Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Mπορεί να προκαλέσουν καρκίνο οι ορμόνες του γάλακτος;

Mπορεί να προκαλέσουν καρκίνο οι ορμόνες του γάλακτος;

Όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν ορμόνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής μας έκθεσης σε ορμόνες προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μιλάμε κυρίως για προλακτίνη, κορτικοστεροειδή και προγεστερόνη, αλλά και μια ομάδα οιστρογόνων, τα οποία στη συνέχεια, κατά την παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων παρατηρούνται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Δηλαδή μπορεί να φτάνουν σε έως και πέντε φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κρέμες και τυριά και δέκα φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στο βούτυρο.

Έτσι, όταν μιλάμε για έκθεση σε στεροειδείς ορμόνες μέσω της διατροφής μας, περίπου τα τρία τέταρτα της έκθεσής μας σε στεροειδή γυναικείων ορμονών προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια.

 

Πρόκειται λοιπόν για ένα ζήτημα με πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, που μπορεί να μην γνωρίζουν οι  περισσότεροι πολίτες και είναι ακριβώς αυτή η έκθεσή τους σε οιστρογόνα μέσω του γάλακτος που παράγεται από αγελάδες. Το “εμπορικό αγελαδινό γάλα” περιέχει “μεγάλες ποσότητες ορμονών εγκυμοσύνης, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

 

 

Από το βίντεο αυτο καταλαβαίνει κανείς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αγελαδινό γάλα στους άνδρες ή στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

 

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Πιθανώς να έχουν τόσο υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα τους. Αλλά όχι όλες οι γυναίκες. Τι γίνεται με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον καρκίνο του ενδομητρίου, για παράδειγμα;

Τα οιστρογόνα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου, που είναι ο καρκίνος της επένδυσης της μήτρας. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή στεροειδών ορμονών και αυξητικών παραγόντων που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους επιδράσεις.

 

Έτσι, οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (και την κατανάλωση που έκαναν σε γαλακτοκομικά προϊόντα) για δεκαετίες, και βρήκαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Τι γίνεται με τη διατροφική έκθεση σε ορμόνες και τον καρκίνο του μαστού; Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί ο ρόλος της έκθεσης σε διατροφικές ορμόνες στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

(Πληροφορίες από nutritionfacts.org)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.