Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Holiday blues – η μελαγχολία των γιορτών

Holiday blues – η μελαγχολία των γιορτών

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μια γιορτή γεμάτη λάμψη, πολύχρωμα στολίδια και φώτα, όμως για πολλούς ανθρώπους κρύβει μια μελαγχολία. Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους έξι βιώνει τις γιορτές με άσχημη διάθεση και άγχος, μια κατάσταση που ονομάζουμε «μελαγχολία των γιορτών».

Γιατί όμως αρκετοί άνθρωποι δεν είναι χαρούμενοι την περίοδο των γιορτών; Γιατί μελαγχολούν; Γιατί διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα;
Σίγουρα αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε όλους μας κάποια στιγμή, εξαιτίας ενός χωρισμού, μιας απώλειας αγαπημένου προσώπου, κάποιου προβλήματος υγείας κλπ.

Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν τη μελαγχολία των γιορτών κάθε χρόνο. Είναι οι άνθρωποι που δεν ανυπομονούν για τις ημέρες αυτές, δε νιώθουν χαρά και δεν έχουν γιορτινή διάθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εορταστικό κλίμα τους προκαλεί έντονο άγχος.

Η μελαγχολία των γιορτών (holiday blues) είναι μια μορφή εποχικής κατάθλιψης, ή εποχικής δυσθυμίας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως μοναξιά, δύσκολα παιδικά χρόνια, κάποιο παιδικό τραύμα, εντάσεις στα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, που μπορεί να ανασύρουν στη μνήμη άσχημα βιώματα. Όλα αυτά πιθανότατα έχουν χαραχθεί στη μνήμη και έχουν συνδυαστεί με αρνητικά και ανεπιθύμητα συναισθήματα.

Η μελαγχολία των γιορτών εκδηλώνεται με :
-Συναίσθημα άγχους
-Συναίσθημα θλίψης
-Μειωμένη διάθεση
-Μειωμένη αυτοσυγκέντρωση
-Ψυχοσωματικά συμπτώματα (όπως π.χ πονοκεφάλους)
-Αίσθημα κόπωσης
-Προβλήματα ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία)
-Προβλήματα όρεξης (υπερφαγία ή ανορεξία)

Εάν νιώθετε έτσι κάθε φφορά που πλησιάζουν οι γιορτές, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί ψυχολόγοι για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη που σας προκαλεί η περίοδος αυτή.

-Καλό είναι να θέτετε εφικτούς και μικρούς στόχους. Μην αναλαμβάνετε πολλές ευθύνες που σας κάνουν να πιεστείτε για να τις πραγματοποιήσετε.

-Βάλτε προτεραιότητες. Κάντε μια λίστα με όσα θέλετε να πραγματοποιήσετε και αφιερώστε τον ανάλογο χρόνο και την ενέργεια που αντιστοιχεί στην κάθε δραστηριότητα. Μην προσπαθείτε διαρκώς να τα κάνετε όλα τέλεια.

-Ζήστε τις μικρές, καθημερινές στιγμές. Να θυμάστε πως σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες, πιο όμορφες στιγμές στο μέλλον, αλλά ζούμε στο παρόν.

-Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Απολαύστε ήρεμα το χρόνο των γιορτινών ημερών με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

-Κάνετε σωστό οικονομικό προγραμματισμό. Μην κάνετε υπερβολές και σπατάλες, που μπορεί θα σας αγχώσουν στο μέλλον. Τα δώρα δε χρειάζεται να είναι ακριβά για να έχουν αξία για τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Καλό θα είναι να θυμάστε ότι όσο λίγη διάθεση και αν έχουμε τις ημέρες αυτές, είναι βοηθητικό να έρθουμε πιο κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους, να προσπαθήσουμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Δεν είναι υποχρεωτικό να μπούμε στους ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης που μπορεί να μας προτείνουν, αλλά σίγουρα μπορούμε να επιδιώξουμε να βρεθούμε σε ένα ευχάριστο για εμάς περιβάλλον, με άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Αποφεύγουμε οτιδήποτε μας δημιουργεί άγχος ή μας χαλάει την ήδη επηρεασμένη μας διάθεση, αλλά δεν αφηνόμαστε “στα χέρια” της μελαγχολίας. Η ζωή είναι τώρα. Ούτε χθες, ούτε αύριο.

Προσοχή! Αν συνειδητοποιήσετε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης των εορτών συνεχίζονται και μετά την πάροδο της γιορτινής περιόδου, καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου. δεν είναι ντροπή να αποδεχθείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να μπορέσετε να ξεπεράσετε την μελαγχολία αυτή, να βρείτε τη διάθεσή σας, να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας, να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και να βρείτε ξανά το νόημα της ζωής σας. Γιατί πραγματικά το αξίζετε. Το αξίζουμε όλοι μας.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.