Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Orbiting: ξέρεις τι είναι;

Orbiting: ξέρεις τι είναι;

Σχέσεις…Οι σχέσεις είναι δύσκολες, πολλές φορές περίεργες και απρόβλεπτες. Αρκετές φορές ταλαιπωρούμαστε και στενοχωριόμαστε, προσπαθώντας να εξηγήσουμε συμπεριφορές και να βγάλουμε συμπεράσματα. Και η επιστήμη όμως σηκώνει τα χέρια ψηλά! Όχι ακριβώς δηλαδή, απλά επειδή οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν γενικευμένες εξηγήσεις και κανόνες, όμως έχουν θιοθετηθεί διάφορες ορολογίες για αντίστοιχες συμπεριφορές.

Ως άλλος Κολόμβος, ανακαλύπτω μόλις το όρο Ghosting, το οποίο είναι η κλασική εξαφάνιση κάποιου (άντρα συνήθως) χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση – χωρίς να τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι. Επειδή όμως το κεφάλαιο των σχέσεων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, και όπως μία κοινωνία, εξελίσσεται και αυτό, πλέον έχει καθιερωθεί ένας νέος όρος που κάπως πιο περίπλοκος, αλλά αρκετά συνηθισμένος.

Και ναι, έρχεται το δεύτερο μέρος της ανακαλυψής μου! Κάλιο αργά παρά ποτέ. Γηράσκω αεί διαδασκόμενη και το ίδιο επιθυμώ και για εσάς! Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Orbiting, το οποίο αν σας πω τι είναι (αν δεν ξέρετε ήδη δηλαδή), είμαι σίγουρη ότι πιθανότατα να σου έχει συμβεί ή να συμβαίνει και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Τα πράγματα είναι κάπως έτσι: Γνωρίζεις κάποιον/κάποια και σου αρέσει. Βγαίνετε και στη συνέχεια γίνεστε –σαφέστατα- φίλοι στα social media. Μετά, για τον χ, ψ, ω λόγο οι επαφές σας κόβονται με αποτέλεσμα να μην μιλάτε καν! Παρόλα αυτά, εκείνος/εκείνη σου κάνει like σε ό, τι κι αν ανεβάσεις, ακόμα και την παραπεταμένη κάλτσα σου, ενώ είναι πάντα μέσα στους 5 πρώτους που βλέπουν τα stories σου.

Με λίγα λόγια, νιώθεις πως είναι κάτι σαν τη γη που γυρίζει γύρω από τη σελήνη, βρίσκεται δηλαδή σε τροχιά γύρω από σένα, εξού και το όνομα, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει την παραμικρή επαφή! Πολύ περίεργο! Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι μάλλον οι εξής:

  1. Δε θέλει να έχετε επαφές, αλλά θέλει να διατηρήσετε μία κάποια σχέση του τύπου “σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω” ώστε να μπορείτε να πείτε ένα γεια όταν βρεθείτε κάπου.
  2. Υπάρχει πιθανότητα να μην ξέρει ότι εσύ… ξέρεις! Υπάρχουν πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες που δεν έχουν ιδέα από social media, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που έχεις εσύ, με αποτέλεσμα να τα κάνουν όλα επειδή δεν έχουν ιδέα ότι εσύ βλέπεις ποιος σε…παρακολουθεί.
  3. Σε κρατάει στην ατζέντα γιατί είσαι καλή γνωριμία. Ίσως σε θαυμάζει, ίσως σε έχει στην κατηγορία “κάβα”. Θέλει να βλέπει τι κάνεις στη ζωή σου. Και πού ξέρεις; Ίσως κάποια στιγμή να του φανείς χρήσιμη.

 

Orbiting λοιπόν. Σας θυμίζει κάτι; Για ψαχτείτε. Μήπως το κάνετε κι εσείς; Σας τρομάζει ή σας δημιουργεί ανασφάλεια;

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι είστε “θύμα Orbiting”, έχετε επιλογές: να το διασκεδάσετε νιώθωντας μια αίσθηση αδύναμης ή ακόμη και να θυμώσετε για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όμως προσοχή! Μη δίνετε δύναμη και χώρο στον…”θύτη” αντιδρώντας ή αλληλεπιδρώντας μαζί του. Εκτός αν θεωρείτε ότι το ελέγχετε απόλυτα ή το θέλετε ή αποφασίσατε να τον φτάσετε στα όρια της αποκάλυψης των προθέσεών του.

Έχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε θυμωμένοι, αλλά θέλει προσοχή αφού οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αρνητική αλληλεπίδραση από τον δράστη και θα διαιωνίσει πραγματικά έναν φαύλο κύκλο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας είναι επιλέγοντας να αγνοήσετε το γεγονός.

Αν τυχόν χάσετε τον έλεγχο, ακολουθείστε τα επόμενα πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επαναφέρετε τον έλεγχο και να περιστρέφετε σε τροχιά.

  1. Αναγνωρίστε τη δύναμη και ανακτήστε τον έλεγχο. Μπορείτε να διατηρήσετε τη δύναμή σας ή να την εκχωρήσετε επιλέγοντας να είστε αντιδραστικοί.
  2. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βάλτε όρια Μην φοβάστε να μπλοκάρετε όποιον δε θέλετε να βλέπει το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσής σας. Σκεφτείτε ότι τοποθετείτε ένα φράχτη γύρω από το σπίτι σας. Δεν θα αφήνατε κανέναν να περάσει, οπότε γιατί όχι;
  3. Κάντε αναφορά. Εάν κάποιος περνά συχνά τα όρια και βλέπει το περιεχόμενό σας ή αλληλεπιδρά μαζί σας ενώ δεν το επιθυμείτε, αναφέρετέ το. Αφήστε τους διαχειρηστές του συγκεκριμένου μέσου να “πολεμήσουν” για εσάς.
  4. Αντιμετωπίστε τους από θέση ισχύος. Αυτή η προσέγγιση συνιστάται μόνο εάν αισθάνεστε αρκετά ισχυροί για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση. Επιλέξτε προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα και τα λόγια σας.

 

Τέλος να θυμάστε ότι το πώς εμφανίζετε τον εαυτό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί ποτέ δικαιολογία για κάποιον να σας κάνει orbiting ή να παραβιάσει το απόρρητό σας. Όμως πριν αποφασίσετε πως θα αντιδράσετε προσπαθείστε να δείτε την εικόνα που προβάλετε. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε όρια στο μέλλον για να προστατευτείτε.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.