Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Namasté | ένας χαιρετισμός με βαθιά σημασία

Namasté | ένας χαιρετισμός με βαθιά σημασία

Namasté. Μια λέξη που ακούμε πολύ συχνά, αν όχι πάντα, στο τέλος κάθε μαθήματος γιόγκα (τη δανειζόμαστε και στα μαθήματα Pilates), όμως τι σημαίνει;

Όταν σκύβoυμε το κεφάλι μας και λέμε namasté, αυτό είναι μια ένδειξη ότι έφτασε στο τέλος η συνεδρία/μάθημα, αλλά η χειρονομία αυτή σημαίνει κάτι περισσότερο. Στην πραγματικότητα, πίσω από τη λέξη αυτή κρύβεται μια πνευματική, ειλικρινής και εγκάρδια έκφραση σεβασμού. Μπαίνοντας στο πνεύμα της ανώτερης μάθησης, ας δούμε τη βαθύτερη εξήγησή της.

Η ουσία του Namasté

Βασικά, το namasté είναι ένας χαιρετισμός σεβασμού και ευλάβειας. Ένας παραδοσιακός ινδικός χαιρετισμός, ο οποίος μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “υποκλίνομαι σε σένα” (namah ή namas, που σημαίνει υποκλίνομαι, te που σημαίνει εσύ).

Στην Ινδία, η λέξη αυτή συνοδεύεται από τη γνωστή χειρονομία της Anjali Mudra (στάση προσευχής των χεριών). Άνθρωποι που περνούν στο δρόμο, μέλη οικογενειών που χαιρετούν ο ένας τον άλλον, παιδιά που δείχνουν σεβασμό προς τους μεγαλύτερους και άγνωστοι που συναντιούνται για πρώτη φορά, όλοι ενώνουν τις παλάμες τους και σκύβουν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού ο ένας προς τον άλλον.

Πώς εκτελείται ο χαιρετισμός Namasté

Οι δυτικοί Γιόγκι έχουν υιοθετήσει το έθιμο να κλείνουν τα μαθήματα γιόγκα με μια υπόκλιση namasté. Είναι ένας τρόπος για τον δάσκαλο και τους μαθητές να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλον για τον χρόνο που πέρασαν κατά το μάθημά τους.

Οι παλάμες και τα δέκα δάχτυλα αγγίζουν το ένα το άλλο, με τους αντίχειρες να ενώνονται μπροστά από το τσάκρα της καρδιάς ή το μέτωπο. Συνήθως ο δάσκαλος το λέει πρώτος και οι μαθητές το επαναλαμβάνουν.

Όμορφες μεταφράσεις

Μια από τις πιο συνηθισμένες μεταφράσεις του namasté είναι: “Το θεϊκό φως μέσα μου υποκλίνεται στο θεϊκό φως μέσα σου”. Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο παρέχει πολλές όμορφες σημασίες και μεταφράσεις του namasté, όπως:

-Τιμώ το μέρος μέσα σου όπου κατοικεί ολόκληρο το σύμπαν.
-Υποκλίνομαι στο μέρος μέσα σου που είναι η αγάπη, το φως και η χαρά.
-Όταν εσείς και εγώ υποκλινόμαστε στην αληθινή μας φύση, είμαστε ένα.
-Η ψυχή μου αναγνωρίζει την ψυχή σου.
-Είμαστε το ίδιο, είμαστε ένα.
-Τιμώ το μέρος μέσα σου που είναι το ίδιο με αυτό που είναι μέσα μου.

Το Namasté αντιπροσωπεύει την ιδέα ότι όλοι είμαστε ένα. Επιβεβαιώνει ότι, πέρα από τα “εξωτερικά περιβλήματα” που μας κάνουν να φαινόμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Είμαστε περισσότερο ίδιοι παρά διαφορετικοί.

Σύμφωνα με τους γιόγκις, λέγοντας namaste, ακόμα και μέσα στην καθημερινότητά μας, μας βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι, αλλά και να συνδεόμαστε ουσιαστικά με τους γύρω μας αλλά και με τη θεϊκή διάσταση.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.