Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Signal for help!

Signal for help!

Για το ζήτημα της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας ειδικά κατά την περίοδο του εγκλεισμού έχουμε μιλήσει ήδη και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό. Γι΄αυτό πολλές γυναικείες οργανώσεις προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα ότι καμία δεν είναι μόνη και όλες πρέπει να αναζητούν βοήθεια με οποιοδήποτε τρόπο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, στη βιντεοκλήση δύο γυναικών φαίνεται να μιλούν για μια συνταγή για …banana bread. Το βίντεο όμως δείχνει, στην πραγματικότητα, πώς ένα θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης μπορεί να ζητήσει βοήθεια χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη χειρονομία, για να μην το καταλάβει ο δράστης.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο η μία γυναίκα ρωτάει την άλλη για τη συνταγή. Η γυναίκα αρχίζει να εξηγεί πώς την έκανε με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Λίγο αργότερα, η πρώτη γυναίκα κάνει μια χειρονομία που κάνει τη φίλη της να παγώσει.

Αν και το βίντεο είναι διαφήμιση και όχι αληθινό περιστατικό, σίγουρα φανερώνει τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά. Η χειρονομία που βλέπουμε στο βίντεο βοηθά τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια αθόρυβα.

Δείτε ποια είναι η χειρονομία στο βίντεο.

 

Το Signal for Help είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Μερικά άτομα όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις και θα πρέπει να βρουν άλλες υπηρεσίες ή προγράμματα για να βοηθηθούν σε μία επικίνδυνη κατάσταση στο σπίτι.

Το Signal for Help ξεκίνησε από το Canadian Women’s Foundation με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Τι πρέπει να κάνετε αν το δείτε

Εάν δείτε κάποιον να χρησιμοποιεί το σήμα για βοήθεια, επικοινωνήστε με το άτομο για να μάθετε τι χρειάζεται και τι θέλει να κάνετε.

Τρόποι για να επικοινωνήσετε με ασφάλεια

Καλέστε στο τηλέφωνο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με “ναι” ή “όχι”. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος ακούει. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να καλέσετε την αστυνομία.

Χρησιμοποιήστε μία άλλη μορφή επικοινωνίας, όπως είναι το SMS, τα social media, ή το email και κάντε γενικές ερωτήσεις. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί τη συσκευή ή τους λογαριασμούς του ατόμου που θέλει βοήθεια. Μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει ή αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει άμεσα, καλέστε το 100 ή τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, φωτιά, ασθενοφόρο).

Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 στην Ελλάδα ή 1440 στην Κύπρο.

 

Μη σωπαίνεις! Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη!

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.