά» να νιώθει απίστευτα ανασφαλής και να εκμηδενίζει ανά πάσα στιγμή την αυτοπεποίθησή της.
- Σύντροφος. Αγχώνεσαι να βρεις τον ιδανικό σύντροφο και να «γαντζωθείς» επάνω του, λες και είναι αδύνατο να υπάρξεις μόνη. Μπαίνεις στη διαδικασία της αναζήτησης και όσο περνούν τα χρόνια, ανησυχείς μη μείνεις στο ράφι. Αλλά κι όταν τον βρεις, αρχίζουν οι ανασφάλειες για την ικανότητά σου να κρατήσεις αυτή τη σχέση. Άλλος αγώνας από εκεί! Έτσι χάνεις τις στιγμές, προσπαθώντας να είσαι η τέλεια και να ελέγχεις που κοιτάζει και τι κάνει. Ούτε αστυνόμος Σαΐνης είσαι ούτε Γκεστάπο. Αξίζεις τα καλύτερα και το ξέρεις. Κρατήσου στο ύψος σου!
- Ηλικία. «Γερνάω μαμά…» Μόλις πατήσεις τα «άντα», αρχίζει το ματς στον εγκέφαλό σου. Τα μισά εγκεφαλικά σου κύτταρα φωνάζουν συνθήματα νίκης, αφού κατάφερες να φτάσεις επιτυχώς στην καλύτερή σου ηλικία, και τα άλλα μισά αρχίζουν τη μουρμούρα. «Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα; Τι είναι αυτή η μικρή γραμμούλα στο μάτι; Άσπρη τρίχα είναι ετούτη;». Σκέτη τρέλα είναι αυτή η κατάσταση. Ηρέμησε!
- Καριέρα. Η ανασφάλεια εδώ έχει να κάνει με τη διαρκή σύγκριση με συναδέλφους, αλλά και με το μοίρασμα της ενέργειας και του χρόνου σου μεταξύ δουλειάς, μητρότητας, οικοκυρικών κλπ κλπ. Κάποιες φορές νιώθεις να απειλείσαι τόσο από πιο έμπειρους στον τομέα σου, όσο και από την πίεση να ισορροπήσεις ανάμεσα στους ρόλους σου και στα χρόνια που περνούν.
- Μητρότητα. Θα μπορέσεις να γίνεις μάνα; Κι αν γίνεις θα είσαι “καλή μάνα”; Πως να συμπεριφερθείς και πως να χειριστείς πράγματα και καταστάσεις; Ανασφάλεια στο φουλ, λες και δίνεις εξετάσεις μια ζωή. Αντί να είσαι ήρεμη και να ζεις κάθε στιγμή, αναλώνεσαι στην κατάκτηση του τίτλου της τέλειας μάνας, για να αποδείξεις πρώτα από όλα στον εαυτό σου ότι μπορείς!
Ναι αγαπημένη. Μπορείς τα πάντα αρκεί να τα πιστέψεις και να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Η τελειότητα είναι μια ουτοπία. Για πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τις δικές σου ανασφάλειες. Μετά διάβασέ τις ξανά και ξανά και άρχισε να καταστρώνεις σχέδια για να τις πετάξεις μακριά!
Αν αφεθείς στο κυνήγι της τελειότητας και στον κυκεώνα των ανασφαλειών σου, θα φτάσει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή περνάει και χάνεται. «Πιάσε την από τα κέρατα», όπως λέει κι ο λαός, και ζήσε. Είσαι μοναδική και υπέροχη. Συνέχισε απλά να είσαι ο εαυτός σου, να αναπνέεις, να ανασυντάσσεσαι και να πορεύεσαι, όπως εσύ μόνο ξέρεις και μπορείς.
Sorry, the comment form is closed at this time.